1
Mayıs
2024
Çarşamba
NAZİLLİ - AYDIN

Mehmet Efe Demirci


(1885-1959)

Milli Mücadele kahramanı, tanınmış efelerdendir. 1885 yılında Nazilli’nin Pirlibey Köyünde doğdu. Babası, Nazilli'nin Pirlibey köyünde demircilik yaptığı, kendisi de onun yanında çalıştığı için "Demirci" lakabıyla anıldı. Soyadı kanunundan sonra bu lakabu soyadı olarak seçti. I. Dünya Savaşı'nda askere alınan Demirci Mehmet Efe, İzmir'deki 5. Depo Alayına verildi. Fakat ermeni asıllı bir subay tarafından hakarete uğrayınca askerden kaçtı ve Ödemişli Gökdeli Zeybek'in çetesine katıldı.

Çetesiyle Kurtuluş Savaşına katıldı, işgale karşı başarılı savaşlar verdi. Aydın-Umurlu çarpışmalarından sonra Aydın cephesi Kuvayı Milliye Kumandanı oldu. Konya, Bolu, Düzce, Balıkesir ayaklanmalarının bastırılmasında önemli görevler yaptı.

22 Haziran 1920'de başlayan genel Yunan saldırısı üzerine Eğridir, Isparta dolaylarındaki dağlara çekilen Demirci Mehmet Efe'nin, Kuvayı Milliye ile düzenli ordu arasında başlayan çekişme sırasında Çerkez Ethem'le haberleşmesi şüphe uyandırdı; 15-16 Aralık 1920'de Refet (Bele) Bey'in süvari birliklerinin baskınına uğrayan Demirci Mehmet Efe kuvvetleri dağıldı, kendisi beş on kişiyle kaçıp kurtuldu. Sonradan Hükümet'e sığınarak bağışlanan Mehmet Efe, savaş sona erince Nazilli'ye yerleşti. “Milis Albay” rütbesi taşıdı. Nazilli’de öldü.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar