27
Mayıs
2024
Pazertesi
İZMİR

Acil su operasyonu

İzmir’de kuraklık nedeni ile ortaya çıkan arseniği arıtmak amacıyla acil operasyon başlatıldı. Başkan Kocaoğlu, su havzalarını uzmanlarla birlikte helikopterle dolaştı.

İZMİR Büyükşehir Belediyesi, kuraklık nedeniyle yeraltı su kuyularında ortaya çıkan arseniği arıtacak tesisler yapmak için acil operasyon başlattı. Su havzalarını uzmanlarla birlikte helikopterle dolaşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 6-7 ayda bitirmeyi hedefledikleri arıtmaların yerlerini ve kapasiteleri belirledi.

Kısa vadeli çözüm için ise arsenik oranı yüksek kuyular sistem dışı bırakılıp, sınır değerin üzerindeki sular ise arseniksiz suyla karıştırılarak oran düşürüldü.

Gökçek’in iddiası

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in Ankara şebekesine verilen verilen Kızılırmak suyundaki arsenikle ilgili tartışmada, "İzmir’in suyundaki arsenik oranın Ankara’nınkinden 4 kat fazla" açıklamasıyla dikkatlerin çevrildiği İzmir’de arsenikle acil mücadele başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Hıfzısıhha Enstitüsü’yle ortaklaşa yaptığı analizlerde kentin yüzde 60’ına su verilen kuzey kaynakları arasında yeralan Manisa’daki Göksu su kuyularında litrede 59 mikrogram, Sarıkız su kuyularında 32 mikrogram, Halkapınar su kuyularında 13 mikrogram, Menemen su kuyularında ise 10 mikrogram arsenik bulundu. Tahtalı ve Balçova Barajları ile Pınarbaşı su kuyularında ise arsenik saptanamadı.

Önlem için hareket

Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı’nın litrede 10 mikrogram standart değerinin üzerindeki bu oranlar üzerine Büyükşehir Belediyesi acil önlemler için harakete geçti. İlk önlem olarak Göksu su kaynaklarından su alımını durdurarak, sistem dışına çıkarttı. Arsenikli kuyulardan gelen suların verildiği Karşıyaka, Çiğli ve Bornova ilçelerinde su sıkıntısı yaşanmaması ve arsenik oranın meydana gelecek karışımla düşürülmesi için ise Halkapınar su kuyuları ve Tahtalı Barajı’ndan bu bölgeye su aktarıldı. Kısa sürede kullanılabilecek tek bir kuyuda etkili olabilen demontabl bazı arıtmaların denemelerine Göksu kuyularında başlandı. Bunun için konunun uzmanı bazı İngiliz ve ABD’li şirketler İzmir’e geldi.

Yağış azaldı arsenik arttı 

BAŞKAN Aziz Kocaoğlu, yaptığı açıklamada İzmir’in suyunu, yapılan ölçümlerle sürekli takip ettiklerini söyledi. Kocaoğlu, 2006-2007 yıllarında yağışların mevsim normallerinin altında olmasından dolayı arsenik değerlerin ilk defa 2007 yaz aylarında yükseldiğinin görüldü açıkladı.

Kocaoğlu, bu durum üzerine tedbir aldıklarını, Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden iki uzman öğretim üyesiyle sürecin izlenmesi ve hangi arıtma sistemlerinin kullanılması gerektiğinin belirlenmesi konusunda protokol yaptıklarını anlattı.

Arsenik değerlerinin kışın kaybolduğunu ancak 2008 Mayıs ayından itibaren yeniden çıktığını belirten Kocaoğlu, "Göksu kuyularında su almıyoruz. Sistemi Halkapınar ve yedek Balçova Barajı’ndan Menemen, Halkapınar kuyularında dengeliyoruz. Petkim Güzelhisar Barajı’ndan da su almaya başladık" dedi.

Karşıyaka, Bornova ve Çiğli dışındaki bölgelerde arsenik oranın suda Sağlık Bakanlığı’nı belirlediği standart değer olan 10 mikrogramın altında olduğuna dikkat çeken Kocaoğlu, sözkonusu bölgelerde ise karışımla toplamda litrede 15 mikrogram düzeyinde arsenik oranı bulunan su verdiklerini söyledi. Kocaoğlu bu oranın 1 Ocak 2007’ya kadar uygulanan standart değer olan 50 mikrogramın çok altında olduğunu belirtti. Arsenik oranın düşüren ve kente kesinti yapmadan su verilmesi için önlemler aldıklarını dile getiren Kocaoğlu kesin çözüm için arıtma yapacaklarını dile getirdi.

Arıtma yeri saptandı

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, su kaynaklarındaki tüm parametlerde arıtma yapacak büyük tesisler yapmaya karar verdi. Arıtmaların yerini belirlemek için İzmir’in su aldığı 5 yer altı kaynağı Göksu, Sarıkız, Menemen, Halkapınar, Pınarbaşı su kuyuları ve 2 yer üstü kaynağı Tahtalı, Balçova Barajları havzalarını helikopterle havadan inceledi. İZSU Genel Müdürü ve eski DSİ Bölge Müdürü Ahmet Alpaslan ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter’i Ersu Hızır ile teknik bir uzmanın yeraldığı incelemede, yapımı süren ve bittiğinde suyunun yarısı İzmir’e verilecek Gördes Barajı, belediyenin inşa etmek için ÇED raporu ve arazi tahsisi beklediği Çamlı ve Değirmendere Barajı havzalarında da arıtma yerleri belirlendi.

Hürriyet Ege
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2008 Çarşamba 14:30:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ertem say IP: 78.177.134.xxx Tarih : 26.06.2008 00:34:32

bu başkandan bu beklerin..