19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

7. Matematik Sempozyumu başladı

Türkiye Matematikçiler Derneği tarafından altı yıldır Ankara'da düzenlenen 'Matematik Sempozyumu'nun 7. si İzmir Özel Türk Koleji'nde başladı. 13-15 Kasım tarihleri arasında İzmir Özel Türk Koleji ev sahipliğinde devam edecek olan 'Matematik Her Yerde' sloganıyla gerçekleşecek sempozyumun açılışını İzmir Valisi Cahit Kıraç gerçekleştirdi. Yeni sınav gündemi, seviye belirleme sınavı, matematik öğretimi ve öğrenimi ile ilgili sorunlar başta olmak üzere matematik ile ilgili pek çok konu başlığının masaya yatırılacağı sempozyuma, Bahattin Tatış Matematik Yarışması, Mantık/Matematik Akıl Oyunları Yarışması ve öykü yarışmaları da ayrı bir renk katacak. Sempozyumda, İTK'nin 59. kuruluş yıl dönümü de olan 15 Kasım günü Türk Dil Kurumu Başkanı Şükrü Haluk Akalın'ın yöneteceği “Türkçe, Matematik ve Atatürk” oturumunda Atatürk'ün Türkçe matematik terimlerine katkıları anlatılacak.
7. Matematik Sempozyumu açılış töreni İzmir Valisi Cahit Kıraç, Milli Eğitim Müdürü Seyfettin Yılmaz, Ekonomi Üniversitesi Rektörü Atilla Sezgin'in katılımları ile gerçekleşti. Sempozyumda bir açılış konuşması yapan Matematikçiler Derneği Başkanı Ahmet Ayvalı, konuşmasına İTK Kurucusu Bahattin Tatış'ın vefatının sempozyumu buruk kıldığını belirterek başladı. Bu süreçte İTK'nın özverili eshapilğinden dolayı müteşekkir olduklarını belirten Ayvalı, "Derneğimiz 1995 yılında Matematik mezunlarının arasındaki dayanışmayı sağlamak için kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. 2000 yılına dek mezunların özlük hatlarını geri alabilmek için mücadele ettik. 2000 yılında UNESCO tarafından Dünya Matematik Yılı ilan edilmesi üzerine ilk konferansı düzenledik. Etkinliğimiz ilgi çekince bunu geleneksel hale getirdik. Her geçen yıl Matematik Sempozyumumuz ulusal bazda büyüyüp gelişiyor. Eskiden tek salonda yapılırken bu yıl İTK bünyesinde 3 salonda eş zamanlı sunumlarımız var. Katılım çok yüksek. İlk kez Ankara dışında yapıyoruz. Amacımız 7 'den 70'e matematiği sevdirmek" diye konuştu.
Türkiye'de akılcılık ve bilimsel düşünme çağını açan Mustafa Kemal Atatürk'ün bir matematikçi olduğunu ifade eden Ayvalı, Atatürk'ün düşüncelerinin yapısında, rasyonel düşünme, matematiksel düşünme ve bilimsel düşünme olduğunu belirtti. Sempozyumun ikinci konuşmasını İTK Genel Müdürü Oğuz Tatış yaptı. Tatış, 7. Matematik Sempozyumu'nu İzmir'e kazandırmaktan büyük onur duyduklarını söyledi. Eğitim sisteminin çocukları hayatın hiçbir alanıyla ilgili olmayan çalışmalara bakarak başarılı ya da başarısız bulmak üzere kurulduğunu belirten Tatış, “Başarı kriterimiz SBS, ÖSS puanları oldu. Sınavda sorulmuyorsa, o bilginin hiç önemi yok. Peki, bu yarışın birincileri ne yapıyor? Onların bu başarılarından ülkemiz nasıl yararlanıyor? Şu anda tek bildiğimiz, bu çocuklarımızın dershane ve özel okulları gezerek pazarlık ettikleri ve puanlarını en fazla verene sattıkları. Kurum olarak eğitim anlayışımız, öğrencilerimizi gerçek yaşamda, hayatın gerçek problemlerinde başarılı kılacak becerilerle donatmaktır. Hayatın gerçek problemleri; SBS, ÖSS problemleri gibi binlerce defa çözülmüş, bir tek doğru cevabı bulunan, o cevaba da seçenekleri eleyerek ya da başka türlü püf noktaları kullanılarak ulaşılan cinsten problemler değildir. Gerçek yaşam problemlerinin çoğu kez bir tek doğru cevabı da yoktur. Hayatın içindeki problemleri doğru anlamak, doğru analiz etmek ve bütün doğru cevap ihtimallerini görüp doğru değerlendirebilmek gerekir. Bu da eğitim sürecinde alınacak köklü bir matematik öğrenimi ve buna dayanan bir analitik düşünme becerisiyle mümkündür. Bu eğitimi almamış ve analitik düşünme becerisi gelişmemiş kimselerin, bütün dünyayı etkileyen bir ekonomik krizi hala anlayamadıklarını ve problemin çözüm olasılıklarını değerlendirmekten çok uzak olduklarını şaşkınlıkla izliyoruz" diye konuştu.
