26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

301'den yargılanmaya durdurma

İzmir'de  polisin ‘dur’ ihtarına uymadığı gerekçesiyle açılan ateş sonucu ölen üniversite öğrencisi Baran Tursun'un babası Mehmet Tursun, annesi Berin Tursun ve kardeşi Şelale Tursun hakkında, 301'inci maddeden 6'şar yıla kadar hapis istemiyle Karşıyaka 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın durdurulmasına karar verildi. Mahkeme heyeti, dava dosyasını, yasada yapılan değişikle bu suçtan dava açılabilmesi, yargılama ve kovuşturma yapılabilmesi için izni gereken Adalet Bakanlığı'na gönderdi.

Karşıyaka 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde, bugün ilk kez görülen duruşmaya, haklarında, 301'inci madde kapsamına giren ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini, Yargı Organlarını, Askeri Veya Emniyet Teşkilatını Alenen Aşağılama’ ve ‘Yargı Görevini Yapanı Etkileme” suçlarından 6'şar yıla kadar hapis cezası istenen tutuksuz sanıklardan Mehmet Tursun, eşi Berin Tursun, kızı Şelale Tursun ile şikayetçi emniyet mensupları Naci Kuru, Bülent Girgin ve O.E.A. katıldı. Yargılamanın durdurulmasına karar veren mahkeme heyeti, dava dosyasını, yasada yapılan değişikle bu suçtan dava açılabilmesi, yargılama ve kovuşturma yapılabilmesi için izni gereken Adalet Bakanlığı'na gönderdi.

KAN DAVASI GÜTMÜYORUZ

Duruşmanın ardından açıklama yapan baba Mehmet Tursun, “Biz polis memurlarına ve avukatlarına kan gütmüyoruz. Eğer onlar evlerinde uyayabiliyorsa, tuvalete gidebiliyorsa, duruşmalara gelebiliyorlarsa kan davası gütmediğimiz içindir’ diye konuştu.

DİĞER DAVADA DA YARGILAMA DURMUŞTU

Aralarında, polisin ‘dur’ ihtarına uymadığı gerekçesiyle açılan ateş sonucu ölen üniversite öğrencisi Baran Tursun'un babası Mehmet Tursun, annesi Berin Tursun ve kardeşi Şelale Tursun'un da bulunduğu 10 sanık hakkında, 301'inci maddeden 6'şar yıla kadar hapis istemiyle Karşıyaka 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın da durdurulmasına karar verilmiş, dosya izni gereken Adalet Bakanlığı'na gönderilmişti.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Geçen yıl Kasım ayında, Bayraklı Semti Manas Bulvarı Tekel Depoları önünde meydana gelen olayda, iddiaya göre, devriye gezen polis ekipleri, Smyrna Meydanı'nda şüphelendikleri 35 AL 9207 plakalı cipin sürücüsüne ‘dur’ ihtarında bulunmuştu. Polisin ihtarına uymayan ve içinde 3 kişinin bulunduğu cip, Bornova yönüne doğru kaçtı. Cipin peşine düşen polis, telsiz anonslarıyla kaçış güzergahı önünde önlem aldı. Tekel depoları önünde barikat kuran polis ekiplerini de geçen cipe, uyarı ateşi açıldı. Direksiyon hakimiyetini kaybeden Tursun Hazır Giyim ve Tursun İnşaat firmalarının sahibi Mehmet Tursun'un, Açık Öğretim Fakültesi Birinci Sınıf Öğrencisi 20 yaşındaki Baran Tursun, önce yol ortasındaki ağaca ardından da elektrik direğine çarparak durabildi. Ağır yaralanan sürücü Tursun'un kaldırıldığı hastanede 1.47 promil alkollü olduğu ve başına mermi çekirdeği isabet ettiği belirlendi, beş gün sonra da yaşam savaşını kaybetti. Tursun'un olay sırasında yanında bulunan arkadaşları 20 yaşındaki Atilla Doğan ve 20 yaşındaki Emre Ökçelik ise ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Baran Tursun'un ölümüne neden olan tabancayı kullandığı belirlenen polis memuru O.E.A. (24) ise ‘olası kastla adam öldürme’ suçundan Karşıyaka 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuksuz yargılanmaya başlamıştı. Polis memurunun hakim karşısına çıktığı ilk duruşmayı ailesiyle birlikte terkeden Mehmet Tursun, adliye bahçesinde kalemini kırarak mahkemenin ciddi olmadığını, güvenlik güçlerince delillerin karartıldığını belirtmişti. Bu açıklamaları nedeniyle Mehmet Tursun hakkında, 2 ayrı 301'inci maddeden dava açılmıştı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2008 Salı 18:09:16
Güncelleme :15 Temmuz 2008 Salı 18:21:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?