Kimi sağlık merkezleri, “hasta bulsun” diye kapı kapı dolaşan taşeron çalıştırıyor. Hastalar, dolmuş haline getirilen ambulanslarla evlerinden alınıp tanışıyor. Hizmetli röntgen çekiyor, ebe fiziyoterapistlik yapıyor
Memura, emekliye, SSK’lıya, Bağ-Kur’luya, katkı payıyla da olsa özel hastane kapılarının açılması, sağlık sektörünün yüzünü güldürdü.
Ancak pastadan pay almak için de kıyasıya rekabet başladı. Sayıları giderek artan tıp ve özel dal merkezlerinden bazılarında da akıl almaz uygulamalar patlak verdi. Özellikle varoşlarda, bazı tıp ve dal merkezlerinin, kendilerine hasta temin eden taşeron çalıştırdığı, bunların kapı kapı dolaşıp muayene için insan topladığı öne sürüldü.
Bu yolla bulunan zoraki hastalar, ‘dolmuş’ haline getirilen ambulanslarla taşınırken, ebelere fizyopetaristlik, hizmetlilere röntgen teknisyenliği yaptıran merkezlere 5’er günlük kapatma cezaları yağdı.
Taşeron çalıştırıyorlar
Kamu hastalarına, 2005 yılından beri özel sağlık kuruluşlarından katkı payıyla yararlanma yolu açılması, bu sökterde adeta patlama yarattı. Özel tıp ve dal merkezleri arka arkaya açıldı. Ancak rekabet, ilginç yollara başvurulmasına neden oldu. En önemli uygulama, katkı payının kaldırılması oldu. Bazılarının ise hasta bulmak için daha ileri gittiği, özellikle gecekondu semtlerinden sağlık güvencesi olan kişilerin bulunup getirilmesi için prim karşılığı taşeron çalıştırdığı belirtildi. Bu kişilerin, sağlık merkezlerine, kişi başına 5 YTL karşılığı muayene için hasta bulduğu, evinde topladığı bu kişileri ücretsiz servisle tıp ya da dal merkezlerine taşıdığı öne sürüldü. Yine bazı tıp merkezlerine ait ücretsiz hasta servisleriyle, hastaların evlerinden alındığı saptandı.
Bazı tıp ve dal merkezlerinin, büyük hastanelerin karşısında ya da çok yakınında yer almasına karşın, hastalarla dolup taştığı gözlenirken, bir tıp merkezine ait hasta nakil ambulansının ‘dolmuş’a döndürüldüğü gözlendi.
Hastaların, ‘dolmuş ambulans’la Eskiizmir Tıp Merkezi’nden, Sina Tıp Merkezi’yle Yeşilyurt Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ne taşındığı ortaya çıktı. Usulsüz uygulamaları nedeniyle geçtiğimiz yıllarda Emekli Sandığı’nca sözleşmesi feshedilen Sina Tıp Merkezi’nin, kısa süre önce röntgen teknisyeni yerine hizmetli çalıştırdığı gerekçesiyle bir kez 3 gün, bir kez de 5 gün olmak üzere iki defa kapatıldığı ortaya çıktı. Yeşilyurt Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin de bir ebeye fizyoterapistlik yaptırılıp, hasta tedavi ettirildiği gerekçesiyle 5 gün kapatma cezası aldığı bildirildi.
Ücretsiz ulaşım ve muayene
Yetkililer, bazı özel dal ve tıp merkezlerinde, ‘ücretsiz ulaşım, ücretsiz muayene’ adı altında sokaktan toplanan insanlara, gereksiz muayene ve tetkiklerin yapıldığını, bu yolla devletin zarara uğratıldığını bildirdi. “Devletin buralardaki denetimlerini artırması şart. Soygunlar önlenmeli” denildi. İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, özel sağlık kuruluşlarını; hijyen, tıbbi donanıma uygunluk ve çalışan kişilerin diplomaları açısından denetleyebildiklerini söyledi, “Sokaktan hasta toplanıp getirildiği, bunlara gereksiz muayene ve tetkik yapıldığı ihbarlarını biz de alıyoruz. Ama işin bu kısmına bakma yetkimiz yok. Aldığımız duyumları Sosyal Güvenlik Kurumu’na ve mali polise bildiriyoruz” dedi.
Hastalar, merkezi uyarıyorİzmir Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Celal Kapan, dolmuşa döndürülen ambulansla hasta taşınan Sina Tıp Merkezi’nin yanı sıra pekçok tıp, özel dal merkezi, optikçi gibi sağlık kuruluşlarıyla ilgili şikayet ve ihbarlar aldıklarını soyledi. Herhangi bir ihbar ve şikayet olmadan da bu kuruluşları ‘sondaj’ yöntemiyle denetlediklerini belirten Kapan, “Sina Tıp Merkezi de bu denetimlerden geçiyor. Örnekleme yöntemiyle hastalara telefonla ulaşıp, nasıl hizmet aldıklarını irdeliyoruz. Pek çok hasta bu merkeze herhangi bir nedenle başvurduğunu ama ‘Bir de şu hekim görsün’ denilerek doktor doktor dolaştırılmaktan şikayetçi oldu. Dahiliyeye gittiyse ‘bir de gözcü, KBB’ci görsün’ deniliyormuş. Bununla ilgili incelemelerimiz sürüyor” dedi. Kapan, bu tür sondaj çalışması için aradıkları hastaların, hemen hizmet aldıkları merkezi arayıp doktorlara haber verdiğini ve onların da diğer hastaları uyardığını, bunun da işlerini zorlaştırdığını kaydetti.
‘Dolmuş ambulans’ savunması
Özel Eskiizmir ve Sina tıp merkezleri ile Yeşilyurt Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Dal Merkezi’nin sahibi Dr. Mustafa Şadiment, iddiaları reddetti. Hastaların, sağlık hizmeti almaya gelecek parası olmadığını, bu hizmeti ücretsiz vererek iyilik yaptıklarını, evlerine geri götürdüklerini de belirten Dr. Şadiment, şöyle konuştu: “Bu uygulamayı pek çok hastane yapıyor. Yasadışı değil. Eskiizmir’deki merkezimizde her branşın hekimi yok. Hasta başka bir branşa daha görünmek istediğinde, Yeşulyurt’taki merkezimize götürülüyor. Kimseye hasta toplatmıyoruz. Hasta topladığı söylenen bayan da bizde daha önce muayene olmuş. Tanımıyorum. Merkezimizden memnun olduğu için hasta gönderiyor olabilir. Hastalarımızı özel servis araçlarımızla
taşıyoruz. Bazen arıza yapıyor, zorunluluktan ambulans kullanılıyor. Çekim yapıldığı zaman da böyle olmuştur.” Şadiment, hastaların sevksiz başvuru hakkı olduğu dönemde, sevksiz hasta baktıkları gerekçesiyle yargılandıklarını, aklandıklarını ekledi.
bu tıp merkezinde çalışmayı çok isterdim.baş vuruda bulundum umarım cevap gelir.işimde çook başarılı olacağıma inanıyorum.