Matematik sempozyumunun milli eğitim sistemine de katkı koyacağının altını çizen Tatış, herkese başarılar diledi. Daha sonra konuşmalarını yapan Milli Eğitim Müdürü Seyfettin Yılmaz ve İzmir Valisi Cahit Kıraç ise sempozyumun İzmir'de olmasından büyük onur duyduklarını ifade etti. Daha sonra Sergi alanını gezerek İTK standını ziyaret eden İzmir Valisi Cahit Kıraç, İTK Fen Lisesi öğrencilerinin DNA testi projesi hakkında bilgi aldı. Öğrencilerin filmlerdeki gibi DNA testi yaptıklarını gören Kıraç, projeden çok etkilendi.
Sempozyum açılışının ardından ilk panel Cahit Gürkan Salonu'nda 'Matematiksel Öğretim Programının Kavramsallaştırılması' konu başlığı ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Behiye Ubuz'un oturum başkanlığında gerçekleşecek. Eş zamanlı olarak Pembe ve Mavi Salonlar'da farklı sempozyumlarla devam edecek olan etkinliklerin ilk gününde, ünlü matematikçi Bilgi Üniversitesi Matematik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Nesin 'Matematiğe Filozofça Bir Bakış' konulu konuşmasını gerçekleştirdi. 7 Matematik Sempozyumu'nun ilk gününde ayrıca ilkokullar arası satranç yarışması da düzenlendi.
Öğleden sonraki programda ise 'Matematik Öğretimi ve Öğrenimi, Matematiksel Modülleme' başlıklı paneli, Pembe Salon'daki bildiriler ve Mavi salondaki çalıştaylar takip edecek. Birinci gün panelistler Cafe Türk'te düzenlenen açılış kokteylinde bir araya geldi. Sempozyumun ikinci gününü Tel Aviv Üniversitesinden Prof. Dr. Amos Ehrlich'in '7 ve 8. Sınıflar için Tümdengelimsel Geometri' konulu konuşması renklendirecek. 'Matematiksel Yaratıcılığı Geliştirme, Rutin Olmayan Problemler ve Matematik Eğitimindeki Yeri' başlıklı konuşmaları Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Aysun Umay'ın “Yeni Sınav Gündemi: Seviye Belirleme Sınavları” konulu konuşması takip edecek. Velilerin ve öğrencilerin yakından ilgisini çekecek olan paneli 'Matematik Öğretimi ve Öğrenimi' başlıklı forum takip edecek.
Sempozyumun son gününde 'Akıl Yürütme ve Kanıtlama' konulu panele eş zamanlı olarak Pembe ve Mavi salonlarda bildiri sunumları yapılacak. Öğleden sonraki oturum İTK Genel Müdürü Oğuz Tatış'ın Atatürk Haftası açılış konuşması ve ardından gerçekleşecek Türkçe, Matematik ve Atatürk konulu panel ile devam edecek. Sempozyumda Atatürk'ün Geometri adlı kitabı ile Bahattin Tatış'ın Matematik adlı kitabı katılımcılara hediye edilecek. Bahattin Tatış Matematik Yarışması da İTK'nın kuruluş yıl dönümü olan 15 Kasım'da gerçekleşecek. Üç kategoride yapılacak olan Matematik Yarışması bireysel, takım ve bayrak yarışından oluşacak. Sempozyumu, akıl ve mantık oyunları, satranç turnuvaları, öykü ve resim yarışmaları renklendirecek. Sempozyum ödül törenleri ve kapanış kokteyli İTK Gazi Mustafa Kemal Sanat Galerisi'nde açılacak olan Hasan Rastgeldi sergisi ve kokteyli ile son bulacak.

iha
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2008 Perşembe 21:28:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?