16
Mayıs
2024
Perşembe
DİDİM - AYDIN

İlk turistleri magandalar karşıladı

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, önceki gün Didim'de 'hanutçulara karşı sert tedbirler' alınacağını açıklarken, sahildeki turistler hanutçu ve maganda kuşatması altındaydı. Birçok turist kuşatmadan apar topar havlularını toplayıp kaçarak kurtuldu.

Bakan Atilla Koç, Aydın Valisi Mustafa Malay, Didim Kaymakamı Ali Katırcı ile Didimli turizmcilerin katıldığı, 'Didim Turizmci ve İşadamlarıyla Değerlendirme Toplantısı'nda sektörün sıkıntıları dile getirildi. Koç, "Başta hanutçuluk olmak üzere turizm bölgelerindeki önemli sıkıntıları ortadan kaldırmak için her türlü yasal düzenlemeleri yapıyoruz, turizmcilerin içi rahat olsun. Çünkü her yıl tatile çıkan 800 milyon turistten daha fazla pay almak istiyoruz" dedi.

Ancak aynı anda 300 metre mesafedeki dünyaca ünlü Altınkum Plajı'nda turistler neye uğradıklarını şaşırmıştı. Didim'e gelen sezonun ilk turistlerini sahildeki otel, motel, restoran ve barların hanutçu personeliyle magandalar karşıladı.

Plajda güneşlenen turistlerin etrafına toplanan hanutçular, gün boyunca konukları rahat bırakmadı. Bazı hanutçular ilgi çekmek için kum üzerinde garip dans şovları yaparken, bazı magandalar da turistleri bir metreden göz hapsine aldı. 

Tanıtım broşürlerini zorla vermenin yanı sıra bazıları işi turistleri öpmeye, elle ve sözle tacize vardırınca birçok kişi eşyalarını toplayıp otele döndü.

35 yıldır turizmci Ali Teyin'e göre, Didim'de hanutçu kâbusu yaşanıyor: "16-17 yaşındaki çocuklar genç, yaşlı, kadın demeden hepsini taciz ediyor. 65 yaşındaki kadınları rahatsız eden gençler var. Didim'in adını kötüye çıkardıkları yetmiyormuş gibi bunların cezasız bırakılması, durumun daha da kötüye gitmesine neden oluyor. Sahile gelip de tacize uğramayan turist yok gibi."

Didim Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Ulvi Koçak ise ilçedeki sıkıntının hemen her turizm bölgesinde görüldüğünü, ancak Didim'de bu durumun had safhaya ulaştığını söyledi:

"Yıllardır bakanlığa verdiğimiz raporlarda, Turizm Meslek Yasası'nın bir an önce çıkarılması gerektiğini belirtiyoruz. Ziyareti sırasında Bakan Koç'a da ilettik. Kışın inşaatta çalışanlar, yazın barda, diskoda,

otelde çalışınca sorunlar kaçınılmaz. Turizme her kolunda eğitimli, en azından kurstan geçmiş sertifikalı personel şartı getirilmeden bu sorun çözülmez. Bakanın toplantısı sırasında yaşanan manzaralar Didim'e yakışmıyor. Koç'un bu acı manzaraları görmesini isterdim."

Didim'de maganda timi 


AYDIN'ın Didim İlçesi'nde, sezonun ilk turistlerini hanutçuların karşılaması, Altınkum sahilinde maganda terörü esmesi, kaymakamlık ve belediyeyi harekete geçirdi. Resmi kurumların işbirliğiyle komisyon oluşturulması kararlaştırılırken, belediye zabıtası bünyesinde, fotoğraf makinalı, kameralı özel tim oluşturuldu.

Didim'in CHP'li Belediye Başkanı Mümin Kamacı da turizmin gözde merkezlerinden Didim'de hanutculuk, maganda ve gürültü kirliğinin yarattığı rahatsızlığın en üst seviyede olduğunu belirtti. Kamacı, “Geçtiğimiz yıl on işletmeye 25-2 bin YTL arasında değişen hanutçuluk cezaları verdik. Ancak birçok işletme hanutçuyu yakaladığımızda ‘Bu şahıs bizim elemanımız değil’ diyerek işin içinden sıyrılmaya çalışıyor. Yasalarda boşluk var. Kaymakamlık ve resmi kurumlarla organize olarak acil olarak Hanutçu ve Maganda Komisyonu kuruyoruz. İlk planda zabıta amiri Salih Turan başkanlığında, zabıta bünyesinde hanutçu ve maganda timi kurduk. Fotoğraf makinası ve kameralarla donattık” diye konuştu.


hürriyet
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2007 Çarşamba 11:52:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?