10
Mayıs
2025
Cumartesi
İZMİR

Aliağa'ya mesire alanı

İzmir Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı Menemen Orman İşletme Şefi Mehmet Sıraç Batuk, kendilerine bağlı bölgelerde ormanların alçak ve yüksek aralama bakımını yapmakta olduklarını söyledi.

Ormanların gür ve sağlıklı olarak varlığını sürdürebilmesi için dikim tekniğinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Batuk, "fıstık çamları 6x6 ya da yerine göre 10x10 metre olarak dikilmesi gerekir. Aksi taktirde orman varlığı tehlike yaşar. Biz bu sene Bozköy ormanlarında aralama bakımı yapmamızın ödülünü ormanda çıkan yangını en az hasarla atlatarak aldık. Eğer bu çalışma yapılmamış olsaydı, yangın çevredeki iki köyü de tehdit altına alarak 500 hektarlık ormanın tamamen yok olmasına sebep olacaktı. Daha önceden çalı, çırpı ve ağaç sıklığından dolayı geçit vermeyen Bozköy ormanlarında iki yıl süren çalışmalar neticesinde istediğimiz sonuca ulaştık" dedi.

"ALİAĞA'NIN İHTİYACINI KARŞILADIK"
Sorumluluk sahaları içinde kalan Aliağa'nın ormanları ile de yakından ilgilendiklerini belirten Batuk, İlçenin çamlık mevki olarak bilinen 7 hektarlık ormanlık alanda da aralama bakımı işlemlerinin devam ettiğini söyledi. Yapılan işlemin bilimsel bir çalışma olduğuna dikkat çeken Batuk, "Ormanlarda yaptığımız bu tarz çalışmalar sıradan bir ağaç kesimi olarak algılanmamalıdır. Yapılan iş tamamen ormanın daha sağlıklı ve estetik olarak varlığını sürdürebilmesine yöneliktir" dedi.

"40 YILLIK YANLIŞI DÜZELTİYORUZ"
Aliağa Çamlık mevkii'nde orta ağaçlık çağında olarak nitelenen fıstık çamlarının mevcut olduğu bilgisini veren Batuk, "Bu bölgede fıstık çamları 2x3 veya 2x2 metre aralıklarla dikilmiş. Bu zamana kadar da yaklaşık 40 yıl boyunca hiç bakımı yapılmamış ve adeta kendi kaderine terk edilmiş durumdaydı. Gelinen noktada bu alanda acil olarak bakım yapılması gerekiyordu. Burada bulunan ağaçlar tepe yapma özelliğine sahip ağaçlardır. Eğer tepe genişliği fazla olursa daha çok fıstık çamı verir ve estetik görünümü de o kadar güzel olur. Aliağa'da bulunan alanda yaptığımız incelemelerde fıstık çamlarının gövdelerinin ince, tepelerinin de yeterince gelişemeyerek küçük kaldığını gördük. Bakım olmadığından dolayı da bazı ağaçların kurumaya yüz tuttuğunu, bazılarının ise yan yatarak devrilme tehlikesinin olduğunu tespit ettik. Acil olarak ıslah çalışması başlattık" diye konuştu.

DOĞAL YAPININ BOZULMAMASI ÖNEMLİ
Orman Şefliğinin yaptığı çalışmaların "Bir köylünün bağına, bahçesine gözbebeği gibi bakması" şeklinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Batuk, "Aliağa'da, Viking Kağıt Fabrikasını geçtikten sonraki 3080 dönümlük geniş alandaki ormanlarda çalışmaları tamamladık. Biz bu çalışmayı yaptığımızda, ağaçlarda boy ve çap artışının hızlandığını görüyoruz. Tepe genişliği artan ağaçlardan birim alandan alacağınız kozalak miktarı da artıyor. Ama maalesef daha insan elinin değmediği ormanlarımız da mevcut" şeklinde konuştu.

"ORMAN ODUN İÇİN DEĞİLDİR"
Ormanların bulundukları konuma göre kullanım özelliklerinin olduğunu ifade eden Menemen Orman İşletme Şefi Mehmet Sıraç Batuk, "Eğer orman bir baraj havzasında kalıyorsa ormanlar hidrolojik fonksiyonun yerine getirilmesi için kullanılır. Yeni Foça ve Foça gibi askeri yönden stratejik önemi bulunan alanlardaki ormanlar savunma amaçlı kullanılır. Yamanların tepesindeki Karagöl ve Aliağa'da bulunan çamlık gibi alanlardaki ormanlar ise rekreasyon amaçlıdır ve muhafazaya alınmıştır" şeklinde konuştu.

Ormanlık alanlara yapılacak tesislerin doğal yapıyı bozmayacak tarzda yapılması konusun da son derce hassas olduklarını ifade eden Batuk, Bu anlamda Aliağa Çamlık Mevkine yapılacak tesisin de bölge şeflikleri tarafından daha önceden yapılan kontroller ve planlamalar dahilin de planlandığını belirtti. Batuk, Ormanların günlük şehir hayatından bunalan insanların stresini atabileceği sosyolojik bir öneme sahip olduğuna dikkat çekerek, Aliağa için de böyle bir tesisin son derece isabetli olacağını ifade etti. Ormanlık alanlarda gelişigüzel piknik yapmanın ve başıboşluğun önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Batuk; "Aliağa'daki çamlık mevki olarak bilinen yer de bu kapsamda işletme şefliğimiz tarafından piknik ve mesire alanı olarak teklif edildi. Bunu Genel Müdürlüğümüz de onayladı. Aliağa Belediyesine bu yerin tahsisi yapıldı. Buranın projeleri bizim onayımızla yapıldı. Oranın projesi doğal yapıyı ve estetiği bozmadan orman varlığına zarar vermeden yapılacaktır" diyerek Aliağa'nın düzenli bir mesire alanı olacağı müjdesini verdi.

iha
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2008 Çarşamba 18:27:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?