26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

AB Sertifikalı Tarım Projesi tanıtıldı

İzmir Valisi Cahit Kıraç, "Türkiye'nin tarımsal ürünlerde dış pazarda rekabet edebilmesi organik tarımdan geçiyor" dedi.


AB Sertifikalı Tarımın Yaygınlaştırılması Projesi'nin tanıtım toplantısı Menderes Belediye Kültür Sarayı'nda yapıldı. Toplantıda, Menderes Ziraat Odası'nın İtalya Umbria Ziraat Konfederasyonu ile birlikte yürüteceği projenin 17 ayda tamamlanacağı ve bütçesinin 168 bin Avro olduğu bildirildi.


Toplantıda bir konuşma yapan İzmir Valisi Cahit Kıraç, Türkiye'nin AB sürecini başlatmış ve AB'ye katılma iradesini ortaya koymuş bir ülke olarak, sanayi ve tarımsal ihracatta AB normlarına uygun ürün gönderme zorunluluğunun bulunduğunu söyledi. Türkiye'nin ihracatının yüzde 60'ını AB ülkelerine yaptığını belirten Kıraç, ihracatın yüzde 13'ünü tarım ürünlerinin oluşturduğunu ifade etti. Sertifikalı tarımın yaygınlaştırılması ve bu konudaki eğitimlerin artmasına paralel olarak ihracat rakamlarının da artacağına dikkat çeken Vali Kıraç, gübre ve ilaç kullanılmasına özen gösterilmesi ve ihracata yönelik üretim yapılması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye'nin tarımsal ürünler açısından dış pazarda söz sahibi olabilmesi için organik tarıma önem vermesi gerektiğini ifade eden Vali Kıraç, "Türkiye'nin dünyanın aradığı şey olan organik tarıma geçmesi gerekiyor. Türkiye'nin tarımsal ürünlerde dış pazarda rekabet edebilmesi organik tarımdan geçiyor. Bu AB projeleri kapsamında organik tarıma yönelik bir proje geliştirebiliriz. Dünya insanı artık organik tarım istiyor. Bu ürünler diğer ürünlerden 10 kat daha pahalı. Artık organik tarım Türkiye'nin gündemine gelmeli" diye konuştu.


"AKARSULAR BOŞA AKMAMALI"
Tahtalı Barajı'nın İzmir'in en önemli su havzalarından biri olduğunu ifade eden Vali Kıraç, son 2 yıldır yağış rejiminde yaşanan düşüş nedeniyle barajın içme ve kullanma suyunun sadece yüzde 35'ini karşıladığını belirtti. Yeraltı sularının azaldığına dikkat çeken Vali Kıraç, bu konuda gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirterek, "İzmir'de bazı bölgelerde arsenik problemi yaşanıyor. Yeraltı su rezervlerinin muhafaza edilmesi gerekiyor. Akarsuların boşa akmaması, göletle, barajla tutulması lazım. Bilimsel ve coğrafi açıdan yeraltı sularının korunması zorunlu" dedi. Bu projenin tarım kesimi açısından önemine dikkat çeken Vali Kıraç, Türkiye'nin AB sürecinde yeni projeler yaratarak atağa geçmesinin şart olduğunu sözlerine ekledi.


"1.5 YILDA 6 PROJE"
Menderes Kaymakamı Ahmet Önal da, İzmir Valiliği bünyesinde kurulan AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi'nin kamu kurumları, üniversiteler, belediyeler ve sivil toplum örgütlerinin AB hibe fonlarından nasıl yararlanacağına ilişkin temel bilgileri vermek ve İzmir'in bu fonlardan daha fazla yararlanmasını sağlamak amacıyla kurulduğunu bildirdi. Bu merkezin aynı zamanda genel koordinatörlüğü görevini de yürüten Kaymakam Önal, 1.5 yıl içerisinde 6 proje üretildiğini, bu projelerin Brüksel'e gönderildiğini ve hepsinin kabul edildiğini kaydetti. Önal, Menderes Ziraat Odası'nın İtalya Umbria Ziraat Konfederasyonu ile birlikte yürüteceği projenin 17 ayda tamamlanacağını ve bütçesinin 168 bin avro olduğunu bildirdi. Menderes'in tarım potansiyeli oldukça yüksek bir bölge olduğunu ifade eden Önal, Türkiye'nin salatalık üretiminin yüzde 25'inin bu bölgede yapıldığını belirterek, yılda 120-140 bir ton aralığında salatalık üretimi yaplıdığına dikkat çekti. Menderes Ziraat Odası'nın Antalya Finike Ziraat Odası ile birlikte "Seralarda Çalışan Kadınların Eğitilmesi" konulu bir proje üzerinde de çalıştıklarını belirten Önal, bu projenin de ön kabulünün yapıldığını kaydetti.


"MENDERES MARKASINI OLUŞTURACAK PROJE"
Proje Koordinatörü Prof. Dr. Yüksel Tüzel ise, bu projenin İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Valiliği, Menderes Ziraat Odası ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ortak çalışmasıyla yürütüldüğünü belirterek, 30 Kasım 2009 tarihinde tamamlanacağını bildirdi. Bu projeyle birlikte "Menderes" markasının oluşmasını amaçladıklarını ifade eden Tüzel, "Proje ile birlikte 20 çiftçi GlobalGAP sertifikası alacak. GlobalGAP standartlarına uygun üretim konusunda 400 çiftçi eğitilecek. Çevreye duyarlı sürdürülebilir tanımsal faaliyetler, kontrollü gübre ve ilaç kullanımı, etkin su kullanımı, toprak ve su kirliliğinin azalması, sağlanacak. uluslararası pazarlama ofisi, proje web sayfası oluşturulacak" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2008 Salı 15:47:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?