5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

5. moloz alanı Gaziemir'de

BÜYÜKŞEHİR’DEN YENİ MOLOZ ALANI

İzmir’in genişleyen sınırları ve artan nüfusuna paralel olarak büyüyen moloz döküm alanı ihtiyacı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı tedbirlerle sorun olmaktan çıktı. Büyükşehir Belediyesi, 2009 bahar aylarında üç yeni döküm alanının açılmasının ardından 4 olan yasal moloz döküm alan sayısını Gaziemir Evka 7’deki alan ile 5’e çıkardı. Bu 5 yasal bertaraf tesisinde moloz ve inşaat atıkları depolanarak çevreye zarar vermeden ve kirlilik oluşturmadan berterafları sağlanıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından kullanıma sunulan Buca Kırıklar Köyü’nde 455 bin metreküp, Bornova Gökdere Köyü’nde 2 milyon 481 bin metreküp, Yelki Çalıcası mevkiinde 1 milyon 156 bin metreküp ve yeni hizmete alınan Gaziemir Evka -7’deki 575 bin 868 metreküp kapasiteli ‘Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Depolama Tesisleri’, ruhsatlı olarak Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İZBETON A.Ş. tarafından işletiliyor. Bornova Şeytan Deresi mevkii 4. Sanayi Sitesi arkası ise özel bir şirket tarafından işletiliyor.

ÜCRETLER DEĞİŞMEDİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi kaçak moloz dökümlerinin önüne geçilmesi ve vatandaşların bu alanları rahat bir şekilde kullanabilmesi amacıyla 2009 ücret tarifesini değiştirmeyerek cüzi olan fiyatları aynı tuttu. Buna göre küçük araçlar ve kamyonetler 6, tek dingilli kamyonlar 12, çift dingilli kamyonlar 23, 3 dingilli kamyonlar 30, 4 dingilli büyük TIR’lar için de 40 TL’lik ücret tarifesi korundu.

DENETİMLER ARALIKSIZ SÜRÜYOR

Çevreye verdiği zararın yanında yarattığı görüntü kirliliği nedeniyle de ciddi sıkıntılar yaratan hafriyat, inşaat ve yıkıntı atıklarının, söz konusu yasal tesislere yönlendirilerek kaçak dökümlerin engellenmesi amacıyla Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı’nca 2008 yılı başında oluşturulan özel ekipler aralıksız olarak denetimlerini sürdürüyor. Rutin denetimlerin dışında gelen ihbarlar çerçevesinde de kontroller yapılıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin yetkili olduğu alanlarda gerekli işlemleri yapan zabıta ekipleri, döküm yapılan yerlerin kontrol altına alınarak kaçak dökümlerin önlenmesine yönelik çalışmaların yapılması için de ilçe belediyelere uyarılarda bulunuyor.

CEZALAR YÜKSEK

5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 41-4 maddesi gereğince, inşaat atık ve artıklarını, bunların toplanması ve depolanmasına ait yerler dışına atan kişilere 143 TL ile 4 bin 355 TL arasında para cezası veriliyor. İnşaat faaliyetinin bir tüzel kişi adına yürütülmesi durumunda ise idari para cezası 7 bin 261 TL’ye kadar çıkabiliyor. Ayrıca söz konusu atıkların kaldırılmasına ilişkin masraf da kişiden tahsil ediliyor.

Yapılan denetimler ve gelen ihbarlar sonucunda 2010 Ocak ayı içinde kaçak moloz dökümü yapan 2’si şirket, 5’i şahıs olmak üzere toplam 7 işlem yapılarak; 6 bin 250 TL’lik cezai işlem uygulandı.

KAÇAK DÖKÜMLERİ “ALO ATIK HATTI”NA İHBAR EDİN

Denetimlerin gece gündüz devam ettiğine dikkat çeken Büyükşehir yetkilileri, kaçak döküm noktalarında tespit edilen inşaat ve yıkıntı atıklarının, ruhsatlı depolama tesislerine yönlendirilmesine katkı sağlamak için vatandaşların da duyarlı olmaları gerektiğinin altını çizdi. Yetkililer ayrıca, alınan önlemlere rağmen orman alanı, dere yatağı, yol kenarı gibi boş alanlara gelişigüzel döküm yapanların görülmesi durumunda atık dökümü yapan aracın bilgilerinin (plaka, model vs.) mesai saatleri içinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 293 19 99 numaralı “Alo Atık Hattı”na, mesai saatleri dışında ise Hemşehri İletişim Merkezi’nin 445 66 55 ve Merkez 1’in 293 13 14 numaralı telefonlarına bildirilmesini istedi. Duyarlı vatandaşların çekeceği kaçak döküm fotoğraflarının da dikkate alınacağı bildirildi.

BÜYÜKŞEHİR’DEN YENİ MOLOZ ALANI
BÜYÜKŞEHİR’DEN YENİ MOLOZ ALANI
BÜYÜKŞEHİR’DEN YENİ MOLOZ ALANI
BÜYÜKŞEHİR’DEN YENİ MOLOZ ALANI
İHA
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2010 Pazar 12:23:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?