26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

2008 Yaz Ayakkabı Fuarı

2008'in ilk fuarı, Ayakkabı Yaz 2008-23. Ayakkabı, Çanta ve Aksesuarları Fuarı, Kültürpark Uluslararası Fuar Alanı'nda törenle açıldı. 24-27 Ocak tarihleri arasında düzenlenecek fuarın açılış törenine Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yusuf Ali Karaman, İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel, Ege Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Galiko, meslek odaları ve sektör temsilcileri katıldı. 

Açılış öncesi düzenlenen törende bir konuşma yapan İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel, sektörün en büyük rakibinin kayıtdışı ekonomi olduğunu söyledi. Sektörün sıkıntılarına değinen Güzel, hükümetin yöresel destek yerine sektörel destek vermesi gerektiğini belirterek "Çin'i rakip olarak görmüyoruz. En önemli rakip olarak kendimizi görüyoruz" dedi. İthal edilen ayakkabıların kalitesiz olduğuna dikkat çeken Güzel, Türkiye'ye giren ayakkabıların yüzde 90'ının sağlıksız olduğunu savundu. Güzel, sektörde Türkiye'nin Avrupa 2.'si, dünyada ise 5. olduğunu sözlerine ekledi. 

Ege Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Galiko ise sektördeki bütün sıkıntılarına karşın sektörün önemli bir ihracat potansiyeli olduğuna dikkat çekti. Türk lirası değerliliğinin dünyada erişmek istedikleri rekabet gücüne engel olduğunu belirten Galiko, "Her şeye rağmen Türk müteşebbisi çok büyük bir kuvvete sahip. 2001 yılında 22 milyar dolarla başlayan ihracat, bugün 106 milyar dolar oldu" dedi. 

İzmir'in fuarlar kenti olarak adını duyurduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yusuf Ali Karaman da, İzmir'de gelişen fuarların kente ve ülkeye önemli katkı sağladığını söyledi. İzmir'in EXPO adaylığına da değinen Karaman, İzmir'in bu yarışı kazanmasıyla uluslararası fuarlarda da adını duyuracağını ifade etti. 24-27 Ocak tarihleri arasında sadece profesyonel ziyaretçiye açık olacak Ayakkabı Yaz Fuarı'nda bay, bayan, çocuk ve spor ayakkabı modelleri ile terlik, çanta, bavul, cüzdan ve kemer tasarımları, sektörel dernek ve kuruluşlar ile sektörel yayınlara yer verilecek. 

Yılda 230 milyon çift ayakkabının satıldığı ve yaklaşık 400 bin kişinin çalıştığı Türk ayakkabı sektörü, 40 bine yakın işletmeyi kapsıyor. Ayakkabı pazar payı iç tüketim ve ihracatla birlikte 2.3 milyar dolar düzeyine ulaştı. Türk ayakkabıcılar, ayakkabının başkenti İtalya dahil Avrupa'ya ve diğer bölgelere ihracat yapıyor. Yılda 500 milyon çift ayakkabı üretim kapasitesine sahip sektör, global rekabet nedeniyle kapasitesinin yarısını kullanabiliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2008 Perşembe 13:52:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?