2
Mayıs
2024
Perşembe
İZMİR

60 bin hasta organ nakli bekliyor

TÜRKİYE'DE 60 BİN HASTA ORGAN NAKLİ BEKLİYOR

Acıbadem Sağlık İnternationel Hospital Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof.Dr. Alihan Gürkan ve Doç. Dr. Ülkem Yakupoğlu, ülkemizde böbrek yetmezliği rakamının yükseldiğini bildirdi.

Acıbadem Sağlık Grubu ve İzmir Konak Belediyesi işbirliğinde Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi'nde düzenlenen Organ Nakli konulu söyleşide vatandaşları duyarlı olmaya ve organlarını bağışlamaya çağıran uzmanlar, Türkiye'de 60 bin hastanın nakil beklediğini bildirdi. Prof.Dr. Alihan Gürkan, en çok nakledilen organ ve dokuların böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, kemik iliği, kornea, kemik ve ince bağırsak olduğunu belirtti. Prof.Dr Gürkan, nakil ameliyatlarda kullanılan organların

bir kısmının genellikle 4. dereceden akrabaya kadar veya beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden sağlandığını belirterek "İleri kalp, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalarda sağlıklı bir yaşam organ nakli ile mümkün. Ne yazık ki, gerçekleştirilen organ nakillerine karşın bağışlanan organ sayısı son derece yetersiz. Bu nedenle, günümüzde bağışlanan organlar ihtiyacı karşılamıyor" dedi.

Basında çocukların kaçırılıp organlarının çalındığına dair çıkan haberleri de hatırlatan Prof.Dr. Gürkan, emniyet kayıtlarında, içi boşaltılmış çocuk cesetleri bulunduğuna yönelik bilgi bulunmadığını söyledi. Gürkan, böyle asılsız haberlerin organ bağışlarına yaklaşımı olumsuz etkilediğini belirterek şöyle konuştu: "Yılda 300-400 kadavradan organ bağışı yapılıyor. Ancak bu rakamın 5 binlere varması lazım. Türkiye'de 60 bin hasta var. Bu rakama her yıl 6-7 bin kişi ekleniyor. Bu bağışlar çok yetersiz.

Lütfen organlarımızı bağışlayalım. Böbrek nakli için yaş sınırı bulunmuyor. 18 yaşını geçmiş sağlıklı her yaştan böbrek alınıp nakledilir."

Doç. Dr. Ülkem Yakupoğlu da, ülkemizde giderek böbrek yetmezliği rakamının yükseldiğini vurgulayarak, Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda önlem alması gerektiğini vurguladı. Yakupoğlu, bu hastaların hemodiyaliz, periton diyaliz ve böbrek nakli ile tadavi edilebileceğini ancak, hastanın sağlıklı, uzun yaşaması ve daha ucuza tedavi olmasının sadece organ nakli ile olabileceğini kaydetti. Yakupoğlu; "Böbrek yetmezliği tanısı almış ve böbreklerin süzme işlemini yapabilme becerisinin yüzde 15'lere inmiş her hasta

böbrek nakli olabilir. Bir süre diyaliz tedavisi uygulayalım mesajları vicdansızlık olur, hastayı nakil için geciktirmekten başka bir şey değildir" dedi. Yakupoğlu, nakil için kan grubu uyumunun şart, ancak doku uyumunun gerekli olmadığını, kan uyumu varsa doku uyumu aranmaksızın nakil yapılabileceğini söyledi. Doç.Dr. Ülkem Yakupoğlu, hastanelerinde ekim ayından bu yana yüzde yüz başarılı böbrek nakli ameliyatı gerçekleştirdiklerini belirterek herkesi organ bağışına çağırdı. Yakupoğlu, "Yaşarken veya

öldükten sonra bağışlanan her organ bir hayat kurtarmak anlamına gelebilir. O nedenle herkesi duyarlı olmaya ve organlarınızı bağışlamaya davet ediyoruz" dedi.

TÜRKİYE'DE 60 BİN HASTA ORGAN NAKLİ BEKLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2011 Pazartesi 11:11:05
Güncelleme :7 Şubat 2011 Pazartesi 18:23:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?