26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

AKP'den su eleştirisi

AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül, İzmir'de yaşan arsenikli su sorununun CHP zihniyetinin bir ürünü olduğuna dikkat çekti. Şengül, ileriyi göremeyen, iç çekişmeler nedeniyle yeterince hizmet üretmeyen CHP zihniyetinden en büyük zararı halkın gördüğünü kaydetti.


Su sorunun ve arseniğin ben geliyorum demesine rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda hiçbir caba göstermediğine işaret eden Şengül, "Küresel ısınma ve bunun sonuçlarını herkes gördü. İzmir Büyükşehir Belediyesi göremedi. Yaklaşan kuraklığa çare aranmadık. Ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından 2005 yılında arsenik konusuyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yazı gönderildi. Ancak aradan geçen zaman zarfında İzmir Büyükşehir Belediyesi önlem almadı. Arsenik konusu 3 yıldan beri bilinen bir konudur. Arsenik İzmir suyunda 1 ay içinde mi oluştu?" şeklinde konuştu.


HER YIL 60 MİLYON METREKÜP SU HEBA OLUYOR
İZSU'nun 2007 yılı faaliyet raporlarına göre yaklaşık 201 milyon 357 bin 705 metreküp su temin edilerek dağıtıldığı kaydeden Şengül, "Dağıtılan suyun yine aynı raporlara göre kaçak oranı yüzde 44,72 dir. Yani İzmir'de her yıl 50 milyon metreküp su heba olmaktadır. Dünya kaçak oranı ise yüzde 20'ler seviyesindedir. Sayın Aziz Koçaoğlu'nun yapmayı planladığı Çamlı Değirmendere ve Bostanlı barajlarının toplam su hacmi 30 milyon metreküptür. Yani Kocaoğlu, kaçak ve kayıplar için önlem alsa her yıl üç baraj kazanmış olacaktır"diye konuştu. Kayıpları önlemek için gerekli imkanlarının bulunduğunu vurgulayan Şengül, "İZSU'nun 2007 yılı raporlarına göre toplam bütçesi 737 milyon YTL, giderleri ise 425 milyon YTL dir.İZSU'nun kasasında 320 milyon YTL nakit para bulunmakta bu da hiçbir yatırım yapmadan faizde beklemektedir. Kısacası İZSU'nun kasasında önemli bir miktarda para olmasına ragmen beceriksiz yönetimler nedeniyle gerekli şekilde kullanılmamaktadır" dedi.
Barajlar konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin konu saptırdığını ifade eden Başkan Şengül, "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin arsenik konusundaki sorumsuzluğu ortaya çıkınca Sayın Aziz Koçaoğlu, konuyu saptırmaya ve sorunu hükümete atmaktadır. Daha 4-5 ay önce İzmir'in 50 yıllık su sorunu çözdük diye pankartlar asan kendisi değilmiydi? Ne oldu da İzmir bu sorunlarla karşı karşıya kaldı. Yapılması düşünülen Çamlı, Değirmendere ve Bostanlı barajları Çevre Bakanlığı'nın raporlarına göre verimsizdir. Ayrıca bu barajlar yağmurun yağması neticesinde suyun birikmesi sonucuna göre planlanmıştır. Zaten yağmur olursa İzmir'in su sorunu kalmayacaktır. Ayrıca bu barajlara hemen başlansa bile devreye girmesi en az 3-4 yılı bulacaktır" şeklinde konuştu.


ARSENİK DENETİMİ BÜYüKŞEHİR'İN
Aziz Kocaoğlu'nun arsenikli su konusunda sorumluluğun Sağlık Bakanlığında olduğuna dair açıklamalarını hayretle karşıladığını kaydeden Şengül, "5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun Büyükşehir Belediyelerinin görev ve sorumluluklarını düzenleyen 3. Bölümün (R) pragarfı aynen şöyledir: Su kanalizasyon hizmetlerini yürütmek, bunun için gerekli baraj ve diğer tesisileri kurmak kurdurmak ve işletmek, derelerin ıslahını yapmak, kaynak suyu veya arıtma sonunda üretilen suları pazarlamak"


CHP'nin kendi iç çekişmeleri nedeniyle İzmir'e hizmet üretemediğinin altını çizen Aydın Şengül, "CHP koltuk kavgaları ve iç çekişmeleri nedeniyle İzmir için hizmet üretememektedir. Halk sağlığı açısından çok önemli olan su konusunda bile çekişmeleri nedeniyle önlem almamıştır. İzmirli en güzel cevabı 2009 yerel seçimlerinde verecektir" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2008 Cumartesi 16:51:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?