17
Mayıs
2024
Cuma
DİDİM - AYDIN

Davullu zurnalı düve dağıtımı yapıldı

Didim İlçesi’ne bağlı Akyeniköy Beldesi’nde, Didim-Akyeniköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin uyguladığı "Ortaklar Mülkiyetinde Süt Sığırcılığı Projesi" kapsamında satın alınan 200 gebe düve, törenle sahiplerine teslim edildi.

Akyeniköy Beldesi’nde düzenlenen törene Aydın Valisi Mustafa Malay, Didim Kaymakamı Ali Çetin, Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, Akyeniköy Belde Belediye Başkanı Yılmaz Öz, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı ve köylüler katıldı. Ankara’dan kamyonlarla getirilen 200 gebe düve, belde meydanında davul zurna eşliğinde sahiplerine verildi. Tören sırasında düvelerin protokol önünden geçmesi ilginç görüntülerin yaşanmasına neden oldu.

Çiftçilerin ve üreticinin içinde bulunduğu zor durumdan kurtulabilmesinin tek yolunun birlik olmaktan geçtiğini belirten Vali Mustafa Malay, örnek girişimlerinden dolayı Didim-Akyeniköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi yönetimine ve üyelerine teşekkür etti. Vali Malay, globalleşen dünyada tarımsal üretimin her geçen gün daha da önem kazandığını belirterek, "Hollanda ülke bakımından bizim Konya kadar bir araziye sahip olmasına rağmen, hayvancılıkta dünyaya hakim olmuş. Türkiye’nin toplam süt üretimi kadar süt üretimine sahip. Bunu bilimsel üretimle başarıyorlar. Dünyanın en verimli topraklarına sahip olan bizler de bilinçli üretim yaparsak, hiçbir ülkeye muhtaç olmayız. Bu bağlamda birleşerek bilinçli üretim yapan ve az masrafla çok süt ve kaliteli dana elde edecek olan Akyeniköylü çiftçilerimizi kutluyorum" diye konuştu.
Daha sonra konuşan Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, Didim Akyeniköylü çiftçileri birçok konuda örnek göstererek, "Beldemizde 2003 yılında 150 kişiye 12 bin 600 adet, 2004 yılında 184 kişiye 15 bin 456 olmak üzere toplam 28 bin 56 adet Gemlik zeytin fidanı dağıtılmıştır. Bu çalışmalara 2005 yılında da devam edilecektir. 2 yıl 14 milyar 700 milyon sermaye ile kurulan ve bugün 100 üyesine Holstein cinsi gebe düve kazandıran Akyeniköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kutluyorum" dedi.

Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, tanesi 2 milyar 170 milyon liraya alınan 200 adet düve ile birlikte ahır tamir ve tadilatları için projeye bakanlık tarafından toplam 666 milyar kredi sağlandığını belirtti. Tören sonunda çekilen kura ile düveler davul zurna eşliğinde sahiplerine teslim edildi. İlk kurayı Vali Mustafa Malay’ın çektiği düve dağıtım törenine, bayanlar erkeklerden daha fazla ilgi gösterdi. Kooperatif tarafından, düvelerin alınmasında emeği geçenlere inek amblemli şükran plaketi verildi.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2004 Cuma 15:53:39
Güncelleme :19 Nisan 2005 Salı 09:48:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?