29
Mayıs
2024
Çarşamba
DİDİM - AYDIN

Tarih fışkırıyor!

Didim'in en önemli kültür mirasları arasında yer alan Apollon Tapınağı'nın çevresinde Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından sürdürülen kazılarda, Roma dönemine ait olduğu ileri sürülen bir tiyatro bulundu.

Almanya Bochum Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden kazı sorumlusu Prof. Dr. Helga Bumke ve Milet Müze Müdürü Mehmet Bilici, Almanya'nın Halle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Andreas Furtuaengler'in kazı başkanlığını yürüttüğü çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Kazı yerinde yapılan bilgilendirme toplantısında, Didim Kültür Mirası Koruma Derneği Başkanı Mustafa Şentürk ve kazı heyetinde yer alan arkeologlar da hazır bulundu.

Prof. Dr. Helga Bumke, çalışmaların yazıtlarda tapınak haricinde başka buluntulardan bahsedildiğinin anlaşılması üzerine başlatıldığını belirterek, "Kazı çalışmalarında şu ana kadar Tapınak ve Kutsal yol biliniyordu ama eski Yunan evlerinin bulunduğu bu yerlerde başka araştırmaların sonucunda yeni yerler bulundu.

Geçen yılki çalışmalarda burada 3 metre derinlikte büyük bir duvar bulundu. Bu temel olarak alınarak büyük bir yapı olduğu tahmin edildi. Ondan sonra çalışmalar bu duvarın teras duvarı olabileceği düşüncesinden hareketle yönlendirildi. Geçen yıl çıkarılan teras duvarı direklerle desteklendi ve farklı noktalarda kazılar başladı" dedi.

Prof. Dr. Bumke, kazı alanının diğer yerlerindeki çalışmaların anıtsal bir yapının olma ihtimali üzerine yürütüldüğünü ifade ederek, "Burada seramik parçaları çıkarıldı. Bunların da Roma dönemine ait olduğunu tahmin ediyoruz. Bu yılki çalışmalar ise çıkarılan teras duvarının yuvarlak biçimde kazılmasıyla sürdürüldü ve bu duvarın bu şekilde devam ettiğini tespit ettik.

Sonra da bu duvarların önünde oturma alanları bulundu ve buranın bir tiyatro olduğunu düşüncesi hakim oldu. Bu kazıların sonunda elde edilen bulgulara göre, bu tiyatronun küçük olduğunu tahmin ediyoruz. Şu an sadece bir kısmı çıkarıldı. Şu an küçük bir tiyatro gibi düşünüyoruz ama buranın devasa bir tiyatro olma ihtimali var" açıklamasını yaptı.

Roma dönemindeki bu tiyatrolarda eğlencelerin düzenlendiğini yazıtlardan öğrendiklerini bildiren Prof. Dr. Bumke, "Gelecek yılki amacımız tiyatronun tüm hatlarını ortaya çıkarıp tespit etmek. Bu yer yazıtlardan da bahsediliyor. Kazı çalışmalarında varsa diğer yapılar üzerinde de çalışacağız. Ayrıca tiyatronun yanı sıra ön cephede sahne binası olduğunu düşünüyoruz ve o da gelecek yıl araştırılacak" şeklinde konuştu.

Didim Milet Müze Müdürü Mehmet Bilici ise kazı çalışmalarında tiyatronun bulunmasının hem Didim'e hem de ülke turizmine çok büyük katkı sağlayacağını belirterek, "Bu önemli bir çalışma. Buranın sadece kutsal bir alan olmadığı da ortaya çıkıyor. Değişik yapılar da önümüzdeki yıllarda çıkabilir. Aradan geçen sürede bu yapılarda büyük tahribatlar da söz konusu ama şu an için yapılar sağlam. Bununla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığımıza gerekli bilgileri sunacağız" diye konuştu.

Kazı alanında çalışmalarının 28 Ağustos itibarıyla sona ereceği ve açılan yerlerin güvenlik nedeniyle kapatılacağı bildirildi.

Didim'de bu yıl 20 Temmuz'da başlayan kazı çalışmalarının 28 Ağustos'ta sona ereceği öğrenilirken, Alman Arkeoloji Enstitüsü Başkanlığınca yürütülen kazılarda 3'ü restorasyon çalışmasında olmak üzere 15 kazı ekibi ve 12 işçi görev yaptı.

iha
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2011 Cumartesi 14:21:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?