19
Mayıs
2024
Pazar
NAZİLLİ - AYDIN

Nazilli'de jeotermal arama çalışmaları

Jeotermal kaynaklar bakımından önemli bir rezerve sahip olan Aydın'da, yer altı kaynakların tespit edilmesi ve gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar hızla devam ediyor. Bu kapsamda Nazilli ilçesinde yapılacak olan arama çalışmaları Aydın Valisi Mustafa Malay tarafından törenle başlatıldı. İlçeye bağlı Kocakesik Köyü'nde düzenlenen törene AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, MTA İzmir Bölge Müdürü Sinan Aslan, İlçe Kaymakamı Caner Yıldız, Belediye Başkanı Aytekin Kaplan ve davetliler katıldı. 

Açılışta konuşan MTA İzmir Bölge Müdürü Sinan Aslan, jeotermal kaynakların bulunması halinde Nazilli'nin önemli bir gelişme hamlesi gerçekleştireceğini söyledi. Aydın için hayati önem taşıyan jeotermal enerji konusunda ilçeye bağlı Kocakesik Köyü'nde sondaj çalışmalarının yapılacağını belirten Aslan, “Türkiye jeotermal açısından Dünya'nın en zengin ülkelerinden birisi. Ege Bölgesi'nin ülkemiz içerisinde bir ayrı özelliği var. Aydın ilimizin hemen hemen her köşesinde 2 bin 200 metre ile 750 metre arasında açılacak her kuyuda 100 derecenin üzerinde jeotermal yakalamak mümkün olmakta. Bu da ülkemizin başka hiçbir kentinde olmayan özel bir durum. Bu avantajın Aydın ve ülke ekonomisine büyük yararlar sağlayacağını düşünüyorum” dedi. 

Aydın'ın ileriki süreçte jeotermal zincire sahip bir merkez konumuna geleceğini iddia eden Aydın Valisi Mustafa Malay da, Türkiye'nin yerüstü zenginlikleri kadar yeraltı zenginlikleri bakımından paha biçilmez değerlere sahip olduğuna işaret etti. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde oluşacak jeotermal zinciri sayesinde milli gelire en fazla katkı yapan ilin Aydın olacağına işaret eden Malay, “Bugün dünyada organik seracılık maliyeti mazotla yapıldığı için çok masraflı ve külfetli. Ancak jeotermal ile seracılık en düşük maliyetle yapılacak. Bölgemizde kurulacak olan binlerce dönüm serada, yüzlerce işsiz insanımıza istihdam imkanı oluşacak. MTA Aydın'da tespit edilen altı ayrı yerde arama çalışmalarına devam ediyor. İlimiz yakın gelecekte Türkiye'nin en zengin ili olmaya namzet. Kocakesik Köyü'nde yapılan etüt çalışmalarına göre 700-750 metre derinliklerinde 100 derece üzerinde jeotermal ısı ile karşılaşacağını tahmin ediyoruz. Bu kaynağın yer yüzüne çıkarılmasıyla Nazilli organize seracılıkta hızla gelişecek. Organize seracılık için gerekli en önemli kaynak bizde mevcut. MTA'nın da desteğiyle bu kaynak vatandaşlarımızın emrinde olacak. Bu bölge hem seracılığın geliştiği bir merkez hem de bir kaplıca merkezi olacak. Üniversite, organize sanayi ve jeotermal enerji ile Nazilli parlayan bir yıldız haline getireceğiz” diye konuştu. 

Yapılan konuşmaların ardından Kocakesik Köyü'ndeki sondaj çalışmaları Vali Malay ve protokol üyeleri tarafından dualarla başlatıldı. Daha sonra Vali Malay, şantiye içerisinde incelemelerde bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Mart 2008 Salı 18:27:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
serkan aslan IP: 88.249.33.xxx Tarih : 16.03.2008 19:23:50

Saın valimizin sözlerine katılmamak mümkünmü? Aydınımız'da dönüştürülebilir enerji ile üretilen elektirigin devlet tarafından alınım garenti verilmesinden sonra jeotermal enerjiye dayalı elektirik üreten santrallerin artacağıbir gerçektir.Bunun içinde jeotermal anlamda zengin olan Aydınımızın önemi dahada artacaktır.