22
Mayıs
2024
Çarşamba
NAZİLLİ - AYDIN

Susuzluğa çare arayışları

Aydın'da tarımsal sulamada kullanılan Kemer ve Adıgüzel Barajları'nın kurumasıyla birlikte susuzluk had safhaya ulaştı. Nazilli Ziraat Odası ve Sağ Sahil Sulama Birliği yönetimi mevcut kaynakların en tasarruflu şekilde kullanılması amacıyla sadece bitki ve sebzeler ile 5 yaşından küçük olan zeytin ve narenciye fidanlarına su verilmesini kararlaştırdı.

Kararın her iki kuruluş tarafından oy birliği ile alındığını belirten Nazilli Ziraat Odası Başkanı Sabri Topuçar "Her şeyden önce bulunduğumuz yer, zemin ve şartları gözden geçirdik. Zararın nereden dönülmesi gerektiğinin hesaplarını yaptık. Adıgüzel ve Kemer Barajlarının suları bittiği için çiftçimiz çok zor durumda. Bu nedenle ömrünü tamamlamakta olan yaş sebze ve meyvelerinin, mısır, yonca, gibi mahsullerden ziyade, genç zeytin ve benzeri fidanların, pamuğun ve narenciyenin susuz yazı en az zararla kapatmalarının hesaplarını yaptık. Büyük Menderes Nehri'nin kendi yatağından ürettiği sızma suların birleşmesi ile meydana gelen 3-4 metreküplük su ile pamuk, zeytin ve narenciye fidanlarının sulanmasını kararlaştırdık. Ayrıca ova içindeki sulama birliklerimize ait 19 adet sondaj sularımızla bu bitkilerin sulanmasını sağlayacağız" dedi.

Bahçelerinde özel sondajları bulunan çiftçilerin de komşularına yardımcı olmalarını isteyen Topuçar, hedeflerinin bu kuraklığı en az zararla kapatmak olduğunu belirtti. Toplantıda alınan kararların çevredeki belediye başkanlıklarına ve köy muhtarlıklarına gönderilmesine karar verildi.
iha
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2007 Pazartesi 17:54:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?