İstanbul Ticaret Odası'nın başkanlığını yürüttüğü ve Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın da ortak üyesi olduğu Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği'nin (ASCAME) 19. Genel Kurulu, Akdeniz Birliği'nin sekreteryasının merkezi seçilen Barselona'da gerçekleştirildi.
Toplantıya Türkiye Odalar Birliği ile Ege Bölgesi Sanayi Odası'nı temsilen EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın ile Muğla TSO Başkanı Bülent Karakuş ve Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer katıldı. Genel Kurul programı çerçevesinde ASCAME bünyesinde bulunan Turizm, Tahkim, Kadın Girişimciler, İşbirliği, Eğitim, Uluslararası İlişkiler komisyonları toplantıları gerçekleştirildi.
Genel Kurul toplantısının resmi açılışı öncesinde İspanya'nın Türkiye Büyükelçisi Joan Clos moderatörlüğünde "Akdeniz Entegrasyonunun Yeni Sınırı" konulu bir panel düzenlendi. Afrika ve Frankofon Odalar Daimi Konferansı Başkan Yardımcısı Omar Derraji, Eurocambres Başkan Yardımcısı George Kassimatis, Arap Ülkeleri Ticaret Sanayi Ziraat Odaları Birliği temsilcisi Ghazi Kraytem, WCF Başkan Yardımcısı Perre Vicens ile ASCAME Başkan Yardımcısı Miquel Vals'ın konuşmacı olarak yeraldığı panelde, küreselleşme sürecinin daha fazla işbirliği yapılmasını mecbur kıldığı ve bu nedenle Akdeniz ülkelerinin birbirine daha fazla kenetlenerek işbirliği içinde hareket edilmesinin önemi vurgulandı. Panelde, Akdeniz'in kuzeyinde ve güneyinde bulunan ülkeler arasında ekonomik gelişim düzeyinin eşitlenmesi yönünde ticaret ve sanayi odalarına büyük rol düştüğü ve bu kapsamda yeni stratejilerin belirlenmesinin gerekliliğine değinildi. Akdeniz Birliği'nin kurulmasının Akdeniz için tarihi bir dönüm noktası olduğunun vurgulandığı
panelde, 22 ülkeden yaklaşık 200 üye ticaret ve sanayi odasını bünyesinde bulunduran ASCAME'nin, bu süreçte ekonomik faaliyetleri ve işbirliğini teşvik edecek en önemli faktör olduğu ifade edildi. Panelin hemen ardından gerçekleşen ve İspanya Prensi Felipe de Borban'un onurlandırdığı ASCAME Genel Kurul Toplantısı'nın açılışında, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda ASCAME Başkanı olan Murat Yalçıntaş, bu yeni düzende ASCAME'ye yeni sorumluluklar düştüğünü ve Akdeniz'in bir barış denizi olması için her türlü gayreti gösterdiklerini ve göstermeye devam edeceklerini belirtti.
Yalçıntaş, ASCAME'nin kurulduğu günden beri 25 yıldır büyük bir bilgi ve teknoloji birikimine sahip olduğunu, farklı kültürlerin, farklı toplumların daha iyi bir ekonomik ortam yaratabilmek için beraber çalışabildiğini, beraber üretebildiklerini gösterdiğini ve bu çerçevede ASCAME'nin Akdeniz ülkeleri arasında işbirliğini güçlendirmek için aktif bir platform oluşturduğunu ifade etti. İspanya Prensi Felipe de Borbon ise konuşmasında, dünyadaki değişimlerin ve gerçekleşen son ekonomik krizin yol açtığı sorunların üstesinden gelebilmek için bir arada hareket etmenin, ortak bir strateji belirlemenin önemini vurguladı. Prens Felipe de Borbon, bu kapsamda ASCAME'nin rolünün çok önemli olduğunu ifade ederken, birliğin aynı zamanda Akdeniz bölgesinin gelişimi ve refahı için son derece önemli bir platform olduğunu belirtti.
ASCAME toplantısında Türkiye Odalar Birliği (TOBB) ile Ege Bölgesi Sanayi Odası'nı temsil eden EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, İzmir'i sürekli gündemde tutacaklarını, birliğin komitelerinde daha fazla çalışacaklarını söyledi. EBSO'nun ASCAME'ye üye olduğunu ancak yakın geçmişe kadar aktif olmadığını ifade eden Taşkın, "Bu uluslararası organizasyon çerçevesindeki toplantılarda zengin ülkelerle beraber oluyoruz, geleceği tartışıyoruz, işbirliğini görüşüyoruz. Bütün bu çabaların sonucunda yatırımlar açısından ülkemizin, bölgemizin ve en önemlisi kentimizin kazançlı çıkmasını sağlamaya çalışıyoruz" dedi.