19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

'Acil değil' deyip öldürdüler

Çamaşır suyu içen 3 yaşındaki İlker, 10 dakika mesafedeki Aliağa Hastanesi'nde yetersiz imkanlar nedreniyle başka bir hastaneye sevk edildi. Ancak acil servis yetkilileri, durumunun acil olmadığı gerekçesiyle ambulans vermeyince çocuk hayatını kaybetti 


İzmir'in Aliağa İlçesi'nde, çamaşır suyunu su zannederek içen 3 yaşındaki İlker Süme, hastane hastane dolaştırılınca, 4.5 saat sonra hayatını kaybetti. Aile, çocuğu İzmir'e sevk eden ancak durumun acil olmadığını savunup ambulans tahsis etmeyen Aliağa Devlet Hastanesi hakkında şikayetçi oldu, soruşturma başlatıldı.

Olay, 1 Temmuz akşamı saat 20.00 sıralarında meydana geldi. Anne ve babasının yanında olmadığı sırada mutfaktaki çamaşır suyunu su zannedip içen minik İlker Süme, rahatsızlandı. Talihsiz çocuk, dedesi Hasan Süme tarafından yürüyerek 10 dakika mesafedeki Aliağa Devlet Hastanesi'ne getirildi. İddiaya göre, müdahale imkanlarının bulunmadığını savunan hastanenin acil servis yetkilileri, çocuğu İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk etti. Ancak, Süme ailesinin tüm ısrarına rağmen ambulans tahsis edilmedi. İddiaya göre gerekçe olarak da, “İlker'in durumunun ambulans tahsis edilecek kadar acil olmadığı” gösterildi.



Zehirlendikten 4.5 saat sonra gelen müdahale



Komşularının otomobiliyle İzmir'e doğru yola çıkan Süme ailesi ise yolda fenalaşması üzerine minik İlker'i en yakındaki Menemen Devlet Hastanesi'ne getirdi. İlker, buradan tam teşekküllü bir ambulansla İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi. Ancak talihsiz çocuk, zehirlendikten yaklaşık 4.5 saat sonra müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

İlker'i gözyaşları arasında toprağa veren acılı Süme ailesi ise ihmali bulunduğu ve ambulans tahsis etmediği iddiasıyla Aliağa Devlet Hastanesi hakkında İl Sağlık Müdürlüğü'ne şikayet dilekçesi verdi.



Tüm ısrarlara rağmen ambülans vermediler



Konunun yetkililerce araştırıldığını söyleyen dede Hasan Süme, “Aliağa Devlet Hastanesi'ne çocuğu götürdüğümde müdahale imkanının olmadığını söyleyip İzmir'e sevk ettiler. Ama tüm ısrarlarımıza rağmen ambulans vermediler. Minik yavrumuz 4.5 saat sonra hayata gözlerini yumdu. Müdahalede geç kalındığı için torunum kurtarılamadı. Aliağa Devlet Hastanesi'nin sorumsuzluğu yüzünden bizim yüreğimiz yandı. Başka yüreklerinde yanmaması için bu davanın peşini bırakmayacağız. Otopsi raporlarıyla beraber, soruşturmanın tamamlanmasının ardından mahkemeye de başvuracağız” diye konuştu.



Soruşturma açıldı



Olayın ardından Aliağa Kaymakamlığı tarafından da Aliağa Devlet Hastanesi'nin yöneticileri hakkında soruşturma açıldı. 4483 sayılı devlet memurlarının yargılanması kanununa göre başlatılan soruşturma kapsamında, olayda her hangi bir ihmalin olup olmadığı araştırılıyor. Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, “Hastane yönetimi hakkında hem disiplin soruşturması hem de olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Eğer şuç ya da ihmal varsa cezasız kalmayacak” dedi.

Aliağa Devlet Hastanesi Başhekimi Koray Durmuş ise olayla ilgili tüm soruları yanıtsız bıraktı, “Konu benim uzmanlık alanım değil. Şu aşamada bir şey söylemem de doğru olmaz. Konu zaten inceleniyor” demekle yetindi.

Radikal
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2008 Pazar 10:07:31
Güncelleme :13 Temmuz 2008 Pazar 10:14:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?