18
Mayıs
2024
Cumartesi
DİDİM - AYDIN

Didim’in ilk yüzlerine merhaba

DİDİM’İN İLK YÜZLERİ ETKİNLİĞİNDE ANILAR TAZELENDİ

Dünden Yarına Didim 23 Mart Platformu ve Didim Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen “Didim’in ilk yüzlerine Merhaba” adı altında bir etkinlik düzenlendi.

Etkinlikte yaşları 60 ila 90 arasında değişen ve 1923’deki mübadele sonucunda aileleriyle Didim’e gelen ve bu mübadele zamanının ve sonrasının tanıkları arasında yer alan 8 kişi Didimlilerle bir araya geldi.

Dünden Yarına Didim 23 Mart Platformu ve Didim Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen “Didim’in ilk yüzlerine Merhaba “adı altında bir etkinlik düzenlendi. 23 Mart Salı Akşamı saat 20:30’da Belediye Düğün Salonunda gerçekleşen etkinliğe Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı ve eşi, İl Genel Meclis Üyesi Hasan Yavuz, Belediye Meclis Üyeleri ve Didimliler katıldı. Didim’in ilk yüzlerine Merhaba “adı altındaki Etkinlikte yaşları 60 ila 90 arasında değişen ve 1923’deki mübadele sonucunda aileleriyle Didim’e gelen ve bu mübadele zamanının ve sonrasının tanıkları arasında yer alan ve İlçemizde yaşamını sürdüren Hasan Turan(79), Şükrü Çağlar (84),Salih Üstündağ (74), Murat Kafadaroğlu (67),Ahmet Gönül (85), İbrahim Kulakçı(82) Salih Kaya(77), ve Bekir Kartal(91) etkinliğe katıldı.

Etkinlikte Didim’in geçmişiyle ilgili elde edile fotolar slayt gösterisi şeklinde katılımcılara izlettirildi.

Etkinlikte konuşan ve Dedeleri Mübadele zamanında Didim’e gelen Belediye Başkanı Mümin Kamacı böyle bir etkinliğin düzenlenmesinden duyduğu mutluluğu dile getirirken, Mübadele zamanı öncesinde Yunanistan’dan Didim’e gelenlerin Osmanlı İmparatorluğu zamanında Karaman’dan Yunanistan’a gönderildiğini söylerken “Kurtuluş Savaşı sonrasında gerçekleşen Mübadele neticesinde bizim büyük dedelerimiz ve burada şu an etkinlikte yer alan bu amcalarımızın aileleri buraya gelmiş. Bundan sonra buraya birkaç yıl sonra ikinci mübadelede Romanya ve Bulgaristan’da aileler yerleştirilmiş ve sonuçta 85 yıldır eski adıyla Yoran olarak bilinen İlçemiz Didim geçmişi bu şekilde oluşmuş. Buraya geliş tarihiyle ilgili net bilgiler yok… Eski Rumlardan kalan bu yerleşim yerine savaşların sonucunda ortaya çıkan nedenlerden dolayı göçülmüş. Kimse bulunduğu toprakları terk etmek istemez ama sonuçta bu durumlar oluşmuş” dedi.

“ESKİKÖY’ÜMÜZDE RESTORASYON ÇALIŞMASI YAPACAĞIZ.”

Başkan Kamacı Rumlardan kalan eski evleri ve binaları koruma altına aldıklarını da söylerken “Biz de Dedelerimiz geldiği Yunanistan’daki yerleşim yerlerini ziyaret ettik ama onlardan geriye bir şey kalmamış ama her dönem Rumlar buraya gelerek Atalarının yıllar önce kaldığı binaları görebiliyorlar. Biz de hazırlayacağımız projelerle bu binaları ve şu an Hisar Mahallesi olarak bilinen Eskiköy’ümüzü restorasyonlar yaparak Turizme kazandıracağız ve tarihimize sahip çıkacağız” dedi.

“ESKİ ESERLERİN SERGİLENECEĞİ BİR MÜZE KURACAĞIZ.”

Böyle bir etkinliğin önümüzdeki yıllarda süreceğini umduğunu belirten Başkan Kamacı “Şu an ki etkinlikte bir takım eksiklikler olabilir ama bunu ileri ki yıllarda profesyonel hale ve daha geniş katılımla yapmayı planlıyoruz.Siz Didimlilerden isteğim elinizde Dedelerinizde ve atalarınızdan kalan değerli eşyaları, Fotoğrafları ve belgeleri bizlere ulaştırmanız… Önümüzdeki yıllarda Eskiköy’de Bu eserlerin sergileneceği bir müze kurmayı hedefliyoruz.”dedi. Kamacı etkinlikte emeği geçenlere teşekkür ederken , konuşmasının sonrasında Etkinliğe katılan yaşlıların ellerine öperek katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Didim’i kitap yazarak tanıtan kişilere Onur Belgesi verildi.Ardından Didim Roman Dans Grubu oynadığı Roman Danslarıyla etkinliğe renk kattı.

Düzenlenen etkinliğe katılan 8 kişi kendilerine uzatılan mikronfonla kendilerini tanıtırken Etkinliğe katılan ve ailesi Didim’e göçtüğünde 1 yaşında olan Ahmet Gönül (85) ise etkinlikte Askere giderken yaşadıklarını anlattı. Etkinliğe katılanlardan Murat Kafadaroğlu ise Didim ile ilgili bir şiir okurken, Etkinliğin sonunda Başkan Kamacı etkinliğe katılan yaşlı kişilere Onur Belgesi vererek, teşekkür etti.

DİDİM’İN İLK YÜZLERİ ETKİNLİĞİNDE ANILAR TAZELENDİ
DİDİM’İN İLK YÜZLERİ ETKİNLİĞİNDE ANILAR TAZELENDİ
İHA
Yayın Tarihi : 24 Mart 2010 Çarşamba 11:37:01
Güncelleme :24 Mart 2010 Çarşamba 15:05:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?