22
Mayıs
2024
Çarşamba
DİDİM - AYDIN

Yavru Akdeniz foku hızla iyileşiyor

akdeniz fokuAydın'ın Didim İlçesi'nde 1 ay önce karaya vurmuş olarak bulunan yavru fok, uzmanların desteğiyle hızla iyileşiyor. "Badem" isimli fok 1 ay içerisinde 7 kilo alırken, 2 gün önce Foça Belediyesi tarafından yaptırılan özel ünitedeki havuza bırakıldı. 

Türkiye sularında yaşayan 100 Akdeniz fokundan biri olduğu iddia edilen yavru fok, 1 ay önce Didim sahilinde karaya vurarak balıkçılar tarafından fark edilmişti. 2.5 aylık fok, Akdeniz Foku Araştırma Grubu (AFAG) üyeleri tarafından tedaviye alınmıştı. 28 gün boyunca bir otelin havuzunda bakılan Badem isimli fok, tedaviye cevap vererek 7 kilo aldı. 

Tedavisi süren yavru fok, Foça Belediyesi tarafından sahil kenarında yaptırılan üniteye konuldu. Ünitede 3 metre derinliğindeki havuza bırakılan fok, 4 saatte bir besleniyor. Uzmanlar tarafından palamut balığıyla beslenen yavru fok, su dolu havuza bırakılınca, ahtapot ve canlı balıklarla oynuyor. Ölü balıklara karşı tepki vermeyen fok, zaman zaman havuzun içerisine atılan maddelerle oynuyor. 4 ay kadar daha bakılacak olan yavru fok, tamamen iyileşmesinin ardından denize bırakılacak. 

Badem isimli fokun bulunmasının ardından tedavi için Türkiye'ye gelen Hollanda Fok Hastanesi'nde görevli başhemşire Richard Dkyema ise hayvanın tedavisinin devam ettiğini ve tedaviye cevap verdiğini söyledi. Dkyema, "Fok ilk geldiğinde kilo kaybetmişti ve sağlıksızdı. Biz ona enerji vermek için mineraller ve balık vermeye başladık. Şu anda günde 4 saatte bir balık veriyoruz. Bizim tedavimize cevap verdi. Kilo alması normal. Havuza bırakıldığı zaman ahtapot ve canlı balıklarla oynuyor. Tedaviye cevap verdi. Burada 4 ay kaldıktan sonra denize bırakacağız" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2007 Cuma 14:18:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?