5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

92 dere ıslah edildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 40 milyon dolar harcamada bulunarak 92 dereyi ıslah etti. Adeta birer çöplük gibi kullanılması sonucu akla gelmedik eşyalarla dolan dere yataklarının, taşkın ve sel tehlikesi yaşanmaması için her yıl temizleneceği bildirildi.


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, dere yataklarının, harcanan trilyonlarca liraya ve yapılan tüm uyarılara rağmen ’sorumsuzca’ kullanımı devam ediyor. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, özellikle konut ve esnaf kooperatifleri ile müteahhitlerce yapılan sitelerin, inşaat alanından çıkardıkları hafriyatı ve inşaat atıklarını dere yataklarına atarak binlerce İzmirlinin yaşamını tehlikeye attığını söyledi. İZSU yetkilileri, çok sayıda kooperatif hakkında dava açılıp kazanıldığını belirttiler.

İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, Karşıyaka Doğançay semtindeki Sepetçi Deresi’nin bir vakıf tarafından doldurulduğunu, bunun da taşkın tehlikesi yarattığını belirterek, derenin sağ sahiline kanunsuz olarak giriş kapısı yapıldığını, bu bölgede geçiş sağlamak için dere yatağının doldurulduğunu ifade ettiler.

Buca’da ise Armutlu Deresi’nin yan kollarından birinde EGS tarafından yapılan dolgu çalışmalarının sürdüğünü kaydeden İZSU yetkilileri, "Dolgu yapılmasına karşı önlem alınması için Buca Belediyesi’ni uyardık. Biz de İZSU olarak, mevcut dolgunun tehlike yaratmaması için tersip bendi inşa ettik. Şimdi de tersip bendinin ön kısmı dolduruluyor. Dolgu yapılarak kazanılan alanda Buca Belediyesi’nin spor tesisleri, aktivite ve dinlenme alanı merkezi kurulacağı söyleniyor" diye konuştular.

Yağmur suları drenajının sağlanması konusunda en çok zorlanılan bölgenin Buca olduğuna dikkat çeken yetkililer, şu bilgileri verdi:

"Daha önce varolan Günerçam, Dicle gibi çok sayıda dere yatağı doldurulmuş. Geriye yalnızca Kozağaç ve Armutlu dereleri kaldı. Armutlu yarım dere, Kozağaç Dere yatağının ise zamanla yapılan dolgular nedeniyle kesiti dar. Kısaca, yağmur sularını yönlendirmek için Buca’da dere yok, deniz yok. Bazı mahallelerin yağmur sularını Meles Deresi’ne yönlendirdik. Bunun dışında elimizde kalan tek seçenek Kozağaç Deresi ile Armutlu Deresi’nin yan kolları. Bunların yatakları da doldurulursa, her yağış Buca’da yaşamı çok olumsuz etkiler."
İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, derelerin yağmur sularının drenajı, taşkın ve sel olaylarının önlenmesi açısından çok önemli olduğunu anımsatarak, tüm İzmirliler’i bu konuda duyarlı olmaya çağırdılar.

ÇOK SAYIDA KURULUŞ HAKKINDA İŞLEM YAPILDI

İZSU yetkilileri, dere yataklarını dolduranların "Alo 185" hattına ihbar edilmesini istedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, dere yataklarını dolduran ve bu yüzden İZSU tarafından haklarında yasal işlem yapılan kuruluşlar şunlar:
"- Ali Onbaşı Deresi’ne bağlanan Atıfbey ve Narbel derelerinde son 3 yıldır sorun yaşanıyor. Narlıdere Belediyesi ve Kaymakamlık uyarıldı.

- Örnekköy Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi, Bostanlı Deresi’nin yan kolu Eski Sekiköy Dere yatağında atık birikimine neden oldu. İZSU, kooperatif hakkında dava açtı. Bilirkişi İZSU lehinde rapor hazırlayınca kooperatif yöneticileri uzlaşma başvurusunda bulundu. İZSU başvuruyu kabul edip uygulanmak üzere kendilerine bir proje sundu; ancak henüz işe başlanmadı.
- Gaziemir Yobaz Deresi’nin yan kolu olan Hacıbağ Dere yatağında Demsan Elektrik A.Ş. atık birikimine neden oldu. İZSU, Gaziemir Belediyesi ve Kaymakamlığı’na dolgunun kaldırılması talebiyle yazı yazdı. Ancak yağmurlar başlayınca, dere yatağındaki hafriyat, çevredeki yerleşim birimlerine tehlike oluşturmaması için İZSU tarafından kaldırıldı.

