15
Mayıs
2024
Çarşamba
DİDİM - AYDIN

İl Meclisi taş ocaklarını incelemeye aldı

Aydın İl Genel Meclisi üyesi Ahmet Fidan tarafından 'taş ocakları ile ilgili' verilen yazılı önergenin ardından çalışma yapan Çevre Komisyonu, ruhsat verilmesi konusunda İlçe Özel İdarelere verilen yetkinin iptal edilerek İl Özel İdaresi'ne verilmesine karar verdi. Komisyonun bu raporu Aydın İl Genel Meclisi tarafından oy birliği ile kabul edildi. 

Aydın İl Genel Meclisi'ne verilen Germencik Gümüşköy, Didim Akbük Beldesi, Söke Sarıkemer ve Atburgazı Beldesi ile Akçakonak Köyleri'nde bulunan taş ocakları açma faaliyetleri ile ilgili soru önergesi üzerine bahse konu yerlerde inceleme yaptıklarını belirten Çevre Komisyonu Başkanı Muhammet Şahin, rapor hakkında meclisi bilgilendirdi. Komisyona çalışmalar sırasında Tarım ve Çevre Müdürlüklerinin yanı sıra İl Özel İdaresi'nden ilgili mühendislerin eşlik ettiğini belirten Şahin, özellikle Germencik Gümüşköy'de ve diğer bazı konuların abartıldığını belirtti. 

Şu anda bahse konu yerlerde herhangi bir çalışma olmadığını ve her şeyin yasalara uygun olduğunu belirten Şahin, "Komisyon olarak şu an faaliyette olmayan bu yerlerin çevreye ve doğaya yapabileceği zararların kuralların uyulmaması sonucu olacağı gözlenmiştir. Yeni kanuna göre arama ruhsatı, işletme ruhsatları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilir. Ancak işyeri açma ve çalışma izni belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyelerce, belediye ve mücavir alan dışında ise özel idarece verilir. Bu konunun daha titiz inceleme yapılması ve gayri sihi müessese ruhsatlarının verilirken geniş kapsamlı araştırma yapılabilmesi için 18 Ağustos 2005 tarihli 1465/2212 Sayılı kararda ilçe özel idarelerine devredilen yetkilerin iptal edilerek il özel idaresine verilmesini uygun bulduk" dedi. 

Komisyon Başkanı Muhammet Şahin ayrıca, bu konunun yerelde daha iyi incelenebilmesi için 1-A gurubu madenlerde olduğu gibi ikinci gurupta yer alan kalker madenlerinin ruhsatlandırılmasında yetkinin İl Özel İdarelerine verilmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda tavsiye kararı alınmasına uygun bulduklarını söyledi.
iha
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2007 Perşembe 10:49:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?