26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Apartmanda köpek beslenemez!

İzmir'de bir apartman yöneticisinin, dairelerinde köpek besleyen aileye açtığı davada, İzmir 11. Sulh Hukuk Mahkemesinin “Apartmanda köpek beslenebilir” şeklindeki kararı, Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi kararında, “Kat maliklerince müsaade edilmedikçe apartmanda köpek beslenemez” görüşünü bildirdi.

Alınan bilgiye göre, İzmir'in Hatay semtinde bulunan Deniz Apartmanı yöneticisi Celal Duran, dairesinde “Nancy” ismini verdikleri Rottweiler cinsi köpek besleyen Hüseyin Kayalar'ı apartman yönetimi kararıyla, mahkemeye verdi.

İzmir 11. Sulh Hukuk Mahkemesinde görülen davada, Hüseyin Kayalar, oğlunun içine kapanık bir çocuk olduğunu, doktor tavsiyesi üzerine çocuğunun daha sosyal bir kişilik kazanması için evde köpek beslediklerini ifade etti.

Celal Duran ise apartman yönetim planı ve köpek beslenmesinden rahatsızlık duyduklarını belirten komşuların ifadelerinin yanı sıra altında Hüseyin Kayalar'ın da imzası bulunan apartman kat malikleri kurulunun “Apartman içinde ve dairelerinde kedi ve köpek, aşılı da olsa kesinlikle beslenmesi ve barındırılması yasaktır” şeklindeki kararını mahkeme heyetine sundu. Mahkeme, evde bilirkişi incelemesi de yaptı.

YEREL MAHKEME KARARI

Yargılama sonunda 11. Sulh Hukuk Mahkemesi Hakimi Feyzan Akbaş, davanın reddine karar verdi. Gerekçeli kararda ise şu ifadeler yer aldı: 

“Kat mülkiyeti yasasına dayanarak, kat malikleri, ortak iradeyle apartmanda hayvan beslenemeyeceğini kararlaştırmış iseler de olayın sosyal boyutu düşünüldüğünde, bu durum toplum ve fertlere sağlayacağı yararlar bakımından apayrı bir önem taşımaktadır. Davalının dairesinde Nancy isimli köpeği beslemesinin ana nedeni, davalının içine kapanık bir kişiliğe sahip olduğu belirtilen oğlunun bir nevi psikolojik terapisini sağlamak olduğu belirtilmiştir. 

Bu durum dikkate alındığında, köpeğin davalının konutunda beslenmesiyle sağlanacak yarar, tahliyesiyle getirebileceği yararlardan çok daha yüksek olacaktır. Birçok yargısal kararda değinildiği gibi günlük hayat içinde özellikle metropol kentlerde, insanların özellikle yaşlı ve çocukların doğadan uzak, kapalı ve gürültülü insan ilişkilerinin çok sınırlı olduğu bir ortam yaşamaları, evcil hayvanlarla ilişki kurmaları gibi bir ihtiyacı doğurmuştur. Bu ihtiyaç insanlar için yararlı ve önemli bir ihtiyaçtır. Kesin ve şekli kurallarla insanları bundan yasaklamak Anayasa ve Hayvan Hakları Sözleşmesine, kişinin kendi konutu içinde dilediği şekilde yaşama hürriyetine aykırıdır. Elbette toplu yaşam alanları olan apartmanlarda evcil hayvan beslerken komşuların rahat ve huzuruna zarar vermemeye de özen gösterilmelidir.
Somut olayda, tanık anlatımları, keşif ve bilirkişi raporuyla Nancy isimli köpeğin komşuların rahat ve huzurunda rahatsızlık vermediği, evin birinci kat olması nedeniyle diğer kat malikleriyle muhatap olunmadığı saptanmıştır.”

TEMYİZ

Apartman yöneticisi Celal Duran'ın avukatı Eda Bekci, kararı temyiz etti. Yargıtay 18. Sulh Hukuk Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.
Yargıtay, kararında ise şu ifadelere yer verildi: “Kat Mülkleri Yasası'nın 28. maddesine göre tüm kat maliklerini bağlayıcı sözleşme niteliğinde olan yönetim planında, bağımsız bölüm ve eklentilerinde kedi, köpek gibi hayvanların beslenmesi açıkça yasaklanmışsa, bağımsız bölümde beslenen köpek çevresine rahatsızlık vermemiş olsa bile uyuşmazlık halinde mahkemece yönetim planının uygulanması zorunludur. Ana gayrimenkulün yönetim planının 9/e maddesinde kat malikleri kurulunca müsaade edilmedikçe, ana gayrimenkulün bağımsız bölüm, eklenti ve ortak yerlerinde köpek beslenmesi yasaklanmış bulunduğundan, mahkemece bu yönetim planının sözü edilen hükmü uygulanarak davanın kabulü gerekirken yazılı olduğu şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.”

...
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2008 Perşembe 15:19:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?