- Bornova Hurdacılar Birliği Toplu İşyeri Kooperatifi, Gökdere’nin yatağında atık birikimine neden oldu, ayrıca kazanılan alanda yol ve düzenleme yaptı. İZSU, kooperatifi mahkemeye verdi. Dava İZSU lehine sonuçlanmak üzere iken kooperatif yöneticileri uzlaşma başvurusunda bulundu. Bunun üzerine İZSU da dere yatağının temizlenip açılması için bir proje hazırlayıp kendilerine sundu. Kooperatif bu projeyi uygulayarak sorunu çözdü.

- Gaziemir Irmak Deresi’nin yan kolunda, Esnaf ve Sanatkarları Koruma Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi, atık birikimine neden oldu. İZSU, kooperatif hakkında dava açtı. Yargı süreci devam ediyor. Ancak kooperatif yöneticileri İZSU’ya uzlaşma başvurusunda bulundu. İZSU, onlara da yapmaları gerekenleri bildirdi. Kooperatif dolgunun bir kısmını kaldırdı, dava ise halen sürüyor.

- Balçova Mollakuyu Deresi, dere yatağının içinden geçtiği arazi sahipleri tarafından "moloz döküm alanı" olarak kullanıldı. Drenajı sağlayan açık kanallar tıkandı. İZSU ve Balçova Belediyesi sorunu çözdü.

- Konak Mehmetçik Deresi’ne yapılan dolgu konusunda Konak Belediyesi uyarıldı. İZSU, dolgu yapan veya yapanları tespit edemedi, dolguyu kaldırarak taşkın sorunu çözüldü. Ancak, dolgu sorunu sürüyor.

- Limontepe’nin arka kısmında bulunan Mehmetçik Deresi’nin üst membaında, Doktorlar Sitesi adı altında villalar yapan Villayapan İnşaat Ticaret A.Ş, atık birikimine neden oldu. 2003 yılında şirket hakkında dava açıldı. Balçova Belediyesi hareke geçirilerek inşaatlar mühürlendi. Mahkemenin atadığı bilirkişi hazırladığı raporda, şirket tarafından hem dere yatağında yapılan dolgunun kaldırılmasını hem de dere membaındaki hafriyatın kayma tehlikesinin önlenmesi için beton set çekilmesini istedi."

"MOLOZ DÖKÜM ALANLARI"
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yazılı açıklamasında, moloz döküm alanları konusunda ise şu bilgiler verildi.

"İzmir Büyükşehir Belediyesi Altyapı Koordinasyon merkezi (AYKOME) tarafından 07 Temmuz 2004 tarihinde, Bornova Kavaklıdere Köyü Belkahve’de bulunan 59 bin metrekarelik özel şahıs arazisinin, mal sahibinin talebi doğrultusunda Bornova Belediyesi’nin kontrolü ve denetiminde olmak üzere moloz dökümüne açılmasını kararlaştırmıştır. Yine aynı toplantıda, Buca Kırıklar Düzü mevkiinde bulunan arazinin Buca Belediyesi’nin kontrolünde yasal moloz döküm sahası olarak kullanılmasına karar verilmiştir. Vatandaşlarımızbr "- Ali Onbaşı Deresi’ne baın molozlarını, belediyece belirlenen bu alanlara dökmeleri gerekmektedir."

Açıklamada, AYKOME tarafından belirlenen moloz döküm alanlarının dışındaki yerlere kaçak döküm yaptığı tespit edilenlere, İlçe Belediye Başkanlıkları’nca 3194 sayılı kanunun 40-42. maddeleri doğrultusunda cezai işlem uygulandığı da hatırlatıldı.

izmir
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2004 Pazartesi 11:49:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?