19
Mayıs
2024
Pazar
NAZİLLİ - AYDIN

10 yıllık çalışmanın ürünü: GSN-12

Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü tarafından 10 yıllık bir çalışmanın sonunda elde edilen “GSN-12” isimli pamuk çeşidi, düzenlenen tarla gününde tanıtıldı.

Aydın-Muğla kara yolunda Güler Çıbık isimli üreticiye ait tarlada düzenlenen tanıtımda konuşan Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Taner Bozbek, makineli hasadın yaygınlaşmaya başlamasıyla bu hasada uygun çeşit arayışlarına girildiğini söyledi. Uzun yıllar boyunca alım sisteminin çırçır randımanına göre olması dolayısıyla verim ve çırçır randımanlarının geliştirilmesi için çalışma yapıldığını belirten Bozbek, makineli hasada uygunluğun öneminin göz ardı edildiğini kaydetti.

Makineli hasada uygun pamuk çeşitlerinin geliştirilmesi amacıyla başlatılan projeler sonucunda dört adet çeşidin 2007 yılında tescil edildiğini ifade eden Bozbek, bu çeşitler içerisinde makineli hasada uygunluk, verim, çırçır randımanı ve lif özellikleri bakımından GSN-12 çeşidinin ön plana çıktığını dile getirdi.

GSN-12 pamuk çeşidinin 10 yıllık bir çalışmanın ardından, Goldenwest, Stanwille ve Nazilli 87 isimli pamuk çeşitlerinin birleştirilmesi ile oluşturulan melez bir çeşit olduğunu anlatan Bozbek, şöyle konuştu:


“İki yıldır yürütülen çeşit verim çalışmalarıyla, bu çeşitler Ege Bölgesindeki değişik lokasyon ve çiftçi şartlarında denenmiştir. Geçen sene bölgemizde yaşanan kuraklığa rağmen elde edilen sonuçlar oldukça iyi görünmektedir. Bu yıl tohumluk üretim programında yaklaşık 30 ton civarında bir üretim planlanmış olup, 2009 yılı ekim sezonu sonunda satışı yapılacaktır. Aynı zamanda bu çeşidin üretim haklarının, royalite karşılığında bu yıl sonunda ihale ile satışı planlanmaktadır. Çeşidimiz makineli hasada uygun, hastalıklara karşı tolerans, su isteği diğer çeşitlere göre daha az olup, orta erkenci bir çeşittir. Bu çeşidin öncelikle Ege Bölgesi ve tüm pamuk ekim alanlarında yaygınlaşacağı konusunda oldukça umutluyuz.”

Bozbek, bu çeşidin yaygınlaşmasıyla çeşit enflasyonunun önüne geçileceğini düşündüklerini ifade ederek, “Bölgemizde yaklaşık 18-20 farklı çeşidin ekimi yapılmakta, bu da tekstil sektörü için kontaminasyona sebebiyet vermektedir. Ege bölgesinde çeşit arayışına son verecek olan bu çeşidimiz, bölgemizde son zamanlarda düşüşe geçen pamuk ekim alanlarının tekrar artmasını sağlayacaktır” diye konuştu.

Törene, AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, TARİŞ 46 Nolu Pamuk Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Yılmaz Elgün ile çok sayıda üretici katıldı.

GSN-12 PAMUK ÇEŞİDİ

Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü tarafından ıslah edilen GSN-12 çeşidi, yüksek verim potansiyeli sayesinde, kuraklık stresinden oluşabilecek verim kayıplarını tolere edebilecek durumdadır. Ayrıca, makineli hasada uygun bir çeşittir. Bu çeşit Türkiye Pamuk Üretim Bölgelerinin tamamında yetiştirilebilir.

GSN-12'nin ekim koza açma gün sayısı 112-116 gün arasında değişirken, dekarda 450-520 kilogram verim alınabiliyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2008 Perşembe 15:12:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
recep coşkun IP: 88.241.240.xxx Tarih : 19.09.2008 20:31:06

Türk çiftcisine hayırlı olsun İthal tohuma bağlı kalınmaması icin Bu müesseseye sahip cıkılmalı Islahcılarına taktir ve teşekkür edilmeli onların isimleride yayınlarda yazılmalıdır.saygılar