8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

AKP'li Vekil'den balık çiftliği açıklaması

Çevreyi kirleten balık çiftlikleriyle ilgili gerekli girişimlerin yapıldığını söyleyen Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Sosyal İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Nükhet Hotar Göksel, “Çevreyi temiz tutmak boynumuzun borcudur. Ama bağcıyı döverek üzüm yenmez. İlgili bakanlıklar gerekli çalışmaları yapıyor. Balık çiftlikleri açık denizlere taşınacak ve sorun ortadan kalkacak” dedi. 

Son günlerde kamuoyunda tartışılan balık çiftliklerinin çevreyi kirlettiği yönündeki haberlerle ilgili değerlendirmede bulunan AK Parti Sosyal İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Nükhet Hotar Göksel sorunun ilgili bakanlıklarla görüşüldüğünü ortak bir çözüm yolunun en kısa sürede uygulamaya konulacağı müjdesini verdi. Özellikle bazı bölgelerde yoğunlaşan balık çiftliklerinin çevre kirliliğine yol açtığını söyleyen Göksel, “Bir çok bölgede balık çiftlikleri kıyıya 100 metreden yakın yerlerde açılmış. Bu elbette çevreyi tehdit ediyor. Çeşme ve daha birçok turizm bölgesi bizim için ve ülkemiz için çok önemli değerlerdir. Bu bölgeleri geleceğe tertemiz bırakmak boynumuzun borcudur. Bu sadece bizim için değil dünya mirası içinde çok önemli bir gerekliliktir. Dolayısıyla doğallığı zedeleyecek, çevrenin kirlenmesine neden olacak her durum ve fiilin karşısındayız” dedi. 

Konunun iki yönlü ele alınması gerektiğini söyleyen Göksel, “Daha önceden gerekli şartları taşıdığını ispatlayarak üretim iznini almış, şuan faal olarak çalışan, bu yönüyle de ekonomiye ve istihdama katkı sağlayan balık çiftliklerinin hakları korunarak konu çözülmeli. Burada sorun yasal mevzuatlara aykırı üretim yapan balık çiftlikleri. İkisini birbirinden ayırmalıyız. Yani bağcıyı dövmeden üzüm yemeyi öğrenmeliyiz“ dedi. 

Yapılan denetimlerde uygun şartları taşımayan, çevreyi kirleten balık çiftliklerinin hukuki müeyyidelerle karşı karşıya bırakılması gerektiğinin altını çizen Göksel, “Bu tür balık çiftliklerinin üretim izinleri en kısa sürede iptal edilmeli. Çevreyi katletmelerine izin verilmemeli. İlgili Bakanlıklar koordineli çalışmalarında son aşamaya geldi. Özellikle yeni kurulması planlanan balık çiftlikleri körfezlerde değil açık denizlerde kurulacak. Mevcut balık çiftlikleri de yeniden elden geçirilecek. Yeni düzenlemelerle ekonomiye katkı sağlayan, çevreyi kirletmeyen balık çiftliklerinin hakları korunacak, diğerleri kapatılacak. Buna ilişkin yapılan çalışmaların takipsiyiz” dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2006 Perşembe 10:24:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?