19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

AKP aklını başına alsın

İz­mir’de­ki si­ya­si par­ti­le­rin tem­sil­ci­le­ri Ana­ya­sa Mah­ke­me­si’nin AKP hak­kın­da ver­di­ği ka­ra­rı bu sözlerle de­ğer­len­dir­di. “Akıl­la­rı­nı baş­la­rı­na top­la­sın­lar” de­di

Ana­ya­sa Mah­ke­me­si’nin AKP’nin ka­pa­tıl­ma­ma­sı yö­nün­de ka­rar al­ma­sı İz­mir’de si­ya­se­ti ha­re­ket­len­dir­di. CHP, MHP, DP, DSP, SP ve ANA­VA­TAN’lı­lar, “AKP, ka­ra­rı iyi oku­malı, iyi ders çıkarmalı. Akıl­la­rı­nı baş­la­rı­na top­la­malı” gö­rü­şü­nü sa­vun­du.
AKP’nin ka­pa­tıl­ma da­va­sıy­la il­gi­li ka­rar, bü­yük yan­kı uyan­dır­dı. Mah­ke­me­nin 11 üye­sin­den 6’sı­nın “ka­pa­tıl­sın”, 4’ünün “ha­zi­ne yar­dı­mı ke­sil­sin” 1 üye­nin ise “Ret” ka­ra­rı ver­me­si fark­lı yo­rum­la­ra ne­den ol­du.

CHP : Ka­pat­mak­tan be­ter et­ti

CHP İl Baş­ka­nı Ke­mal Ka­ra­taş: “Mah­ke­me­nin ver­di­ği ka­rar­la AKP, ka­pa­tıl­mak­tan be­ter bir so­nuç­la kar­şı kar­şı­ya kal­dı. Mah­ke­me­nin 11 üye­sin­den 10’u, AKP’nin la­ik­li­ğe kar­şı ey­lem­le­rin oda­ğı ol­du­ğu­nu, bun­dan do­la­yı da AKP’yi suç­lu bu­lun­du­ğu­nu ifa­de et­miş­tir. Rızkını kesmiştir. AKP, cum­hu­ri­ye­te, Ata­türk­çü­lü­ğe kar­şı suç iş­le­di­ği tes­cil edil­miş­tir. Ar­tık bu si­cil­le­ri­ni dü­zelt­mek için ça­lış­ma­lı­dır­lar. Git­tik­le­ri yol doğ­ru bir yol de­ğil­dir. Eğer ye­ni bir baş­lan­gıç yap­mak is­ti­yor­lar­sa er­ken se­çi­mi ka­ra­rı al­ma­lı­dır­lar. Akıl­la­rı­nı baş­la­rı­na top­la­ma za­ma­nı gel­miş­tir.”

MHP İl Baş­ka­nı Mü­sa­vat Der­vi­şoğ­lu: “Si­ya­si par­ti­ler te­rör odak­lı bir ha­re­ket için­de ol­ma­ma­la­rı du­ru­mun­da par­ti ola­rak ka­pat­ma­ya kar­şı­yız. AKP’nin Ana­ya­sa Mah­ke­me­si ka­ra­rı­nı iyi oku­ma­sı ge­re­kir. Bu kar­dan çı­kar­ma­sı ge­re­ken önem­li so­nuç­lar var. Uma­rım o so­nuç­la­rı çı­kar­ma­yı bi­lir­ler. AKP mil­le­tin oyu ile gel­di. Mil­le­tin oyu ile gi­de­cek­tir.”

DSP: Top di­rek­ten dön­dü

DSP İl Baş­ka­nı Öz­de­mir Sök­men: “Alı­nan ka­rar­dan AKP, bir ders çı­kar­ma­lı. AKP’nin la­ik­li­ğe kar­şı ey­lem­le­rin oda­ğı ha­li­ne gel­di­ği tes­cil­len­di. Top di­rek­ten dön­dü. AKP bun­dan son­ra da­ha dik­kat­li ol­ma­lı­dır. Bu ağır bir uya­rı­dır. AKP’nin bu uya­rı­la­rı dik­ka­te al­ma­sı­nı te­men­ni edi­yo­rum.”

ANA­VA­TAN Par­ti­si İl Baş­ka­nı Sü­ley­man Şam­lı: “Tür­ki­ye la­ik bir cum­hu­ri­yet. Din ve dev­let iş­le­ri bir­bi­ri­ne ka­rış­tı­rıl­ma­ma­lı­dır. Akıl­la­rı­nı baş­la­rı­na al­ma­lı­dır­lar. Tür­ki­ye’de hiç kim­se­nin ka­fa­sın­da ‘bu ül­ke ne­re­ye gi­di­yor?’ di­ye iki­lem oluş­tur­ma­ya ha­kı yok.”

Ortada suç var ce­za yok

DP İz­mir İl Baş­ka­nı Yıl­dı­rım Ulu­pı­nar: “AKP’li­ler, ve­ri­len ka­ra­rı iyi bir şe­kil­de de­ğer­len­dir­me­li. Ka­rar Türk de­mok­ra­sı açı­sın­dan se­vin­di­ri­ci. Çok tar­tı­şı­la­cak bir ka­rar. Or­ta­da suç var. Suç­lu var. Ama cid­di bir ce­za yok.”
Saa­det Par­ti­si İl Baş­ka­nı Şe­ra­fet­tin Kı­lıç: “AKP’ye ve­ri­len ce­za, de­mok­lesin kı­lı­cı gi­bi. ‘Eğer bir da­ha yaparsanız, ka­pa­tı­lır­sı­nız’ şek­lin­de bir bas­kı un­su­ru ya­ra­ta­cak­tır. Bu ka­rar­dan her­kes ders çı­kar­ma­lı­dır.”

Her­kes için ye­ni gün

AKP İz­mir İl Baş­ka­nı Ay­dın Şen­gül: “Ana­ya­sa Mah­ke­me­si’nin ver­di­ği ka­rar var olan be­lir­siz­lik­le­ri or­ta­dan kal­dır­ma­ya ya­ra­ya­cak. Bu ka­rar­dan her­kes ken­di­ne dü­şe­ni al­gı­la­ya­cak­tır. Da­ha uz­laş­ma­cı, bir­bi­ri­ni an­la­yan bir or­tam do­ğa­cak­tır. Her­kes için ye­ni bir gün baş­la­dı.”

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2008 Cuma 12:55:03
Güncelleme :1 Ağustos 2008 Cuma 13:04:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?