26
Mayıs
2024
Pazar
DİDİM - AYDIN

D-Marin Didim Marina gün sayıyor

Doğuş Grubu’na bağlı D-Marin işletmelerinin, Turgutreis Marina’dan sonra ikinci büyük yatırımı D-Marin Didim Marina, ”vira” demeye hazırlanıyor. Didim Marina’nın açılışıyla birlikte bağlama kapasitesi bazında D-Marin işletmelerinin Türkiye’deki pazar payı yüzde 12’ye ulaşacak. 70 milyon dolarlık yatırımla hayata geçen D-Marin Didim Marina 650 kişilik istihdam yaratacak.

Doğuş Grubu’na bağlı D-Marin tarafından inşa edilen D-Marin Didim Marina, Türk ve yabancı tekne sahiplerini ağırlamak için son hazırlıklarını yapıyor. D-Marin Didim Marina hem lokasyonu hem de teknik altyapı özellikleri ile sadece Türk karasularında yüzen tekneler için değil, aynı zamanda tüm Akdeniz havzasındaki tekne sahipleri için de çok ayrıcalıklı bir adres olacak.

1995 yılında Yap-İşlet-Devret Modeli ihalesiyle çalışmalarına başlanan D-Marin Didim Marina’nın inşaatı 2006 yılının Ekim ayında başlamıştı. Toplam yatırım maliyeti 70 milyon doları bulan Didim Marina, 30 ay gibi bir sürede tamamlandı. Marina ve teknik atölye personellerinin yanı sıra marina içindeki şirketler ve onlara hizmet sağlayan ticari kuruluşlarla Didim çevresinde yaklaşık 650 kişilik istihdam yaratacak olan D-Marin Didim Marina, aynı zamanda Doğuş Grubu’nun turizm yatırımları içinde önemli bir rol üstleniyor. 2007 yılında Türkiye’nin en iyi marinası seçilen D-Marin Turgutreis’in ardından, yeni hizmete girecek olan D-Marin Didim Marina ile birlikte D-Marin’in Türkiye’deki toplam yat bağlama kapasitesi 1.850’ye, bağlama kapasitesi bazında pazar payı ise yüzde 12’ye ulaştı.

Doğuş Holding CEO’su Hüsnü Akhan, marinacılık sektörünün gelişimine değindiği açıklamasında şunları kaydetti: “Tüm dünyada marinacılık yan sektörleri de tetikleyerek büyük bir gelişim gösteriyor. Büyük yatların sayısı her yıl ortalama %10 artarken, özellikle yeni destinasyonlarda artan talebi karşılamak önemli bir yatırım alanı olarak karşımıza çıkıyor. Akdeniz çanağında bulunan ve yat turizmi açısından öncü kabul edilen ülkeler, yeni marina yatırımlarıyla gündeme gelmeye başladılar. Fransa’da 2009 yılına kadar mevcut şartlara ilave olarak 7.000 yeni yat bağlama kapasitesi yaratacak 20 adet marina yatırımı gündemde. Bu duruma paralel olarak İtalya’da da 2014’e kadar 60 adet marina yatırımı planlanıyor. Benzer şekilde Hırvatistan 10 yıl içerisinde yat bağlama kapasitesini 16 bin adetten 31 bin adede yükseltecek marina yatırımını hedeflemiş durumda. Tüm bu yatırımların nedeni ise Akdeniz’de dolaşan 700 bin yata karşılık, 500 bin bağlama yerinin olması.”

“ÜÇÜNCÜ MARİNA YATIRIMI DALAMAN’DA OLACAK ”
D-Marin Didim Marina’nın 2010 yılı için 6 milyon Euro’luk ciro hedefi bulunduğunu belirten Hüsnü Akhan, buna bağlı olarak denizde yüzde 60, karada yüzde 80 doluluk hedefi açıkladı. Doğuş Holding CEO’su Hüsnü Akhan; “Önümüzde proje aşamasında bulunduğumuz D-Marin Dalaman Marina var. Yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırımın gerçekleşeceği Dalaman Marinamız ile ilave 1.300 yat kapasitesine daha ulaşacağız. Bugün 2,5 milyar dolar ile Türkiye turizm gelirinin yüzde 11,36’sına sahip olan yatçılık sektörünün daha da gelişmesi için Doğuş Grubu olarak yatırımlarımız devam edecek” açıklamasını yaptı.

“30 METRE ÜZERİ TEKNELER İÇİN GÜVENİLİR LİMAN”
D-Marin Didim Marina, tamamı beton kaplanmış 70.000 m2’lik, toplam 600 tekne kapasiteli çekek alanı ve içindeki 30 m.x 60 m. ölçülerindeki iki gözlü Hangar Binası ile hizmet verecek. 400 ton kapasite ile Türkiye’nin en yüksek kapasiteli travel lift’ine (tekneleri sudan çıkarmaya yarayan vinç) sahip olan Didim Marina’da, her biri kendi alanında uzman 36 teknik atölye de hizmet verecek.
Didim Marina’da 8 metreden 50 metreye kadar farklı boylarda teknelerin med-mooring sistemiyle marinaya bağlanabilecekleri öğrenildi. Özellikle güvenli bağlama yeri ve karaya çekilebilme sıkıntısı çeken 30 metre üzerindeki tekneler için, 580 tekne bağlama kapasiteli D-Marin Didim Marina, çok önemli bir adres olacak.

Didim Marina, tüm teknik altyapı ve üstyapı çalışmalarında, yüzde yüz çevreye duyarlı yaklaşım ile inşa edildiği bildirildi. Marinada doğal sirkülasyon kanalları, atık yağ ve sintine istasyonları, evsel atık toplama istasyonu, katı atık ayrıştırma istasyonları gibi ileri derecede çevre koruma ve çevre kirliliğini önleyici sistemler yer alıyor.

“DİDİM MARİNA TEKNE TUTKUNLARINI KAMPANYALARLA KARŞILIYOR”
Bu ay içerisinde tekne tutkunlarına kapılarını açacak olan Didim Marina, misafirlerini çok özel kampanyalar ile karşılayacak. Tekne sahiplerine açılışa özel %15 indirim sunulurken, senelik kontrat yapmayı tercih eden müşteriler ise ek olarak 3 ay ücretsiz olmak üzere 15 aylık bağlama hizmeti alma hakkına sahip olacaklar.

Öte yandan bu ay içerisinde tekne tutkunlarına kapılarını açacak olan Didim Marina’nın resmi açılış töreninin Eylül ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapılması bekleniyor.

iha
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2009 Çarşamba 15:04:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?