26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İZMİR'İN SUYU ANKARA'YA TAKILDI


İzmir’de, para ve proje hazır. Ancak üç yeni baraj için 1 yıldır Maliye Bakanlığı’ndan tahsis, Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan ÇED onayı alınamadı. CHP İl Başkanı Karataş, “Hükümetin amacı, CHP’li belediyeyi beceriksizmiş gibi göstermek” dedi 

Küresel ısınma nedeniyle yağışlarda görülen azalma, Türkiye’de olduğu gibi İzmir’i de kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. İZSU’nun verilerine göre İzmir’in 170 günlük suyu kaldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Çamlı, Değirmendere ve Bostanlı barajları projesi ise Maliye’den tahsis, Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan da Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) onayı alamadı.
“Susuzluk tehlikesiyle karşı karşıyayız” diyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şunları anlattı:

Susuzluk tehlikesi
“Karşıyaka Bostanlı’da 2 milyon metreküp kapasiteli Bostanlı Barajı, Menemen Emiralem’de 6.5 milyon metreküp kapasiteli Değirmendere Barajı, Seferihisar bölgesinde 22 milyon metreküp kapasiteli Çamlı Barajı için projeler hazır, paramız hazır. Bostanlı ile Değirmendere barajları Hazine ve orman arazilerine yapılacak. Bunun için Maliye ile Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan tahsis bekliyoruz. Ancak, her türlü yazışmayı yapmamıza karşın henüz tahsis alamadık. Çamlı Barajı da Çevre Etkin Değerlendirme (ÇED) raporu sürecine takıldı.


Devlet Su İşleri (DSİ), daha önce yatırım programına aldığı bu barajla ilgili olumsuz rapor verdi. Bilindiği gibi burada altın madeni işletmesiyle ilgili tartışmalar da var. Biz Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar Kurulu ve tüm milletvekilerine, muhalefet liderlerine baraj ve altınla ilgili dosya gönderdik. Henüz sonuç alamadık. AKP’li arkadaşlar da Ankara’yı ikna etmek için düşünüp harekete geçmeli.”
Çevre ve Orman Bakanlığı ÇED ve Planlama Genel Müdürlüğü’nden 19 Aralık 2007’de İZSU Genel Müdürlüğü’ne gönderilen yazıda Çamlı Barajı projesinin neden uygun görülmediği şöyle anlatıldı: “Söz konusu proje ile ilgili olarak DSİ Genel Müdürlüğü’nün 10.12.2007 tarihli yazısında ‘İZSU tarafından açılmış şehir içindeki kuyulardan çekilen sular ve DSİ tarafından bugüne kadar yapılan çalışmalar neticesinde İzmir’e yılda 352 milyon metreküp su sağlandığının anlaşıldığı, ayrıca halen yapımı süren Gördes Barajı’nın tamamlanması ile 58 milyon metreküp ve planlama aşamasında çalışmaları süren Çağlayan Barajı ile 44.5 milyon metreküp suyun İzmir kentine verilebileceği, bu durumda İzmir kentinin bugün ve gelecekteki içme suyu ihtiyacının DSİ tarafından karşılandığının görüldüğü, bu gerekçelerle Çamlı Barajı’nın içme suyu sistemi içinde önceliği ve aciliyetinin bulunmadığı ve yapımının bu aşamada gerekli olmadığının değerlendirildiği, bu nedenle söz konusu projenin uygun mütalaa edilmediği belirtilmektedir.”



Kuraklığın fotoğrafı
İzmir’in su ihtiyacının önemli bölümünü karşılayan Tahtalı Barajı gölü adeta kurudu. Bir zamanlar baraj suları altında kalan tarihi Bulgurca Camisi de tamamen gün yüzüne çıktı. 




Karataş:Amaçları İzmir’i almak
CHP İl Başkanı Kemal Karataş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın aylar önce verdiği talimatla AKP’nin yerel seçimde İzmir’i almak için uğraştığını savunarak, “Yaşanan baraj krizi de bu hedefe ulaşmak için ortaya konulan senaryonun bir parçası. Halkı susuzlukla cezalandıracaklar. CHP’li belediyeyi beceriksizmiş gibi gösterecekler. Böyle biri tertip içindeler. İzmirliler aba altından sopa gösterilmesini içlerine sindiremezler” dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2008 Salı 13:48:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Armağan Ünlü IP: 88.243.207.xxx Tarih : 29.05.2008 17:02:12

Ben Akp yi tutmayan birisi olarak şunu belirtebilirim ki Plansız, programsız ve her konuyu eline yüzüne bulaştırmış bir belediye'nin bu konuda başka bir parti ye yüklenmeye hakkı yoktur. Çiğli'nin hali ortada Sabah işe giderken çektiğimiz eziyetler ortada Bu kadar plansız iş mi yapılır asıl halkı yanlış uygulamalarınızla cezalandıran sizlersiniz. Metro Yer altına alınmazken Ana yolu Yer altına almak hangi planla, hangi programla izah edilebilir? Sonra Hafif Raylı Sistem diyerek Dikilen Elektrik Direkleri şimdi söküldü Kablolarına ne olduğu mechul O direklerin ve hattın kaç paraya malolduğu meçhul, Sökülen direkler de bedavaya söktürülmüyeceği de ortada Siz önce düzgün bir belediyecilik yapın sonra sağı, solu suçlayın. Sabah saatlerinde Milleti Dolmuşlara Peşkeş çekmekse üstün belediyecilik anlayışınız Helal olsun size.