26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Arıtma cihazlarına yoğun ilgi

İzmir suyunda arsenik miktarının yüksek çıkmasının ardından vatandaşların sağlıklı su içmek için başvurduğu yöntemlere her gün bir yenisi eklenirken, arıtma su satışlarındaki artış da dikkat çekti. İzmir'de fırıncılık yapan Necati Koç'un "arseniksiz ekmek ve pideleri" vatandaştan yoğun ilgi görürken, hayırseverler de hayır çeşmeleri yaptırmak yerine yoksullara arıtma cihazı dağıtmaya başladı.


İzmir'de fırıncılık yapan Necati Koç, sulardaki arsenik oranının yüksek çıkmasının ardından fırınına arıtma cihazı taktırdı. Vatandaşın sağlıklı ekmek ve pideye ulaşabilmesi için işyerine arıtma cihazı taktırdığını belirten Necati Koç, ürettiği arseniksiz ekmek ve pidelere büyük otel ve işletmelerden talep olduğunu söyledi. Vatandaşın da arseniksiz ekmeğe yoğun ilgi gösterdiğini belirten Koç, "Arıtma cihazını çatıya taktırdım. Fırınımdaki tüm sular bu cihazda arıtılıyor ve hamura arıtılmış su katıyorum.


Kendim de içme suyu olarak bunu kullanıyorum. Vatandaş da fırınımdan sağlıklı ekmek ve pideye ulaşıyor" dedi. Arsenik oranlarının yükselmesinin ardından çeşme suyu içemeyen vatandaşlar evlerinde de arıtma cihazı kullanmaya başladı. 60 yaşındaki hayırsever Emine Köseler ise vefat eden eşi adına hayır çeşmesi yaptırmayı düşündüğünü ancak maddi durumu kötü olan ailelere arıtma cihazı dağıtmanın daha yararlı olacağına karar verdiğini belirterek, "Ben böbrek hastası olduğum için içeceğim suyun kalitesi çok önemli. Arsenik meydana çıkınca arıtma cihazı daha çok işime yaramaya başladı çünkü öğrendim ki bu cihaz arseniği arıtıyormuş. Şimdi bu sudan gönül rahatlığıyla içiyorum, yemeklerde de kullanıyorum" dedi.


Kendisi gibi böbrek hastası olan ya da maddi olanakları iyi olmayan ailelere arıtma cihazı alıp yolladığını belirten hayırsever, arıtılan suyun tadının çok değiştiğini söyledi. Sudaki arseniği arıttığı öğrenilen reverse osmos arıtma cihazı hakkında bilgi veren müşteri temsilcisi Hüsamettin Yardım ise cihaz vasıtasıyla sudaki arseniğin yüzde 94 oranında arıtıldığını belirtti. Devlet kurumlarından alınan raporlarda arsenik oranındaki düşüşün açıkça görüldüğünü ifade eden Yardım, "Şebeke suyu bir kaç
aşamadan sonra membran dediğimiz kısma geliyor. Asıl ayrıştırma burada oluyor. Sudaki arsenik ve benzeri zehirli maddeler de ayrıştırıldıktan sonra filtreye gelen su kullanıma sunuluyor" dedi. Sudaki arsenik oranının yükselmesinin ardından arıtma cihazına olan talebin arttığına da dikkat çeken Yardım, devlet kurumlarından aldıkları raporlarda arıtma cihazının sudaki arseniği yüzde 94 oranında arıttığının belgelendiğini söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2008 Perşembe 16:26:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?