18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

21 asırlık hastane gün yüzüne çıkacak

Aydın'ın Sultanhisar İlçesi'ne bağlı Salavatlı Beldesi'ndeki 21 asırlık Akharaka Dünya Hastanesi'nde kazı çalışmalarına başlandı.

Aydınlı işadamlarının sponsorluğunda Ankara Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Vedat İdil başkanlığında başlayan kazılarda, 21 asırlık şifa tesislerinin gün yüzüne çıkarılarak sağlık turizminin canlandırılması planlanıyor. Akharaka Hastanesi'nin M.Ö 100. yıllarda kurulup asırlarca dünyaya sağlık hizmeti verdiğini ifade eden Kazı Başkanı Prof. Dr. Vedat İdil, bölgedeki termal suyun tekrar sağlık turizmine kazandırılabileceğini söyledi.

 İdil, "Dünya Hastanesi olarak da bilinen Akharaka Hastanesi, Nysa Antik Kenti'nin 4 kilometre batısında bulunan Salavatlı Kasabası'nda bulunmaktadır. M.Ö 100. yıllarda bu alanda bugün de mevcut olan ve birçok hastalığa iyi geldiği bildirilen termal sulardan faydalanılarak sağlık hizmeti verilmiş. Asırlar boyunca dünyanın her yerinden insanlar buraya gelip tedavi olmuşlar. Yapılacağımız bu kazıda hem hastaneyi gün yüzüne çıkaracağız hem de asırlar önce insanların kükürtlü sudan ve çamurdan sağlık alanında nasıl faydalandığını inceleyeceğiz. 15 yıldır Nysa Antik Kenti'nde kazı çalışması yapıyorum. Akharaka da en az Nysa kadar önemli bir tarih. Alanın tamamının gün yüzüne çıkarılması asırlar sürer. Ancak belirli merkezleri en kısa sürede gün yüzüne çıkarmak için çalışacağız. Böylesine önemli tarihin zaman kaybedilmeden turizme kazandırılması gerekiyor" dedi.

Sultanhisar Kaymakamı Yılmaz Aydın ise, kazı çalışmalarına destek veren tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür etti.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2005 Cuma 17:27:05
Güncelleme :7 Ağustos 2005 Pazar 14:22:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
DİLEK BÜYÜKKARINCALI IP: 193.255.39.xxx Tarih : 29.03.2008 14:11:49

hastaneyle ilgili çalışmalar durdu mu?cunku şuan orada bir etkin faaliyet yok.bir salavatlılı olarak böyle bir kazının olması ve böyle bir hastenin gün yüzüne çıkması sevindirir.eğer bu konuda hakkında bilgilendirirseniz memnun olurum.