26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Antik kehanet merkezi kurtuldu!

İzmir’in Menderes ilçesindeki Klaros antik kentinde taşocağı açma isteğine Koruma Kurulu karşı çıktı. Klaros, tarihte bilinen üç kehanet merkezinden biri

Tarihteki üç kehanet merkezinden biri olan İzmir’in Menderes ilçesindeki Klaros antik kentinde açılmak istenen taşocağına İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu “dur” dedi. Koruma Kurulu, taşocağı açılmak istenen bölgeyi, birinci derece arkeolojik sit alanı ilan ederek ocağın açılmasına engel oldu.

3.6 büyüklüğünde deprem gibi
Ahmetbeyli köyü sınırları içinde bulunan üç bin yıllık Klaros Apollon Tapınağı’nın yanı başında taşocağı açılmak istendi. Başta yerel halk, Özdere Belediyesi ve Klaros Bilimsel Kazı Başkanı Prof. Dr. Nuran Şahin bu duruma sert tepki gösterdi.

Taşocağında 2 günde bir 100 kilo dinamit kullanılarak gerçekleştirilecek olan patlamaların 3.6 büyüklüğünde depreme eşdeğerde sarsıntı yaratacağı, bunun Klaros’ta taş üzerinde taş bırakmayacağı bildirildi. Klaros Tapınağı’nın inşasında ve paha biçilmez değerdeki heykellerinin yapımında kullanılan mermerin çıkarıldığı antik bölge de taş-ocağının yapılacağı 100 hektar alan içindeydi. Bu duruma da dikkat çeken uzmanlar, bunun için de binlerce ağaç kesileceğini belirttiler.

Bakanlık da destek verdi
Firmanın maden arama ve işletme ruhsatının iptali için sivil toplum örgütleri hukuk mücadelesi başlattı. Yargı süreci bitmeden İzmir 1 Nolu Koruma Kurulu konuyu gündemine aldı. Kurul raportörlerinin yerinde inceleme yaparak hazırladığı raporları değerlendiren üyeler, bölgenin bir kısmını doğal, bir kısmının arkeolojik sit alanı olmasına karar verdi. Klaros Bilimsel Arkeoloji Kazıları Başkanı Prof. Dr. Nuran Şahin, “Kültür ve Turizm Bakanlığı yanımızda yer aldı. Taşocağının açılmaması için bize her türlü desteği verdi” dedi.

Bölgeden pek çok önemli eser çıkarıldı
MÖ 12. yüzyılda kuruluşundan, MS 4. yüzyılda terk edilişine kadar “Bilicilik Merkezi” olarak işlev yapan Klaros birçok yabancı bilim adamı tarafından kazıldı. 1950 yılında epigraf L. Robert tarafından başlatılan kazılarda, bugün ayakta olan Apollon Klarios, Artemis Klaria tapınakları ve Apollon, Artemis ve Leto’nun anıtsal kült heykelleri ile doğudaki sunakları, kutsal yolun batısında yer alan onur yazıtları, güneş saati ve koltuk gün ışığına çıkarıldı. Kazılar halen Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nuran Şahin tarafından sürdürülüyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2008 Pazartesi 15:14:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?