5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

14 yıllık mücadeleyi anlattılar

NOKTALANAN HUKUK MÜCADELESİNİ GÖZYAŞLARI İLE ANLATTILAR

1996 yılında Kızılay tarafından AIDS (HIV) virüslü kan nakli yapılan Y.O.'nun ailesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından verilen tazminat ve ömür boyu ücretsiz sağlık tedavisi kararlarını kameralar karşısında gözyaşları içinde değerlendirdi. Anne N.O., "Bu örnek bir karar" diye konuştu.

1996 yılında erken doğumla dünyaya gözlerini açan Y.O., sağlık görevlileri tarafından transfüzyon yapılırken AIDS (HİV) virüsü taşıyan kan verilmesi üzerine ailesi olayı AİHM'e taşıdı. Hukuk zaferini kazanan aile; avukatları Mehmet Emin Keleş ve Mehrigül Keleş ile birlikte kameralar karşısına geçti. Toplantıda konuşan Avukat Mehmet Emin Keleş; 1996 yılından beri verdikleri hukuk mücadelesinin sona erdiğini belirterek şöyle konuştu: "12 yıl 4. İdari Mahkeme de hukukçu olmayan, hukuk fakültesi mezunu olmayan yargıçlar yüzünden davamız uzadı.

AİHM Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin yaşam hakkı, adil yargılanma ve etkin çare haklarına ilişkin maddelerin ihlal edildiğine karar vermiştir. Ceza Hukuku anlamında yapılan başvurularımızda de etkin sonuçlar alamadık. Karşımıza görevli memurlar muhakemesi yasası çıktı. Dönemin sağlık bakanının ise dokunulmazlık nedeniyle yargıya taşıyamadık. İç hukukun da daha önce hükmedilen tazminatta bizim yasal düzenlemelerimize göre duyulan acıya bir nebze olsa giderilmesi içindi. Oysa AİHM verilmesi gereken tazminatın tatmin edici olması gerektiğinde karar verdi"

Avukat Menmet Emin Keleş, AİHM kararına ilişkin Türkiye'de bir takım yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Bu kararla memurun muhakemesi yasası ile dokunulmazlıklar kaldırılmalı; tazminat ile ilgili yasal düzenlemeler gözden geçirilmelidir. Yoksa Türkiye Cumhuruyeti bir başka Y.O. vakaları ile karşılaşmaya devam edebilir."

KARAR ACIMIZLA BOY ÖLÇÜŞEMEZ

Kararı gözyaşları içinde değerlendiren anne N.O. ise; "Kararı ilk duyduğumda çok sevindim. Yani çocuğumun geleceğinin kurtulduğuna inanıyorum. Onun hayatında daha güzel şeylerin olacağına inanıyorum. Acımız büyük ancak geriye dönüş yok. Verilen karar acımızla boy ölçüşemez. Bu para ile çocuğumu en iyi okullarda okutmayı hatta yurt dışında bile eğitim alması yönünde değerlendirebiliriz" dedi.

Anne N.O., Mahkeme kararını da hastalık gibi psikolog yardımı ile küçük Y. O.'ya anlattıklarını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: "Durumunda şu an bir sıkıntı yok. Eskiden neden her gün ilaç içtiğini ve kendisinden neden hep Y.O. diye bahsedildiğini sorardı. Biz de kendisine psikolog yardımıyla durumunu anlattık. İnşallah bir daha ki toplantımızda çocuğumuz ile birlikte toplantı yapar ve sağlık haberlerini sizlerle paylaşırız."

TÜRKİYE AVRUPA'NIN KARARLARINI UYGULAMIYOR

Karara ilişkin bir açıklama yapan baba N.O. da bu olayın hiç yaşanmaması gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Keşke hiç yaşanmasıydı, keşke hiç tanışmasaydık. Bizim 14 yıllık mücadelemiz başka Y.O.'ların olmaması içindi. Bundan sonra evladımın daha rahat yaşamasını istiyorum. Bu parayı da Y.O.'nun geleceği için kullanacağız. Bizim tek istediğimiz işte hastane işte eczane demeleriydi. Ancak Avrupa Birliği'ne girmek isteyen Türkiye verilen kararları bile uygulayamıyor. AİHM bunu yargı ile zorla söylemiş oldu."

NOKTALANAN HUKUK MÜCADELESİNİ GÖZYAŞLARI İLE ANLATTILAR
İHA
Yayın Tarihi : 24 Mart 2010 Çarşamba 14:30:01
Güncelleme :24 Mart 2010 Çarşamba 16:13:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?