29
Mayıs
2024
Çarşamba
KUYUCAK - AYDIN

Çevreci belediye

Ülke genelinde bir çok yerleşim biriminin temel sorunları arasında yer alan arıtma tesisi sorunları Kuyucak İlçesi'ne bağlı Horsunlu Belediyesi'nin girişimleri ile bölgede çözülüyor.

16 Ağustos 2007

Büyük menderes Nehir ve verimli ovasının kurtuluşu için katı atık kadar sıvı atıkların da arıtılmasının öneminden söz eden Horsunlu Belde Beleidye başkanı Mehmet Efe Yılmaz en kısa sürede Horsunlu ve çevresindeki Yamalak, Kurtuluş Belediyeleri ve bağlı köylerinin çevre dostu köyler olacağını söyledi.


5355 Sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunun 4. maddesi gereğince Bakanlar Kurulu'nun 14 Haziran 2007 tarihinde aldığı karar sonucu Horsunlu Beldesi yakınlarında yapılacak olan 'Sıvı Atık Arıtma Birliği' kuruldu. 7 Temmuz 2007 tarihli ve 26575 sayılı Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bakanların imzasıyla yayımlanan karar sonucu Horsunlu Belediyesi'nde birliğin ilk toplantısı yapıldı.


Aydın İl Özel İdaresi'nin de yüzde 5 hissesi olan birliğin Buharkent İlçesi Kurtuluş, Kuyucak İlçesi Yamalak ve Horsunlu Beldesi ve bağlı köylerine kapsadığı bildirildi. 5355 Sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunun 4. maddesi gereğince yapılan ilk toplantıda Büyük Menderes Nehri'nin kirlilikten kurtarılması yönünde kararlar da alındı.


Tüzüğün 11. maddesi gereği ilk toplantıyı yaptıklarını ve 10 Eylül 2007'de yapılacak ikinci toplantıda Birliğin karar organları ve bütçesinin belirleneceğini belirten Horsunlu Belde Belediye Başkanı Mehmet Efe Yılmaz "Bu birlik 'Sıvı Atık Arıtma Birliği' anlamında ülkemizde bir ilk ve örnek olacak. Şu anda birlik kapsamında yer alan yerleşim birimlerinde 13 bin kişi olmasına karşın biz 40 bin nüfusa hitap edecek bir arıtma tesisi kuruyoruz. Birlik bütçesinin Özel İdare Payı yüzde 5. Bu da yaklaşık 100 bin YTL'ye tekabül ediyor. Çalışmalarımıza bu 100 bin YTL'lik ödenekle başlayacağız. Bu proje Büyük Menderes Nehrinin kurtuluşu için de çok önemli" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2008 Çarşamba 14:52:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?