19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

50 yıllık anılar suya bırakıldı

Yıllardır su sıkıntısının yaşandığı İzmir'in Beydağ ilçesine yapılan barajın kapaklarının kapatılarak su tutması, verimli alanları sular altında kalan vatandaşların hüznüyle birleşti.

Beydağ'a 17 yaşında gelin gelen 65 yaşındaki Fatma Ay, 9 Eylül 2007 günü kapakları kapatılarak su tutmaya başlanılan barajda, suların yükselmesiyle topraklarından ayrılmak zorunda kalacağını belirtti.

AA muhabirinin görüştüğü Fatma Ay, ''17 yaşımdan beri baraj gölü altında kalan bahçemizde yaşadım. Gelin geldiğim topraklardan bu yıl ayrılmak zorunda kalacağım. Burada anılarım var. Yaşadığım yüzlerce acı ve tatlı anımı, her geçen gün yükselen sular altında bırakacağım'' dedi.

Bu topraklarda 50 yıla yakın zaman incir, pamuk, tütüm gibi değişik ürünler ektiklerini, daha sonra hayvancılığa yöneldiklerini ifade eden Ay, artık gitme zamanının geldiğini, bunun hiç kolay olmayacağını belirtti.

Beydağ Belediye Başkanı Muhsin Pulcu, her fırsatta barajdan Beydağlıların yararlanamadığını, halkın bu gidişle göçe devam edeceğini söylediğini ifade ederek, ''Ancak susuzlukla karşı karşıya kalan bölgemizin geleceğini düşündüğümüz için sesimizi çok çıkarmıyoruz'' dedi.

Sulak alanların küresel ısınmanın da etkisiyle her geçen gün azaldığını bildiren Pulcu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Beydağ, en verimli tarım alanlarını baraj suları altında bırakıyor. Kamulaştırma bedelleri de hem geç ödeniyor, hem de değerinin altında belirlendi. Aslında Beydağlılar mağdur edilmiştir. Beydağ'ın ekonomisinin yeniden canlandırılabilmesi için Beydağ'a özel yatırımların yapılması gerekiyor. Eski Etibank sosyal tesislerinin sosyal amaçlı bir yatırıma dönüştürülmesi gibi bazı girişimlerimiz oluyor, fakat bundan sonuç alamıyoruz. Bize 'Burada balıkçılık yaparsınız' deniliyor. Balıkçılıktan Beydağ ne kazanır ki?''

-BARAJ-

Yapım hikayesi 1960'lı yıllara kadar dayanan, temeli 1994 yılında dönemin Başbakanı Tansu Çiller ve Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın tarafından atılan barajın kapakları, 9 Eylül 2007 günü kapatıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 16 Aralık Pazar günü DSİ'ye ait 17 tesisle birlikte açılışı yapılan Beydağ Barajı tam dolduğunda 248 milyon metreküp su alacak. 200 milyon YTL'ye yakın para harcanan baraj için bu yıl da 60 milyon YTL'lik yatırım yapılacağı bildirildi. Baraj ile 40 milyon YTL'lik pompaj, enerji masrafından tasarruf edileceği, yılda 50 milyon YTL'lik ilave gelir sağlanacağı belirtildi.

AA
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2008 Salı 00:20:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?