22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Ortaklar, otoyol kurbanı

Aydın'ın Germencik İlçesi'ne bağlı Ortaklar Beldesi, otobanın trafiğe açılmasıyla eski Aydın-İzmir Karayolu'nun ikinci plana düşmesi sonucu hareketli günlerini kaybetti. Ortaklar Belediye Başkanı Ümmet Akın, beldeye yeniden hareket kazandırmak için çeşitli projeler hazırlıyor.
Aydın-İzmir otobanının açılmasıyla belde içerisinden geçen otobüsler ve kamyonlar otobandan geçmeye başlayınca eski hareketli günlerini kaybeden birçok esnaf kepenk kapattı. Bu nedenle çöp şişiyle ünlü olan beldede bir asırlık çöp şiş mesleği de tarih olmaya yüz tuttu. Beldedeki durgunluğa son vermek için harekete geçen Belediye Başkanı Ümmet Akın, "Beldemizdeki alışamadığımız bu durgunluğu tersine çevirmek için Magnezia'dan faydalanmayı düşünüyoruz. Magnezia'yı gelen turistleri beldeye çekerek son vermek istiyoruz. Bunu da beldeyle antik kent arasında kalan 2 kilometrelik mesafeyi yürüyüş yolu yaparak sağlamayı düşünüyoruz. Gelecek sezon için tur operatörleriyle görüşerek, Magnezia'ya en az yarım günlük turlar düzenlemelerini istedim. Magnezia'ya gelen turistleri mutlaka Ortaklar'a çekmemiz gerekiyor. Bunu başarabilmemiz için projemizin bakanlık tarafından desteklenmesi gerekiyor. Çünkü bahsettiğimiz projeyi belediye olarak hayata geçirmemiz çok zor" dedi.
Germencik İlçesi'ne bağlı Tekin Köyü sınırları içinde yer alan Magnezia Antik Kenti, tarihte önemli olaylara sahne olduğu için 'Olaylar Kenti' olarak anılıyor. Antik kent en çok M.Ö. 3 yüzyıla ait Artemis ve Zeus tapınaklarıyla biliniyor. Anadolu'daki en büyük dördüncü tapınak olan Artemis Tapınağı ve Artemis Sunağı portikolarla çevrili kutsal alanın ortasında yer alıyor ve doğusundaki kutsal kapıyla agoraya bağlanıyor. Sunak ise tapınağın batısında yer alıyor. Persler, Büyük İskender ve onun kurduğu Hellenistik krallıklarının bir şehri niteliğini taşıyan Magnesai, en görkemli zamanlarını Bergama Krallığı döneminde yaşadı.
..
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2005 Cuma 16:36:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?