3
Mayıs
2024
Cuma
KUYUCAK - AYDIN
Nufus
946.971
Yüz Ölçümü
8.007
İlçe Sayısı
17
Vali
Nufus
30.534
Yüz Ölçümü
465
Belediye Sayısı
29
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Kuyucak Genel Bilgi

Kuyucak'tan Bir Görünüm

Ege Bölgesi'nde Aydın İli'ne bağlı olan Kuyucak'ın, kuzeyinde Manisa, kuzeydoğu ve doğusunda Denizli, güneyinde Karacasu, batısında da Nazilli ilçeleri bulunmaktadır. Aydın'ın doğusunda yer alan ilçenin kuzeyini Aydın Dağları, güneyini Akdağ ile Karıncalı Dağının uzantıları engebelendirir. İlçenin topraklarını, güneyinde, doğu-batı doğrultusunda akan Büyük Menderes sulamaktadır. Büyük Menderes Ovasının Kuyucak İlçesi yakınında genişliği 5 km.ye kadar ulaşır. Büyük Menderes'e bu kesimde güneyden gelen Dandalas Çayı katılır.

Aydın il merkezine uzaklığı 56 km., yüzölçümü 465 km2'dir. 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 31.094'tür.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Ancak, Nazilli ilçesine yakınlığı nedeniyle de ekonomik yönden gelişmemiştir. Bununla beraber, pamuk, çiğit, incir, zeytin, buğday ve üzüm yetiştirilir. İlçede tarım ürünlerini işleyen zeytinyağı, sabun ve çırçır atölyeleri bulunmaktadır.

Çarşı Camii

Kuyucak'ın tarih öncesine ait yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bu yöreye XII.yüzyıl sonunda yerleşen Selçukluların bu kenti kurdukları sanılmaktadır. Selçukluların Anadolu'ya gelişinden sonra Oğuzlar'ın 24 boyu buraya yerleştirilmiştir. İlçenin ismi, içme ve kullanma suyu bulunmadığından halk yer altı kuyuları açarak gereksinimlerini gidermiş, bu bakımdan da kuyuların çokluğundan ötürü de buraya Kuyusuçok ismi verilmiştir. Bu isim zamanla değişerek Kuyucak'a dönüşmüştür.XIX.yüzyılın sonlarında Aydın sancağının Nazilli kasabasına bağlı olan Kuyucak, 1953'te ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçedeki belli başlı tarihi yapılar olarak, Başaran Köyü yakınında Seleukos Kralı I.Antiochos'un Ephesos-Aphrodisias yolu üzerinde iki kenti birleştirerek yeniden kurdurduğu Antiocheia kentinin kalıntıları bulunmaktadır. Ayrıca, Çarşı Camisi bulunmaktadır. Aydın Valiliğine getirilen (1832), Yakup Paşa Çarşı Camisinin batı duvarına bir çeşme eklemiştir (1936). Ayrıca buraya maksem ve su yolları da yaptırmıştır.

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 13:39:12

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR