19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

'85 YKr' davası

İzmir'de “karnım çok aç” diyerek bir çocuktan 85 YKr gasp ettiği öne sürülen çocuk ile arkadaşına, birer yıl 10'ar ay 6'şar gün hapis cezası verildi.


Aynı lisede eğitim gördükleri iki kızdan tehditle birer YTL para aldıkları iddiasıyla yargılandıkları davada 2 ile 4 yıl yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılan liseli kızlar davasının bir benzeri de İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.


Annesi vefat eden, babasıyla sorunları nedeniyle 2 yıldır sokaklarda yaşayan T.K. (17), iddianameye göre, 1 Kasım 2007 tarihinde Menemen'de, ilköğretim okulu öğrencisi M.T'den (14) “Karnım çok aç” diyerek para istedi. Üzerinde yalnızca yol parası olduğunu söyleyen M.T, T.K'ye para vermek istemedi. T.K, bunun üzerine “Ben senden adam gibi para istedim. Sen vermedin. Arka sokağa gel de nasıl alınıyormuş, gör” diyerek M.T'yi arka sokağa doğru sürükledi. Bu arada lise öğrencisi H.E. (15), “Parayı ver yoksa T.K. seni döver” diyerek araya girdi. Korkan M.T, üzerinde bulunan 85 YKr'yi T.K'ye verdi.
Olayın polise intikal etmesinin ardından T.K. ve arkadaşı H.E. gözaltına alındı. Sanıklar hakkında, “nitelikli yağma” suçundan dava açıldı.


İzmir 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesindeki davada, T.K. aç olduğu için M.T'den para istediğini savundu. H.E. ise “Ben tehdit amacıyla bir şey söylemedim” dedi. Sanıkların avukatı Nalan Erkem, çocukların sabıkasız olduklarını belirterek, “Müvekkillerimden T.K, karnını doyurmak için ve borç olarak para istemiştir” diye müvekkilini savundu.


Yargılama sonunda mahkeme heyeti, sanıkları önce 10'ar yıl hapis cezasıyla cezalandırdı. Gasp edilen paranın azlığını dikkate alan mahkeme heyeti, bu cezayı yarı oranında düşürdü ve sanıklara 5'er yıl hapis cezası verdi. Sanıkların pişmanlığını ve yaşlarının küçüklüğünü dikkate alan mahkeme heyeti, bu cezada indirime giderek sanıkları 2'şer yıl 2'şer ay 20'şer gün hapis cezasına çarptırdı. Heyet, sanıkların duruşmalardaki iyi halini de dikkate alarak, cezalarda altıda bir oranında indirime giderek, sanıkları 1'er yıl 10'ar ay 6'şar gün hapis cezasına mahkum etti.

“SUÇ İŞLEDİKLERİNİN FARKINDA DEĞİLLER”

Liseli kızlar davasında da sanıkların avukatı olan Nalan Erkem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda benzeri suça karışmış çok sayıda çocukla karşılaştıklarını söyledi.


Benzeri suçlara karışmış çocukların topluma yeniden kazandırılmasına dönük sosyal projelerin geliştirilmesi ve bu çocukların eğitim kurumlarına yönlendirilmesi gerektiğini savunan Erkem, sözlerini şöyle sürdürdü: “İki olayda da çocuklar 'Biz neden yargılanıyoruz, suç işlemedik ki?' diyorlardı. Çocuklar suç işlediklerinin ayırdında değil. Böylesi olaylarda çocukların suçlu olarak damgalanmaları, onlarda ve ailelerinde büyük bir travmaya neden oluyor. Bu çocuklara ceza verilirken onların yeniden topluma kazandırılması da amaçlanmalı, bu amaca dönük yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Gasp suçlarında mahkemeler, sanık çocukların yaşlarını, pişmanlıklarını ve gasp edilen paranın azlığını dikkate alarak verilen cezalarda indirime gidebiliyor. Ancak çocuklar 'suçlu' olarak damgalanıyor ve hayatları boyunca bu suçun ağırlığını taşıyorlar. Yoksulluğun, bilinçsizliğin faturası bu çocuklara çıkarılmamalı. Türk Ceza Kanunun 147. maddesinde, 'Hırsızlık suçunun ağır ve acil bir ihtiyacı karşılamak için işlenmesi halinde, olayın özelliğine göre verilecek cezada indirim yapılabileceği gibi ceza vermekten de vaz geçilebilir' denmektedir. Benzer bir düzenleme yağma suçları için de yapılabilir”


İzmir'in Gaziemir ilçesindeki bir parkta, aynı lisede eğitim gördükleri iki kız öğrenciden tehditle birer YTL aldıkları öne sürülerek haklarında “nitelikli yağma ve yağmaya teşebbüs” iddiasıyla dava açılan 5 kız öğrenciden birine 4 yıl 2 ay, diğerlerine ise 2'şer yıl 9'ar ay 10'ar gün hapis cezası verilmişti.

AA
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2008 Perşembe 10:44:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?