29
Mayıs
2024
Çarşamba
NAZİLLİ - AYDIN

Atatürk'ün Nazilli'ye gelişi kutlandı

Atatürk’ün 9 Ekim 1937 yılında trenle Nazilli’ye gelişinin 71. yıldönümü törenlerle kutlandı. Nazilli Tren Garında yapılan törenlerde Ulu Önder Atatürk’ün Nazilli’ye gelişi bir kez daha canlandırıldı. Atanın Nazilli’ye gelişinin 71. yıl dönümünde; her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen Sümerbank tiren gezisi demir yollarının bakımda olmadı nedeniyle gerçekleştirilemedi.


Törenlere Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız, Belediye Başkanı Aytekin Kaplan, İlçe Garnizon Komutanı Hüseyin Ulukaraağaç, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, gaziler ve öğrenciler katıldı. İstasyon Meydanındaki Atatürk Anıtı önünde başlayan ilk törende saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla birlikte Ataya çelenklerin sunumu gerçekleştirildi. Nazilli Turan İlköğretim Okulunun organize ettiği bu yılki törenler daha sonra Nazilli Tren Garı’nda devam etti.


Törende konuşan Nazilli Belediye Başkanı Aytekin Kaplan, “4 Şubat 1931 yılında ilk kez Nazilli’ye gelen Atatürk’ten pamuk üretiminin artırılması ve bir basma fabrikası istemelerinin ardından Atatürk’ün yaptırtmış olduğu Sümerbank basma Fabrikasının açılışı için 9 Ekim 1937’de tekrar Nazilli’ye gelmiştir. ‘İşte halka refah verecek sesler’ diyerek açılışını yaptığı fabrika, 90’lı yıllara kadar halkın ekmek kapısı olmuştu. Büyük Önderi karşılamak üzere dönemin Başkanı Celal Bayar, Mareşal Fevzi Çakmak, Bakanlar, Milletvekilleri, Aydın Valimiz Hüsnü Bey ve halkımızdan binlerce kişi bu tarihi istasyondan toplanmışlardır. O gün şehrimizde büyük bir bayram havası yaşanmıştır. Halkevi ziyareti yapılmış, Nazillililer ile kısa bir sohbetten sonra Sümerbank Basma Fabrikasına hareket edilmiştir. Burada Atatürk’ün başlatmış olduğu Sanayi İnkılâbının büyük icraatlarından Nazilli Sümerbank Basma Fabrikasının açılış coşkusunu tekrar duymak ve Atamızın Nazilli’yi şereflendirmelerini kutlamak için toplandık” dedi.


Yapılan konuşmaların ardından törenler Turan İlköğretim Okulu öğrencileri tarafından hazırlanan şiir ve kompozisyonların okunması ve halk oyunları gösterilerinin sunulmasıyla devam etti. Atatürk’ün Nazilli’ye gelişinin 71. yıl dönümü kutlamalarında her yıl geleneksel olarak yapılan Sümerbank tiren gezisi bu yıl demir yollarının bakımda olması nedeniyle gerçekleştirilemedi. tiren gezisinin gerçekleşemeyeceği için süslenmiş bir tren hazırlanmazken, bu yılki törenler sade bir şekilde tamamlanmış oldu.

iha
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 17:50:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?