28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Üreticiler çaresiz

Aydın'da tütün üreterek geçimini sağlayan binlerce aile, özelleştirme kapsamında tütün işletme şefliklerinin kapatılmasıyla zor durumda kalırken, firmalar Çin'den daha ucuza tütün ithal etmeye başladı.

Türkiye'de yan sanayi, oyuncak ve tekstil sektöründen sonra tütün üreticilerinin de Çin'e yenik düştüğünü belirten Karacasu Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç, soruna çözüm bulunamaması halinde ülkedeki işsizlere yaklaşık 6 milyon kişi daha eklenmesinden endişe ettiklerini söyledi. Aydın'da yaklaşık 6 bin ailenin geçimini tütün üretiminden sağladığını ifade eden Sevinç, Türk tütüncüsünün desteklenmesini istedi.

Sadece Karacasu'da yaklaşık 3 bin ailenin tütünden geçimini sağladığını dile getiren Sevinç, "Geçtiğimiz yıllarda Karacasu'da 120 bin balya tütün üretilirdi. Üretim kısıtlanınca bu rakam 40 bin balyaya düştü. Ardından özelleştirme kapsamında tütün işletme şeflikleri kapatıldı. Şimdi de herkes büyük bir çaresizliğin içine düştü. Türkiye'de bir kilo tütünün üretim maliyeti yaklaşık 4 dolar, Çin'den ithal edilen tütün ise 2.5 dolar. Hal böyle olunca özelleştirme kapsamında firmalar Türk tütününü bırakıp Çin'den tütün ithal etmeye başladı. Bu sorunun çözülmesi için devlet, geçmiş yıllarda olduğu gibi yerli sigara üreticilerine vergi indirimi uygulamalıdır. Aksi halde binlerce tütün üreticisi işsizler ordusuna katılacaktır" dedi.

.
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2006 Pazar 13:54:13
Güncelleme :22 Ocak 2006 Pazar 14:05:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?