20
Mayıs
2024
Pazertesi
NAZİLLİ - AYDIN

Aydın: 'Nazilli Kongreleri' düzenlenen panel ile anıldı

Aydın İli ve İlçeleri Kültür ve Eğitim Derneği ile Nazilli Belediye Başkanlığı’nın ortaklaşa verdiği "85. Yılında Nazilli Kongrelerinin Yeri ve Önemi" konulu panele konuşmacı olarak Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabri Sürgevil, Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esin Dayı Derinsu, Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Günver Güneş, tarihçi ve yazar Sabahattin Burhan ile Genelkurmay Başkanlığı Harp Dairesi eski Başkanı Sıtkı Aydınel katıldı.


Belediye tiyatro salonunda düzenlenen panele dinleyici olarak ise Aydın Vali Vekili Ömer Eru, Kaymakam Salih Keser, Belediye Başkanı Esat Ergüler, İlçe Müftüsü Osman Şen ile kamu kuruluşlarının temsilcileri ve davetliler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Nazilli Belediye Başkanı Esat Ergüler, ilçenin milli mücadelede tarihi bir önem taşıdığı belirterek, "Nazilli Kongreleri’ni 85 yıl aradan sonra yeniden yaşattığımız için büyük bir onur taşıyorum. Bu şekilde bizlerin bugünlerini hazırlamış olan atalarımıza karşı borcumuzu bir nebzede ödemiş olacağız" dedi.

Konuşmacılardan Prof. Dr. Sabri Sürgevil, Nazilli Kongreleri’nin alınan kararlar bakımından genel bir kongre olma özelliği taşıdığını vurgulayarak, "Nazilli’de 8 Ağustos 1919, 13 Eylül 1919 ve 6 Ekim 1919 tarihlerinde 3 kez kongre toplanmıştır. Bu kongrelere bölgedeki diğer illerden de katılımcıların olması bunun genel bir amaç için yapıldığını ortaya koyuyor. Kuvay-i Milliye döneminde toplanan mahalli kongreler, milli mücadele kuvvetlerinin gerek idari işlerinin yürütülmesi, gerekse lojistik destek bakımından çok önemli roller ifa etmişlerdir. Bu kongreler ayrıca milletin vatanın kurtarılması konusunda birlik ve beraberliğe kazanmasında katkıda bulunmuşlardır" diye konuştu.

Doç. Dr. Esin Dayı Derinsu da, "Nazilli’de böyle anlamlı bir panelin in yapılması çok sevindirici bir olaydır. Buna devam edilmelidir. Tarihimizin bilinmeyen yönleri de bu şekilde kamuoyuna aktarılacaktır" şeklinde konuştu.

iha-aydın
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2004 Cumartesi 10:06:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?