5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

9 kişinin canına 6 yıl hapis

İzmir’de 9 gencin yanarak ölmesine neden olan kafeterya yangını davasında karar çıktı. Kafeterya sahibi Abidin Akkuş, kusurunun yoğunluğuna ve cezaların şahsileştirme ilkesine göre, yasal cezanın en üst sınırı olan 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İzmir’in Bornova İlçesi’nde geçen kasım ayında 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan kafeterya yangınıyla ilgili duruşmaya, 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmaya, "dikkatsizlik ve tedbirsizlik suçundan birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçundan tutuksuz yargılanan kafeterya sahibi Abidin Akkuş rahatsızlığı nedeniyle ve oğlu Hasan Hüseyin Akkuş katılmazken, duruşmada diğer oğlu Namık Kemal Akkuş, ayrıca ölen gençlerin aileleri ve arkadaşları hazır bulundu. Abidin Akkuş’un avukatı İbrahim Kestem, son kez yaptığı savunmasında, "Müvekkilim iş yerinde yaptığı bütün değişiklikleri TEDAŞ’a bildirmiş, resmi kurumlar müvekkilimin savunmalarını doğrulamıştır. Bu durumda müvekkilimde infaz edilecek hiçbir kusur yoktur. Belediye ve TEDAŞ uygunluk raporu vermiş olmasına göre, müvekkilimin olayda herhangi bir kusuru ispatlanamamıştır. Bu duruma göre olayda kusurlu olanları görevini gereği gibi yapmayanları ve savsaklayanları müvekkilin değil kamu görevlileridir. Bu nedenle müvekkilimin beraatine karar verilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

Mahkeme heyeti kararında, "Sanıklardan Abidin Akkuş’un üzerine atılan suç subuta erdiğinden dosya kapsamında suçun işleniş şekline, ölenlerin 9 kişi olup sanığın kusurunun yoğunluğuna ve cezaların şahsileştirilme ilkesine göre sanığa yasal cezanın en üst sınırından ceza verilmesi uygun görülüp daha aşağıda ceza takdiri uygun görülmediğinden, sanığın 5 yıl ağır hapis cezası ile cezalandırılmasına, ancak sanık hakkında TCK’nın 45/3 maddesi gereğince verilen cezanın 1/3 oranında attırılarak 6 sene 8 ay hapis ve 462 milyon ağır para cezası ile cezalandırılmasına, ayrıca ömür boyu kamu hizmetlerinden yasaklanmasına" dedi. Sanığın tutuksuz yargılanan oğulları Hasan Hüseyin Akkuş ve Namık Kemal Akkuş ise beraat etti.
Duruşma çıkışı gözyaşlarına engel olamayan ölen gençlerden Nezih Karayiğit’in annesi Saime Karayiğit ise, verilen ceza ile oğlunun biraz olsun rahat edeceğini belirterek, "Bunun böyle olmaması gerekiyordu, daha fazla ceza almaları gerekiyordu. Ölenler bizim değil de önemli kişilerin çocukları olsaydı daha üst seviyede ceza verirlerdi ama yine de yasa gereği en üst seviyeden ceza aldı" dedi.

Müşteki Avukatı Fual Aldemir ise, verilen cezanın en üst seviyeden verildiğini, karardan memnun olduklarını belirtti.

Bornova Kazım Dirik Mahallesi Süvari Caddesi 157 Sokak 2 numarada faaliyet gösteren "Cafe Nağme" isimli iş yerinde elektrik kontağından yangın çıkmıştı. Yangında, Ege Üniversitesi öğrencileri Meral Ece Selvi (21), Ercan Girgin (19), Arzu Yıldız (21), Nezih Karayiğit (20) ve Fatma Hilal Çıkrıkçıoğlu (19) ile kafeteryada çalışan Erhan Tekin (20), Nazan Yavuz (23), Burhan Turan (22) ve Fatma Çarıkçı (18) olay yerinde yanarak hayatını kaybetmişti.

izmir
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2004 Pazartesi 16:22:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?