30
Mayıs
2024
Perşembe
NAZİLLİ - AYDIN

İlek karaborsaya düştü

Aydın’ın Nazilli ilçesinde incir ağaçlarında ilekleme sezonunun başlamasıyla hareketli günler yaşanmaya başladı. Her gün sabah saat 05.00 sıralarında ilek satın alabilmek için ilçe merkezine gelen üreticiler, bu yıl Aydın ve çevresinde yaşanan ilek sıkıntısı nedeniyle fiyatların 20-35 YTL seviyelerine çıması nedeniyle büyük sıkıntı çekiyor. İncir elde edebilmek için yurdun değişik bölgelerinden ilek getirme çabalarına giren üreticiler, fiyatlarının önümüzdeki bir hafta içerisinde ikiye-üçe katlayacağı söylentileri dolayısıyla büyük bir panik yaşıyor.


Bu yıl yaşanan iklim farklılığı nedeniyle Aydın ve çevresindeki yerli ilkelerde ciddi oranda bir verim kaybı yaşandığını ifade eden incir üreticisi Mehmet Demirtaş, bu nedenle ilekleme yapabilmek için satıcıların Antalya başta olmak üzere Burdur ve Çanakkale gibi sahil şeridinde kadar uzanan sahil şeridindeki illerden ilek getirildiğini söyledi. İleğin o illerde değersiz olduğu ancak incir üreticileri için hayati bir önem taşıdığını belirten Demirtaş, “Yaklaşık 10 gün önce başlayan ilekleme çalışmalarımız bu yıl kötü durumda. Kışın ilekler çıktığı anda yağan kar nedeniyle ilek sinekleri zarar gördü. Birçoğu hastalıklı olduğu için öldü. İlekteki çekirdek sayısı kadar sinek olması gerekirken bu sayı üçte bir oranına düştü. Aydın’daki ilekler kötü durumda ve yeterli değil. Bu nedenle üretici ve ilek satıcısı cebinden fazla masraf ederek Antalya’dan Çanakkale’ye kadar ilek arayışı içerisinde. Haliyle ileğin maliyeti artıyor. Şu anda ovadaki İncir üreticisi ilekleme yapıyor. Bir hafta içerisinde dağ köylüsü ilekleme çalışmasına başlayacak. İlekler şu anda ova üreticisine yetmiyor. Bunu bilen satıcılar ilkeleri karaborsaya düşürdü” dedi.

ÖKÜZÜNÜ SATIP İLEK ALDI
Fiyatların şuan 20 YTL’den başlayarak pazarın durumuna göre 35 YTL’ye kadar çıkabildiğine değinen Demirtaş, “Bir hafta sonra dağ köylüsü alımlara başladığında bu fiyatlar 2-3 kat artacak. Çiftçi zor durumda. Parasızlıktan elinde bulunan hayvanları satarak ilek almaya çalışıyor. İlek alamazsa bahçesindeki incirler ileklenmediği için dalında akacak ve ürün alamayacak. Bu nedenle çift sürdüğüm öküzlerimi satarak ilek almaya geldim. Fiyatlar yüksek olduğu için ancak bu parayla sadece 30 dönümlük arazimin 10 dönümüne yetecek kadar ilek alabildim. Daha fazlasını alacak gücüm yok. Bu nedenle her ağaca gerekenin altında ilek asarak, büyük bir kumar oynadım. Tutarsa tutar, tutmazsa yanarım. Devletimizin bu duruma el atmasını ve çiftçimizi korumasını istiyoruz” diye konuştu.


Geçen yıl yaşanan kuraklıkla birlikte incirdeki küf hastalığının ardından bu yılda ileklemedeki sıkıntının hat safhada ulaştığını açıklayan Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt de, şunları söyledi: “İncirde geçen yıl yaşan sorunlar nedeniyle rekolte düştü. İhracat sırasında yaşanan geri iade nedeniyle üretici ve tüccar büyük kayba uğradı. Bu yıl ise ileklerde bulunan incir sineklerindeki hastalık ve ileklerdeki yüzde 60’lık düşüş nedeniyle çevre illerden ilek teminine gidiliyor. Bu da maliyeti artırıyor. Devletimizin desteklemediği tek ürün olan incirde her zaman potadan dönüş oluyor. Bu nedenlerden dolayı incir yine desteklenemediği için üretici ve tüccar perişan durumda. Bir an önce tedbir alınmazsa incirdeki zararımız geçen yılın iki katı olacak”

..
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2008 Salı 14:37:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?