4
Mayıs
2024
Cumartesi
İZMİR

AIDS skandalı AİHM'de

İzmir’de 9 yıl önce tedavi sırasında HIV virüslü kan verilen Y.O.’nun ailesinin, Sağlık Bakanlığı aleyhine açtığı davada adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yaptığı başvuru dilekçesi kabul edildi. Ailenin avukatı Mehmet Emin Keleş, AİHM’ye üzülerek başvuruda bulunduklarını dile getirdi.

Henüz 20 günlük bir bebekken kendisine verilen kanın HIV virüsü taşıması nedeniyle AIDS’e yakalanan küçük Y.O.’nun hak arama mücadelesi devam ediyor. Türkiye’de yapılan yargılamadan tatmin edici sonuç alamayan Y.O. ve ailesinin, AİHM’ye 13 Kasım 2004 tarihinde yaptığı başvuru AİHM 2. Dairesi tarafından kabul edildi.

Konuyla ilgili bilgi veren Y.O.’nun avukatı Mehmet Emin Keleş, 1996 yılında Kızılay’dan aldığı kanda HIV virüsüne rastlanan Y.O. ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı ve Kızılay aleyhine dava açtıklarını hatırlatarak, "Açtığımız dava 7 ay içinde sonuçlandı ve mahkeme Kızılay aleyhine tazminata hükmetti, Sağlık Bakanlığı ile ilgili dosya ise idari yargıya gönderildi. İdare Mahkemesi, görülen davada zenginleşme olacağı düşüncesiyle bu davayı reddetti. Bunun üzerine biz de Danıştay’a başvurduk; ancak dava 7 yılda sonuçlanmadı. İdari yargıda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) aykırı olarak adil yargılanmanın ihlal edildiği gerekçesiyle toplam 2 milyon euroluk (3.4 trilyon lira) tazminat davası açtık. Dava dilekçemiz AİHM tarafından kabul edildi. Hükümetten savunma istenecek, tarafların uzlaşması önerilecek. Sağlanamazsa AİHM taleplerimiz doğrultusunda bir karar verilecek. Kabul edilebilirlik kararı çıkarsa davanın lehimize sonuçlanacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Keleş, çok uzun bir süreç gerektirecek davanın 5-6 sene içinde sonuçlanmasını umduklarını ifade etti. Keleş, "Dilekçemizde de belirttik, bu başvuruyu üzülerek yaptık. Keşke kendi mahkemelerimizle bu konuyla ilgili bir karar alsaydık da, ülkemizi uluslararası bir mahkeme huzuruna götürmeseydik" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2005 Pazartesi 17:01:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?