26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Aile Hekimlerine Kardiyoloji Eğitimi

Aile Hekimleri'ne yönelik verilecek Kardiyoloji Eğitimi, 11-13 Ocak 2008 tarihleri arasında İzmir Çeşme'de gerçekleştirilecek. 

İzmir'deki eğitim ve üniversite hastanelerinde görevli 40 kardiyoloji uzmanı, toplantıya katılacak 500 aile hekimine kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, kalp yetmezliği, ritm bozuklukları gibi konularda eğitim verecek. 

Kardiyoloji Pratisyenleri Derneği Başkanı Doç.Dr. Cem Nazlı ve İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Abdullah Okyay, Hilton Oteli'nde düzenledikleri basın toplantısında bugün başlayacak 1. Aile Hekimliği Kardiyoloji Eğitim toplantısı hakkında bilgi verdi. 

Kardiyoloji Pratisyenleri Derneği Başkanı Doç.Dr. Cem Nazlı, kalp ve damar hastalıklarıyla sadece kardiyoloji uzmanlarının mücadele etmesinin doğru olmadığını belirterek, iç hastalıkları uzmanları ve Aile Hekimleri'ne de bu konuda görevler düştüğünü söyledi. 

Türkiye'de kalp ve damar hastalıkları ile sadece kardiyoloji uzmanları ile mücadele etmenin mümkün olmadığını belirten Dr.Nazlı, iç hastalıkları uzmanları ve Aile Hekimleri'ne de önemli görevler düştüğünü söyledi. Kongrenin bilimsel programının aile hekimlerinin günlük klinik pratiğine yeni şeyler katacak şekilde düzenlendiğini ifade eden Dr. Nazlı, "Hekimlerimizin edineceği bilgilerin hastaların takip ve tedavisinde yararlı olacağı ve halk sağlığının korunması konusunda yeni kazanımlar sağlayacağı düşünülmektedir. Kongrenin bilimsel programı akademisyenlerden oluşan bir bilimsel kurul tarafından hazırlanmıştır" dedi.
 
Kalp ve damar hastalıklarının Türkiye'nin en önemli sağlık sorunlarının başında geldiğini ifade eden Dr. Nazlı, ölümlerin yüzde 40'ının kalp ve damar hastalıklarına bağlı geliştiğini söyledi. Bu hastalıklar içinde en yaygın olanları ise hipertansiyon ve kalbi besleyen damarların tıkanması sonucu gelişen 'Koroner Kalp Hastalığı' olarak sıralayan Dr.Nazlı, şöyle konuştu: "Ülkemizde 5 ila 10 milyon arasında hipertansiyon hastası olduğu tahmin edilmektedir. Her yıl yaklaşık 150-200 bin vatandaşımız koroner kalp hastalığına bağlı ölümler nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu kadar yaygın bir hastalığın takip ve tedavisi de bu konuda iyi yetişmiş bir sağlık çalışanı ihtiyacı doğurmaktadır. Bugün Türkiye'de bin 600 kardiyoloji uzmanı bulunmaktadır. Ancak 70 milyon nüfuslu ülkemizde sadece kardiyoloji uzmanları ile kalp ve damar hastalıkları ile mücadele etmek mümkün değildir." 

Türkiye'de her üç dakikada bir kişinin, yılda ise yaklaşık 150 bin kişinin yaşamını kalp ve damar hastalıklarından yitirdiğini anlatan İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Abdullah Okyay ise erken teşhis ve tedavi ile bu oranların düşürülebileceğini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2008 Perşembe 15:16:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
A Lİ AYDIN IP: 88.247.203.xxx Tarih : 10.06.2008 14:04:23

Selamlar.11-13ocak tarihlerinde yappılan Kardiyoloji eğitim dökümanlarına ulaşırsak bizde yararlanırız.Teşekkür ederiz.