19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Alman yatırımcıların İzmir ilgisi

Yabancı yatırımların ilgi odağı haline gelen İzmir'de, en çok yatırım gerçekleştirenler arasında Almanlar yer alıyor. Almanlar, üst düzey ziyaretlerle de ekonomik ilişkileri kalıcı dostluğa dönüştürüyor.


Almanya'da Hıristiyan Demokrat Parti'nin Hamburg Milletvekili David Erkalp ile Hamburg ve Çevresi Türk Toplumu Derneği yöneticilerinden Murat Gözay, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın'ı ziyaret ederek İzmir'deki Alman yatırımları hakkında bilgi aldı. Hava, deniz ve karayolu lojistik imkanları, üniversiteleri ve eğitilmiş insan gücü, sosyal yaşamı, iklimi ve stratejik konumu nedeniyle İzmir'in tercih edilmesinin tesadüf olmadığını belirten Milletvekili David Erkalp, Alman şirketlerinin yatırımlarının önümüzdeki süreçte artarak devam edeceğini söyledi.


ALMANYA POTANSİYELİNİ DAHA İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ
Kendi şirketinde de Almanlarla ortak olduğunu, stajını Almanya'da yapan birisi olarak Almanları çok iyi tanıdığını ifade eden EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın da, bu potansiyelin daha iyi değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi. Taşkın, yatırım yapan ve yatırım planlayan şirketlerin yöneticilerinin yanı sıra politikacıların ilgisinin de önemine dikkat çekerek şöyle konuştu: "İlişkilerin çok taraflı olarak gelişmesi aramızdaki bağları güçlendirirken hem kentimiz hem de ülkelerimiz için kazanç sağlıyor."


Tamer Taşkın, EBSO olarak İzmirli sanayicilere yeni ihracat pazarları bulma projesi çerçevesinde Alman yatırımcılar için karşılıklı heyet ziyaretleri, Almanya'da tanıtım konferansları ve İzmir'i tanıtan Almanca broşür gibi birçok çalışma yaptıklarını, son dönemde yatırım yapan Alman yatırımcılarla bizzat görüştüğünü açıkladı.
Almanlar'ın çok disiplinli olduğunu anlatan Tamer Taşkın, şöyle konuştu: "Kendileri gibi partner arıyorlar. Her alanda yatırıma açıklar. O nedenle firmalar Almanlarla ortak olarak dünyaya açılma avantajını değerlendirebilir. Alman yatırımcıları çekmek için de ikna etmek gerekiyor. Bunun içinde daha çok çalışmalıyız. Üretimini şartlar gereği ülke dışına çıkarmak isteyen ve yeni pazarlara açılmayı arzulayan çok sayıda Alman yatırımcı var."


TEKSTİL VE OTOMOTİV SEKTÖRÜ ATAKTA
Almanya'da yaşayan yaklaşık 3 milyon Türk ve en çok dış ticaret gerçekleştirdiğimiz ülke olarak Türkiye'yi yakından tanıyan Almanlar, İzmir'de bugüne kadar 38 tesis kurdu, 7 bin kişiye de iş imkanı sağladı. Halen treyler devi Krone, en önemli tekstil markalarından Roy Robson ile Ege Serbest Bölgesi'ndeki Mopisan firmasını satın alan Mahle'nin yatırımları devam ediyor. Bu şirketlerin yatırımlarının tamamlanmasıyla 1100 kişiye daha istihdam imkanı tanınacak. Bayan giyiminin ünlü markası Escada da, Ege Serbest Bölgesi'nde fabrika kurmak için görüşmelerini sürdürüyor. Alman takım elbise üreticilerinden Leithauser de gelecek yıl Türkiye'ye gelmeyi planlıyor.


İzmir'de EBSO'ya üye Alman şirketlerinin 13 tanesi bütünüyle Alman sermayeli iken 25 firma ise Türk ortakları ile birlikte faaliyet gösteriyor. 38 Alman firmasından 8 tanesi Ege Serbest Bölgesi'ni tercih ederken diğer firmalar ise başta organize sanayi bölgeleri olmak üzere İzmir'in çeşitli bölgelerinde üretimlerini sürdürüyor. Ege Serbest Bölgesi'nde takım elbise üretimi yapan Hugo Boss, 3 bin 500 çalışanı ile halen bütün Alman firmalarında çalışanların yarısını tek başına istihdam ediyor.

iha
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2008 Pazartesi 16:00:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?