19
Mayıs
2024
Pazar
DİDİM - AYDIN

Mimarlar Didim'de buluştu

Mimarlar Odası İzmir Şubesi tarafından, 09-10 Mayıs 2009 tarihlerinde, Didim'de Bölge Birimleri Toplantısı gerçekleştirildi.

Didim Garden Of Sun Hotel'de yapılan toplantıya Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Ege Bölgesi Temsilcilikleri katıldı. Bölge Birimleri Toplantısı öncesi Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Mimarlar Odası Didim Temsilciliği'nin organize ettiği "Turizm ve Mimarlık" konulu bir söyleşi yapıldı.

Doç.Dr. Abdi Güzer tarafından verilen söyleşiye Mimarlar Odası temsilcileri ile Didimliler katıldı. Genel anlamda İzmir şubesinin kurumsal yapılanmasını sağlamak ve katkıda bulunmak üzere şubenin geliştirilmesine ve güçlendirilmesine yönelik görüşmeler ve tartışmalar içeren toplantı öncesinde Doç.Dr. Abdi Güzer tarafından "Turizm ve Mimarlık" konulu söyleşi gerçekleştirildi. Konuşmasında çeşitli ülkelerdeki turizm ve mimari yapılardan bahseden Güzer, örnek olarak Las Vegas'ı vererek, Las Vegas'ın tamamen sıfırdan kurulmuş turizm, kumar ve eğlence kenti olduğunu, bu kentte de otellerin genellikle mimarlık yapılarıyla kurulmuş olduğunu ifade etti. Güzer, Las Vegas'ın turizmin en yoğun olduğu bölgelerden bir tanesi olduğunu, Türkler tarafından da bu kentin rüya şehri olarak görüldüğünü ifade etti. Dünyanın çeşitli ülkelerinde gerçek dışı gibi nitelenebilecek pek çok imaj, kimlik oluşturmaya yönelik imge bir araya getirilerek yapay kolej oluşturulduğunu anlatan Doç.Dr. Abdi Güzer, bu kolejin sonucunda insanların olabilecek herşeyi paketlenmiş bir şekilde yaşayabildiğini anlattı.

Dünyanın her bölgesinde birçok mimari değerin bulunduğunu belirten Güzer, şöyle konuştu: "Dünyanın soluna giderseniz Mısır piramiti, sağ tarafına giderseniz New York'daki özgürlük anıtı, daha ileriye giderseniz Venedik kanalında dolaşıyorsunuz. Böylece hem mimari ile ilgili hem kültür ile ilgili, dönüşüm ile ilgili, sanallık gerçeklik tartışmasıyla ilgili herşeyi bir arada yaşayabiliyorsunuz."
Doç.Dr. Abdi Güzer, sosyologların, mimarların ve kültür ile ilgili çalışma yapan ekonomistlerin birinci inceleme alanlarından bir tanesinin turizm yapıları olduğunu söyledi.

Doç.Dr. Abdi Güzer geçen yüzyılın yarısına kadar yükselişte olan ve özellikle sonradan gelişen Türkiye gibi ülkeleri etkisi altına alan modern mimarlığın özünde rasyonel bilimsel temelin yattığını anlattı. Bir saat süren söyleşi sonrası Doç. Dr. Abdi Güzer, soruları cevapladı. Yabancılara mülk satışı ile ilgili bir soru üzerine Doç.Dr. Abdi Güzer, yabancılar meselesinin çok hassas bir mesele olduğunu ifade ederek, "Uluslararası anlaşmalar gereği bir ülke bana kendi ülkesinde mülk edinme hakkını tanıyorsa, yani ben Miami'de mülk sahibi olabiliyorsam o ülkenin vatandaşı da bizim ülkemizde mülk alabilir. Ancak yabancı kavramını anlamak mümkün değil" diye karşılık verdi.

"Turizm ve Mimarlık" adlı söyleşi sonrası Mimarlar Odası İzmir Bölge Birimleri Toplantısı gerçekleştirildi. Mimarlar Odası Didim Temsilcisi Burhan Çolak, İzmir Bölge Birimleri toplantısına İzmir, Manisa, Akhisar dahil olmak üzere İzmir şubeye bağlı bütün temsilcilerin katıldığını söyledi.

Toplantıda bölge sorunlarının görüşüleceği, İzmir şubesinin kurumsal yapılanmasını sağlamak ve katkıda bulunmak üzere şubenin geliştirilmesine ve güçlendirilmesine yönelik görüşmelerin yapılacağı belirtildi.

iha
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2009 Pazar 23:25:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?