9
Mayıs
2024
Perşembe
İZMİR

'Aile Hekimliği' masaya yatırıldı

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Sağlık Meslek Komitesi ve İzmir Sağlık Kuruluşları Derneği, 1 Ocak 2007'den itibaren İzmir'de hayata geçirilecek olan aile hekimliği pilot uygulamasının sakıncalarına değindi. 

İzmir Ticaret Odası'nda konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'de bir aile hekiminin başına 3 bin 400 hastanın düşeceğini ifade ederek, sağlık ocaklarında çalışan doktorların da aile hekimine dönüşeceğini, yüklerinin daha da artacağını kaydetti. Demirtaş, "Sağlık ocaklarında bin 183 doktor çalışıyor, doktor başına düşen nüfus ise 3 bin civarında. Sağlık ocaklarında koruyucu sağlık hizmetleri, ana-çocuk sağlığı ve aile planlamasına ilişkin tüm hizmetler var. Ancak aile hekimliği uygulaması ile sağlık ocakları neredeyse kapatılıyor" şeklinde konuştu. Hastaların tek bir hekime gitmekten başka çaresinin kalmayacağına dikkat çeken Demirtaş, hastaların bir kısmının eğer aile hekimi sevk ederse, devlet hastanelerine gidebileceğini ifade etti.

AİLE HEKİMLİĞİ İSTEĞE BAĞLI OLSUN 

Sistemle hastalara yeni zorluklar çıkarılacağını söyleyen Demirtaş, "İzmir'de 120 özel poliklinik var, devlet zamanında 'Kurun' diye doktorları teşvik etti. Şimdi de, "Aile hekimliği sistemini ilan ettiğim günden itibaren resmi hastalar özel polikliniklere gidemez" diyor. Bu nasıl iş anlamak mümkün değil. Aile hekimliği ile işyeri hekimliği de iptal oluyor. Kişi parası varsa bile rezil olacak. Çünkü resmi hastalar artık hiçbir şekilde özel bir sağlık kurumundan hizmet alamayacak. Karşı değiliz ama aile hekimliği mutlaka isteğe bağlı olmalıdır. Bizim önerimiz isteyenin aile hekimliği sistemine dahil olması, isteyenin eski sistemle devam etmesi. Uygulanmak istenin bu sistemin başarılı olmasının imkanı yok" dedi. 

İzmir Sağlık Kuruluşları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serap Uluırmak ise, daha önce Düzce'de aile hekimliği pilot uygulamasının gerçekleştirildiğini ancak Düzce'nin nüfusunun 300 bin, İzmir'inkinin ise 3.5 milyon olduğuna dikkat çekerek, uygulamanın ilk önce küçük nüfuslu yerlerde denenmesi gerektiğini söyledi. 

Sağlık Komitesi Grubu Meslek Komitesi üyesi İnanç Çağlayan ise, aile hekimliğinin dünyanın bir çok ülkesinde başarıyla uygulandığını ancak orda hasta başına 184 hasta, burada ise 3 bin 400 hasta düşeceğini kaydederek, "Ya bir doktor günde 18 kat fazla hastaya bakacak ya da insanlar 18 kat daha az hastalanacak ki sistem başarılı olsun. Sağlık sistemi, deneme-yanılmaya uygun bir sistem değil. Bir yerde zorlama ve tekelcilik varsa, orada sorunlar ortaya çıkacak demektir. Bu sistemin en temel sorunu, zorunluluk haline gelmesi. İnsanlar tek bir doktora mahkum olacak" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2006 Pazartesi 17:19:56
Güncelleme :12 Haziran 2006 Pazartesi 17:25:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?