İzmir Büyükşehir Belediyesi, bayram tatili bitiminden yıl sonuna kadarki 16 günlük süre içinde 13'ü açılış, 1'i temel atma olmak üzere toplam 16 tören gerçekleştirecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yıllardır sesiz sedasız sürdürdüğü yatırımlar tamamlanarak kentliye hizmet verme aşamasına geldi. Geceli-gündüzlü süren yoğun çalışmaların ardından kentin önünü açacak nitelikteki birçok proje bu ay sonuna kadar hizmete açılıyor. Peşpeşe sürecek açılış maratonunda Bornova Kültür Merkezi, Narbel Yolu, Arsenik Arıtma Tesisi, Havagazı Fabrikası, Anadolu Caddesi karayolu alt geçitleri, Helvacı ve Koyundere ile Emiralem çok amaçlı salonları, Halkapınar Arıtma, Çiğli Parkı, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi ve Sasalı Piknik Alanı hizmete alınacak, Seferihisar Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin de temeli atılacak. Yeni BMC otobüslerin sefere alınması, K.Menderes yöresindeki üreticilerle sözleşme imzalanması ve tarihi Asansör'ün yenilenmiş haliyle açılması da yine aynı dönemde gerçekleştirilecek.
"YÜZDÜK YÜZDÜK KUYRUĞUNA GELDİK"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Yüzdük yüzdük, sonuna geldik. 4.5 yıldır tüm belediye çalışanlarımızla birlikte harcadığımız yoğun mesainin sonuçlarını almaya başladık. Bunun mutluluğunu da tüm İzmirli hemşehrilerimle birlikte yaşayacağız” dedi. İzmirlilerin sadece bu ay değil, 2009'un ilk aylarında da, yeni açılışlara ve temel atmalara coşku içinde tanıklık edeceğini belirten Başkan Kocaoğlu, “Yaşadığımız kentin ihtiyaç duyduğu, hep birlikte eksikliğini hissettiğimiz yatırımları aydın-çağdaş İzmirlilerin verdiği destek ve güvenle yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
"AHMED ADNAN SAYGUN SANAT MERKEZİ"
İzmir'de yıllardır ihtiyacı duyulan çağdaş normlarda bir sanat merkezi rüyası, gerçeğe dönüşüyor. Bu ay sanatseverlerin hizmetine açılacak olan Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi ile İzmir, ülkemizin konser amaçlı sanat merkezine sahip tek ili olacak. Sanat merkezinin inşaat maliyeti 35 milyon 500 bin YTL olarak gerçekleşti.
"ANADOLU CADDESİ ALT GEÇİTLERİ"
Kentin en önemli giriş güzergahlarından biri olan ve Çanakkale yönünden İzmir kent merkezine girişi sağlayan Anadolu Caddesi'ndeki trafiğin rahatlatılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen Büyük Çiğli karayolu alt geçidi, 1 kilometre uzunluğunda olacak. Alt geçit, Çiğli Deresi ve Egekent Kavşağı'nın altından geçerek Anadolu Caddesi'ndeki normal güzergahına bağlanacak. Bu karayolu alt geçidi üzerinde Egekent ve Köyiçi Caddelerine geçişi sağlayacak 2 adet de kavşak oluşturuldu.
Aynı proje kapsamında ikinci geçit ise “Eski Havaalanı Caddesi” olarak da bilinen Tuzla Caddesi'nin sonundaki demiryolunun altından geçecek şekilde inşa edildi. Büyük Çiğli geçitleri, kamulaştırma çalışmaları dahil 57 milyon YTL'ye maloldu.
Anadolu Caddesi üzerindeki ikinci büyük proje olan Harmandalı geçitleri de kesintisiz ulaşımı sağlayacak. Anadolu Caddesi'nin Harmandalı Kavşağı bölümünde ve Hava Üssü Caddesi üzerinde olmak üzere iki alt geçidin yapımı gerçekleştiriliyor. Harmandalı geçitlerinin yapım maliyeti ise 12 milyon YTL.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Caddesi üzerindeki Büyük Çiğli ve Harmandalı geçitlerinin arasında kalan 5 bin 100 metrelik yol güzergahını da düzenleniyor. Tretuvarlar yenileniyor, mevcut zemin iyileştirilerek, yeşillendirme çalışmaları gerçekleştiriliyor.
"ARSENİK ARITMASI"
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kente sağlıklı su temini için dünyanın en büyük arsenik arıtma tesisleri arasında yer alacak bir tesis kuruyor. Göksu ve Sarıkız arsenik arıtma tesisi, günlük 259 bin metreküp kapasitesine sahip olacak. Saniyede 3000 litre su arıtacak kapasitedeki tesisin ilk etabı bu ay içinde devreye alınarak 1500 litre su arıtılmaya başlanacak. Paket arıtma tesisi, KDV hariç 10 milyon 750 bin avroya mal olacak.
"HAVAGAZI FABRİKASI"
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Fransızlar tarafından 150 yıl önce inşa edilen Alsancak'taki tarihi Havagazı Fabrikası'nı yaptığı restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarının ardından yepyeni bir kültür- sanat mekanı haline getirdi. Havagazı Fabrikası Restorasyon Projesi gereğince, 24 bin metrekarelik açık alan üzerindeki 2.850 metrekarelik inşaat alanına sahip tescilli yapılar dışındaki tüm yapılar yıkıldı. Aslına uygun olarak restore işlemleri yapılan tescilli yapılar Gençlik Merkezi olarak kullanılacak. Havagazı Fabrikası'nının restorasyon ve çevre düzenlemesi toplam 5 milyon 600 bin YTL'ye mal oldu.
"NARBEL YOLU"
Yapım güçlüğü nedeniyle bir türlü yaşama geçirilemeyen Narbel Konut Yolu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin özverili çalışmalarıyla kente kazandırıldı. Coğrafik konumu nedeniyle İzmir'in “en pahalı yolu” unvanını alan yeni ulaşım aksı, Narlıdere'nin üst bölgelerinde bulunan yerleşim alanlarının ana arterler ve Mithatpaşa Caddesi'ne bağlantısını sağlayacak. Bin 670 metre uzunluğundaki bu yol, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 11.5 milyon YTL'ye mal oldu.
"BORNOVA KÜLTÜR MERKEZİ"
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kente kazandırdığı kültür merkezlerinden biri de, Bornova Atatürk Mahallesi'nde yapıldı. İlçelerde yapılan kültür merkezleri ile kültür-sanat faaliyetlerinin kentin dört bir yanına yayılması hedefleniyor. Bornova Kültür Merkezi'nden inşaatı 2 milyon 250 bin YTL'ye mal oldu.
"ÜÇ ÇOK AMAÇLI SALON DAHA"
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aralık ayında 3 adet çok amaçlı salonu hizmete alacak. Beldelerin kültür-sanat sportif ihtiyaçlarının yanı sıra halkın nişan-düğün gibi geleneksel törenlerini de yapabildikleri çok amaçlı salonlardan Emiralem, Koyundere ve Helvacı salonları önümüzdeki günlerde kullanıma açılacak. Çok amaçlı salonların her biri yaklaşık 1 milyon YTL maliyetle yapılıyor.
Öte yandan 50 bin kişinin evsel atığını arıtacak ve 5 milyon YTL'lik yatırım ile devreye girecek olan Seferihisar Atıksu Arıtma Tesisi'nin de temeli atılacak.