19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

ABD'ye ihracatın tam zamanı

Dünyanın önemli gıda fuarları arasında yer alan New York Fancy Food&Confection Show Gıda Fuarı, doların yükselmesi ile birlikte Türk gıda ihracatçıları açısından daha cazip hale geldi.

28-30 Haziran 2009 tarihleri arasında 55. defa düzenlenecek olan fuarın Türkiye Ulusal Katılım Organizasyonunu Ege İhracatçı Birlikleri gerçekleştirecek. 300 milyonu aşan nüfusu ve 13 trilyon dolarlık Gayrisafi Milli Hasılası ile ABD'nin dünyanın en büyük ve en önemli pazarı olduğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, "Son yıllarda Türk Lirası'nın dolar karşısında aşırı değerlenmesi nedeniyle Türkiye'nin ABD'ye olan ihracatı düşerken ABD'den ithalatı tam tersi arttı" dedi. 2005 yılına kadar ABD'ye karşı dış ticaret fazlası verirken 2006 yılından itibaren dış ticaret açığı veren ülke konumuna düştüğümüzü anlatan Türkmenoğlu, şöyle konuştu: "Son dönemde Amerikan dolarının TL karşısında daha güçlü konuma gelmesi ihracatımızın artması, ithalatımızın azalması ve dış ticaret dengesinin tekrar bizim lehimize gelişmesi için fırsat olacak. Gıda ürünleri ihracatçılarımızı New York Fancy Food&Confection Show Gıda Fuarı fırsatını değerlendirmeye davet ediyorum."

Türkmenoğlu, 2009 yılında 55. defa düzenlenecek yaklaşık 2500 ABD'li ve yabancı firmanın katılması beklenen New York Fancy Food&Confection Show Gıda Fuarı'nı, 24000 civarında alıcının ziyaret etmesinin beklendiğini söyledi.

Türkmenoğlu, fuara zeytin ve zeytinyağı, kuru meyveler, domates ürünleri, konserve meyve ve sebzeler, meyve suları, gazozlar, sirke ve soslar, hazır yemekler, bal ve reçel, makarna, turşular, geleneksel Türk şekerlemeleri, içme suyu, bakliyat, baharatlar, bisküvi, kek ve krakerler gibi çeşitli gıda ürünlerinin üretimi ve ihracatı alanlarında iştigal eden firmalarımızın Ege İhracatçı Birlikleri tarafından kurulacak ülke pavyonunda katılma imkanı bulacaklarını anlattı.

Fuara Arjantin, Avustralya, Avusturya, Barbados, Belçika, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Şili, Çin, Mısır, Fransa, Almanya, Yunanistan, Hindistan, Peru, Fas, İspanya, Güney Afrika, Tayland, Tunus ve İngiltere gibi ülkeler ulusal katılım düzenleyecekler.

HEDEF ABD'NİN GIDA İTHALATINDA PAYIMIZI ARTIRMAK

Türkiye'nin ABD'ye ihracatının 2007 yılında 4 milyar 600 milyon dolar seviyesinde olduğuna işaret eden EİB Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, gıda ürünleri açısından bakıldığında ABD'nin ülkemizden yapmış olduğu gıda ve içecek ithalatı 2006 yılında 287 milyon dolar iken 2007 yılında yüzde 17 oranında artış göstererek 337 milyon dolara ulaştığını belirtti. Bu rakamın ABD'nin 2007 yılında dünya genelinde yapmış olduğu 83 milyar dolarlık toplam gıda ithalatı içinde yüzde 0,4 oranında bir paya karşılık geldiğini anlatan Türkmenoğlu, şöyle konuştu: "ABD'nin gıda ithalatında ilk etapta yüzde 1'lik bir pay almak istiyoruz. Gıda ürünlerinde dünya ithalat trendi, stoklu çalışmak yerine haftalık tedarik şekline döndü. Dolayısıyla bu süreç yeni müşteriler kazanmayı daha hızlandıran bir yapı ve fuarlar bu anlamda çok önemli."

Summer 2009 Fancy Food Show Fuarına düzenlenecek ulusal katılım organizasyonu Türk gıda ürünlerinin ABD pazarındaki payının artırılması için önemli bir fırsat olduğunu dile getiren Türkmenoğlu, ABD'ye yönelik gıda ve içecek ihracatımızın artırılması yönünde son derece olumlu sonuçlar vermesi beklenen fuara katılmak isteyen gıda imalatçı/ihracatçısı firmaların Ege İhracatçı Birlikleri Tanıtım ve Fuarlar Şubesi ile temasa geçebileceklerini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2008 Pazar 18:14:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?