19
Mayıs
2024
Pazar
DİDİM - AYDIN

Uğur'a hayatı dar edenler şimdi anıyor!

AĞABEY CEYHAN MUMCU, UĞUR MUMCU’YU ANLATTI

Ankara'da 24 Ocak 1993'de aracına konulan bombanın patlatılması sonucu evinin önünde hayatını kaybeden gazeteci yazarı Uğur Mumcu, ölüm yıldönümünde Didim’de ağabeyi Ceyhan Mumcu’nun konuşmacı olarak katıldığı panelde anıldı.

Panelin açılışında konuşan ADD Didim Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Uğur Yücel, emperyalizmin toplumlar üzerindeki olumsuz etkisine değinerek, “Uğur Mumcu Emperyalizmin gerçek yüzünü ve diğer etkilerini ortaya koymaya çalıştığı için öldürüldü. Anıları önünde saygıyla eğiliyoruz” dedi.

Yücel’in konuşmasının ardından panelde Uğur Mumcu ve faili meçhul cinayetlerle hayatını kaybedenleri anlatan bir slayt gösterisi izlettirildi ve kısa bir saz dinletisi gerçekleştirildi.

Panele konuşmacı olarak katılan Uğur Mumcu’nun ağabeyi Ceyhan Mumcu, faili meçhul cinayetlerde hayatını kaybedenlerle ilgili tespitler ve anılarında bahsederek, “Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilme sürecinde bizler idamın durdurulması için o zaman imza kampanyası başlattık ve en fazla 6 Bin kusur imza toplayabildik. 7 Bin imzayı toplayamadık. Zaten imza atanlar işçi ve memur olduğundan haklarımızda soruşturma başlatıldı. Bahriye Üçok tanıdığımız önemli bir şahsiyetti. Cinayetinde yeni bilgiler verdik. Bu cinayetin esnasında kargoyu veren kişi DTP Genel Başkan Yardımcısı. Bunlar benim edindiğim bilgiler. Ahmet Taner Kışlalı ile birlikte mezun olduk. Bununla ilgili o dönemde Yekta Güngör Özden ile bir kurul oluşturduk. Bununla ilgili CHP, ADD, Mülkiyeliler gibi birçok yerden destek aldık ve gördük. Bu hazırlanan rapor titizlikle hazırlandı ve Üçok’un ölüm yıl dönümde açıklandı. Ortaya çıkan rapor ciddiydi ortaya çıkan raporu A.Taner Kışlalı inceledi. Bu rapor Başbakan Ecevit’e gönderildi ve bir komisyon kuruldu ve fakat raporu sevinçle hazırlayan Kışlalı raporu teslim etmeden 1 gün önce öldürüldü. Tam o sıralarda Umut Operasyonları başladı” diye konuştu.

Ceyhan Mumcu, bütün faili meçhul cinayetlerin araştırılması istemelerine rağmen sadece Uğur Mumcu için komisyon kurulduğunu anımsatarak, “Uğur’un cinayetiyle ilgili 2 kişi A.Taner Kışlalı için cinayetinde ise 1 kişi yakalandı ve ömür boyu müebbet hapis cezası aldı, bazıları ise serbest kaldı. Uğur’un cinayetinde hep İslamcı örgütlerin üzerinde duruldu. Uğur’un cinayetiyle ilgili olarak bir gazetecinin de varlığının olduğunu düşünüyorum ve bu gazeteci şu an yazı yazıyor” diye konuştu.

Kardeşi Uğur Mumcu’yu karşı söyleyemediği bir kararın vicdanını da rahatsız ettiğini kaydeden Mumcu, “Uğur öldürülmeden önce ‘Zırhlı araç yolsuzluğu’ adı altında bir haberin peşindeydi. O zamanlar ‘zırhlı araç alım’ ihalesi yapılmış ama ortada alınan bir araç falan yok. Bu ihaleyi veren Bakan’ın eşi o dönemde bu zırhlı araç ihalesini alan firmanın temsilcisi. Bir sürü dava açıldı ve hepsinde Uğur aklandı. Uğur’un katledildiği gün ise ben onun evine gidecektim, son davasında da aklandığını söylemek için, evden çıktığımda Uğur’un ölüm haberi geldi ve ben ona bu haberi veremedim. Yıllarca içimde bu acıyı taşıyorum. Uğur’un arabasının yanına gittiğimde Uğur’un parçalanmış cesedi yollardaydı ve ellerimle topladım cesedini ve orada ‘Değer miydi’ diye sordum kendime ama değermiş. Uğur’un öldürülmesinden bu yana tam17 yıl geçti ve bu halk 17 yıldır Uğur’u öldürmesini azmettirenlerin ortaya çıkmasını istiyor” ifadelerini kullandı.

“Uğur’un yaşadığı dönemde Uğur’a hayatı dar edenler, şimdi ise Uğur’un dostu oldular” diyen Mumcu, şunları söyledi: “1977 yılında Ecevit, Uğur’u Ankara’dan 1. sıradan Milletvekili göstermek istedi, ardından parti içinde başkanlık teklif etti ama Uğur bunların hiç birisini kabul etmedi ve gazeteci olarak ülkesine vereceği çok şeylerin olduğunu söyledi ve bunu hayatıyla ödedi. Bu gün ben sizleri burada Uğur’un bir kardeşi gibi görüyorum. Bugün ülke genelinde 157 etkinlik yapıldığını öğrendim. Yapılan bu etkinlik Uğur Mumcu’yu ölümsüzleştiriyor”

Konuşmanın Ardından ADD Didim Şube Başkanı Nuri Doğan, Ceyhan Mumcu’ya çiçek takdime derken, Mumcu’da çiçeği CHP Didim Kadın Kolları Başkanı Zehra Bankoğlu’na hediye etti. Ardından Didim’i ünlü gruplarında Grup Eflatun geceye özgür parçalar seslendirdi.

AĞABEY CEYHAN MUMCU, UĞUR MUMCU’YU ANLATTI
AĞABEY CEYHAN MUMCU, UĞUR MUMCU’YU ANLATTI
AĞABEY CEYHAN MUMCU, UĞUR MUMCU’YU ANLATTI
İHA
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2010 Pazartesi 13:15:05
Güncelleme :25 Ocak 2010 Pazartesi 15:20:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?